Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) kurulları arasında yer alan Engelliler Koordinasyon Kurulu, ülkemizdeki engellifutbolunun sevk ve idaresi konusunda önemli bir yere sahip.
Bedensel, Görme, Zihinsel (Özel) ve İşitme EngelliFutbolu’nda, Milli Takımlar düzeyinde elde edilen başarı sürecini, gerek idari gerekse mali yönden başarılı bir şekilde yönetmektedir.
Engelli bireylerin yer aldığı futbol takımlarımız, Olimpiyat, Dünya ve Avrupa mücadelesinde, isimlerini şampiyonluklara yazdırma başarısı gösterdiler.
Gözle görülür, elle tutulur, kulakla işitilir bu sıra dışı sonuçlar, sebep ve sonuç ilişkileri ile iyi araştırıldığında, spor ve başarıkonusunda hayal kuranlar için gerçekçi bir yapıyı gösterecektir.
Altmışa yakın pek çok branşta spor federasyonu var ve birkaç branş (judo, güreş, tekvando, halter) dışında, olimpiyatlarda altın madalya alamamışız.
Takım sporlarında ise bu başarı futbol dışında hiç yok!
Bu da demek oluyor ki ülke olarak sporda ‘takım’ olamamışız.
Oysa durum, engelli bireylerin katılımcı olduğu spor dallarında öyle değil!
Görme Engelli Goalball Milli Takımımız, İşitme Engelli Futbol Takımlarımız ile elde edilen Olimpiyat ve diğer Şampiyonluklara karşı ‘kör’ ve ‘sağır’ olmamız mümkün değil!..
İnsan, toplumun en önemli yapı taşıdır.
Bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı olmak, bugünü verimli, geleceği ise kazançlı hale dönüştürmek manasına gelir.
Hareket ve egzersiz, engelli bir birey için büyük önem taşımakta. Engelli olmanın tanımı yapılabilse de kişinin ne zaman engelli olacağı hususunun karşılığı olmadığı için, bu konu herkes için önemli.
Bireyin bir ‘uzvu’nun olmaması veya olanını tam manasıyla kullanamamasına bağlı olarak oluşacak engellilik hali, doğum öncesi, esnası veya sonrasında vuku bulabileceğinden, hiç kimse kendisini (bu yoruma kendimiz dahil) engelli olmaihtimalinin dışında tutamaz!
Hem insani, hem vicdanı olarak tutmamalıdır da.
Öyle bir duyarsızlık hali, var olan vicdanların ‘nasır’ tutması manasına gelecektir.
Tüm bu bilgiler doğrultusunda madem herkes engelli adayıdır, öyle ise engellilere yönelik gerçekleştirilecek her türlü çalışma, toplumun her kesimini ilgilendirecektir.
Engelli bireyin spor sürecini hatırlayalım!
Önce fiziksel açıdan ve egzersiz diye isimlendirilen hareketler, sonrasında ise geliştirilen bu kurallı hareketler yarışmalara, yani spora dönüşüyor. Neticesi bireysel kazanım, moral motivasyon, ülke olarak derece…
Ülkemizde futbolu yöneten ve yönlendiren Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 1 Haziran 2019 tarihinde "Olağan Seçimli Genel Kurul” ile Nihat Özdemir Başkanlığında görev yapacak ekibi seçti.
“TFF Engelli Federasyonu" sorumluluğuna sayın İsmail Erdem bey geldi.
İsmail Bey’i Sancaktepe Belediye Başkanlığı’ndan tanıyoruz.
Belediye Başkanlığı görevi halka en yakın pozisyon ve vatandaşın dilinden, derdinden çok iyi anlamak demek.
Üstlenilen görevi layıkıyla yerine getirir ise vatandaşın takdir ve duasını almak demek.
Belediye başkanlık görevini üst üste sürdürmesi, vatandaşın takdirini toplamasının da yansıması.
Anadolu’muzun bağrı olan Sivaslı oluşuyla birlikte, sporgeçmişi de göz önüne alındığında, engelli bireylerin sporla tedavisini (rehabilitasyonu) en iyi anlayanlardan biri olması, üstlenmiş olduğu görevin ne kadar isabetli olduğunu da göstermektedir.
Şimdi sıra, TFF çatısı altında, futbol aracılığıyla neler yapılabileceğinde.
Dileriz, rahmetli Hasan Doğan Başkanla başlayan yeni başkan Nihat Özdemir ile devam eden TFFbünyesindeki engelliler ve futbol konusu, engellilerin spor/futbolla tedavi ve başarısı için yeni yönetimle birlikte yeni bir sürece de girer…
.
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @ahmetgulumseyen , @dikgazete