?>

Türkiye, 'Düzensiz Savaş'a hazır mı?

Mehmet Yıldırım

11 saat önce

Türkiye Düzensiz Savaşa Hazır mı?

Amerika Birleşik Devletleri Ordusu John F. Kennedy Özel Savaş Merkezi ve Okulu (United States Army John F. Kennedy Special Warfare Center and School The Special Operations Center of Excellence) /SWICKS geçtiğimiz günlerde dikkat çekici bir video yayınladı. (en altta)

“Irregular Warfare Forum 2023 Teaser/ Düzensiz Savaş Forum 2023 Fragmanı” adı verilen video; klasik savaş veya tatbikat görüntülerinden farklıydı. Evet videoda asker vardı ama askeri oluşum dışında siviller ve silahlı milisler de yer almaktaydı.

Basitçe “düzensiz savaş klibi” olarak adlandırılan video; keman çalan bir müzisyen ve tarlaların yakınında; genç anne-baba ve biri kız diğeri erkek iki küçük çocuğun top oynadığı pastoral (açık arazi) çekimle başlıyor.

Arka planda bir saat tik tak çalışırken, erkek çocuğun kağıt uçağı; şehrin semasında savaş uçağına dönüşüyor. Artık şehrin tepesinde Düzensiz Savaşın çok boyutlu, kaotik oyunu başlıyor. Satranç taşlarının eşliğinde Düzensiz Savaş, yarışa dönüşüyor. Militan görüntüleri eşliğinde şehirde karartma başlıyor. Silahlı Hava Araçları binaların tepesine bomba bırakıyor.

Tarafların iradeleri yarışıyor. Stratejik rekabet devam ederken, ampulün patlamasıyla elektrik kesiliyor. Uzaya çıkan araç, dünyayı keşfediyor.

Tanklar, uçaklar diğer taraftan internetin kesilmesiyle çöken sistem.

Müzik arttıkça pastoral görüntü veriliyor aradan. Güç ve nüfuz mücadelesi sürdürülürken ekranda “Stratejik Rekabet/ Strategic Competition” yazısı beliriyor. ABD, stratejik rekabeti; Çin ile olan mücadelesini tanımlamak için kullanıyor. Zaten bir süre sonra, aynı videoda Hong Kong (Çin) şehrinin silüeti ekrana yansıyor.

ABD ordusunun ideolojik savaş alanları ve nüfuzunu sürdürmek istediği yerlerden kesit veriliyor. Ordu var ama kesik kesik görüntüsü çıkıyor.

2020’leri anımsatan sokak protestoları, Amerika’nın Özgürlük Heykeli subliminal mesaj iletiyor. Uçaktan atlayan paraşütlü askerler var ama kürsülerde meydan okuyan siyah takımlı kadın erkek figürler dikkat çekiyor.

Sürekli farklı millet/ırklardan insan yüzleri hızlıca bant şeridinden geçiyor. “Düzensiz Savaş”ta “Çaba Birliği” sloganı ekranda. 

Senfoniyi yöneten şef, aslında Düzensiz Savaşın komutanı. Düzensiz Savaş, birçok bileşeni içeriyor.

Bu video neden çekildi ve sessizce ‘YouTube'a yüklendi?

Kum saati dolarken video geri sardırılıyor. Bir buçuk dakikalık zaman dilimine aslında çok şey sığdırılıyor. Tüm kaotik olaylar yaşanmamış gibi bizim çekirdek aile, tarla kenarında eğlenmeye devam ediyor.

 SWCS’nin “Düzensiz Savaş Klibi”; yeni kliplerin yolda olduğunun habercisi olabilir.

Düzensiz Savaş, düşündüğümüzden daha büyük boyut ve katmanlı. Klibin en temel esprisi; John F. Kennedy Özel Savaş Merkezi ve Okulu’nun “Ortak gücü desteklemek için düzensiz savaşa karşı hazırız” mesajını iletiyor olması.

Günümüzde Hibrit Savaşlardan bahsediliyor. Savaş ve savaş dışı aktörler iç içe bir mücadelenin içerisinde.

Şehir meydanları, okul ve hastane gibi sivil yaşam yapıları bombalanabiliyor.

Karmaşık bir yapıya bürünse de modern savaşlar; “Dördüncü ve Beşinci Nesil Savaşlar” olarak sınıflandırılıyor.

Dünyadaki en etkili konvansiyonel ve konvansiyonel olmayan askeri faaliyetleri yapabilme yeteneğine sahip ABD’nin Savunma Bakanlığı; Düzensiz Savaşı, devlet ve devlet-dışı aktörler arasındaki hedef kitle üzerinde meşruiyet ve etki yaratmak için şiddete dayalı bir mücadele olarak tanımlamaktadır.

Düzensiz Ordu; düzenli bir ordunun parçası değildir. Kendisine göre taktik ve çalışma düzeni var. Büyük cephe çatışmalarından kaçınır; küçük, gizli ve vur-kaç çatışmaya odaklanırlar.

Emir-komuta zincirinde savaşan klasik askeri birlikler dışında savaşan herkes düzensiz ordunun bir neferidir.

Düzensiz ordunun savaşçıları, toprakları işgale uğrasa da içeride ve dışarıda çarpışabilmekteler.

Düzenli ordular, uluslararası anlaşmalar kapsamında; üstleri tarafından kontrol edilmektedirler. Uzaktan tanınabilir amblem ve flama taşırlar. Açıktan silah taşımaktadırlar ve harp kuralları çerçevesinde savaşı sürdürürler.

Düzenli ordu böyle ise düzensiz ordular bu sayılanların dışında yer almaktadır.

Bir ordunun düzenlilik ve düzensizlik arasındaki çizgiyi aşması mümkündür. Uzun süreler boyunca düzenli destek olmaksızın çalışmaya zorlanan izole edilmiş düzenli ordu birimleri düzensizliğe dönüşebilir. Düzensiz bir ordu daha başarılı hale geldikçe, düzensizden yeni düzenli ordu olma noktasına bile geçebilir.

Manipülasyon ve sosyal medyada algı operasyonları; Düzensiz Savaş aktörleri için bulunmaz bir nimet günümüzde.

Düzensiz Savaş; toplum içi bölünmeleri göz önünde bulundurur. Askeri açıdan zayıf olan aktör; askeri açıdan güçlü bir aktörle mücadele edebilir.

Devletler, hedeflenen toplumdaki bölünmeleri vurgulamayı (veya hafifletmeyi) ve böylece güç kazanmayı amaçladığında düzensiz savaşı kullanabilir. Toplumdaki terörizmi ve ayaklanmayı körükleyebilir; demokratik/demografik yapıya müdahale edebilir.

Ortak ülkelerin direniş yeteneklerini geliştirmek, sabotaj, yıkıcılık ve bilgi savaşı yoluyla maliyetlerin etkili bir şekilde uygulanmasını sağlar.

Düzensiz savaş, yalnızca düşmanlarımız ve rakiplerimiz hakkında değil, aynı zamanda onlarla karşılaştığımız ortam hakkında da odaklanmış ve ayrıntılı bir anlayış gerektirir. Rakiplerin faaliyetlerini gözlemlerken; analitik düşünce ön plana çıkar.

Gelelim başlıktaki sorumuza; Türkiye, düzensiz savaşa hazır mı?

Türkiye, uzun yıllar yurt içinde PKK Çatı Terör Örgütü ile mücadele etti. Son yirmi yıldır Düzensiz Savaş emaresi görebileceğimiz şekilde bu terör örgütü ile hem yurt içi hem de yurt dışında mücadele sürdürülüyor.

15 Temmuz FETÖ Terör Örgütünün darbe girişimi; sivil halkın iradesiyle savuşturuldu. Yani Türkiye, bu konuda bir hayli tecrübeli.

Türk Emniyetinde Özel Harekat Bürosu faal. Silahlı Kuvvetlerde ise Özel Harp Dairesi, Özel Kuvvetler Komutanlığına evrildi.

Polis Akademisi, Jandarma Güvenlik Akademisi ve MİT Milli İstihbarat Akademisi gibi akademik kurumlar, Türkiye’nin güvenlik kurumlarını üst düzeye çıkardığını gösteriyor.

‘Türkiye Yüzyılı’ndan ‘Savunma Yüzyılı’na mottosuyla güvenlik sistemini yenileyen ülkemizde; Düzensiz Savaş birimleri acilen kurumsallaştırılmalıdır.

Türkiye Düzensiz Savaş Kurumu; yaklaşmakta olan bölgesel ve küresel tehditlerin savuşturulmasında aktif rol alabilir.

Barış ve savaş arasındaki giderek belirsizleşen alanda, devletler potansiyel saldırganlara konvansiyonel, nükleer ve düzensiz tehditlerinin başarılı olmayacağını açıkça iletebilmelidir.

Düzensiz savaşın en büyük unsuru insan. Yeteneklerini geliştirmiş ve bireysel olarak liderlik yapabilen birisi; düzensiz ordunun büyük bir neferi olabilir. Profesyonellik, beceriyi temsil eden fiziksel, sanal ve bilişsel alanlarda ciddi eğitim almayı gerektiriyor.

Bilgi; Çok Yönlü Bir Silahtır.

Kalpleri ve zihinleri kazanmak; 21. Yüzyıl, caydırma stratejisinin temel işlevi olacak.

Nerede duruyoruz ve nereye gidiyoruz? Bunun cevabını vermek zor olmasa gerek.

.

Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com

https://web.archive.org/web/20070627183623/https://www3.cnn.com/SPECIALS/cold.war/episodes/21/interviews/kalugin/

https://www.csis.org/analysis/future-competition-us-adversaries-and-growth-irregular-warfare

https://mwi.westpoint.edu/redefining-irregular-warfare-legitimacy-coercion-and-power/

https://www.swcs.mil/

https://tasam.org/tr-TR/Icerik/59729/kavramsal_yaklasim_bakimindan_duzensiz_savas

https://irregularwarfarecenter.org/2023/12/

https://taskandpurpose.com/news/army-irregular-warfare-clip/

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3607246/

https://irregularwarfare.org/articles/autonomous-ghosts-are-reshaping-irregular-warfare-and-maritime-security/

https://www.army.mil/article/272320/irregular_warfare_forum_provides_discussion_on_policy_doctrine_training

https://sahipkiran.org/2019/12/09/hibrit-savas/hibrit-savas-semasi/

YAZARIN DİĞER YAZILARI