?>

Tıbbi Kenevir'de yasallaşma ve Endüstriyel Kenevir'de yeni düzenlemeler

Dr. Erdem Ulaş

2 yıl önce

Kenevir, Türkiye'nin çıkış yoludur ve arkasını dolduracak şekilde bu hususta düzinelerce endüstriyel pazarda global trendler nereye gidiyor, Tıbbi alanda yasallaşma hareketleri ve trend, Türkiye'nin konjonktürel gelişmeleri hakkında makaleler yazdık.

Kendir Enstitümüzün 5. yılında konuyu detaylarıyla takip etmekteyiz. 

2019 yılında Sn. Cumhurbaşkanının da Kenevir seferberliği ilan etmesi ve 20 vilayette kenevirin denetimli ekimini yönetmelikle serbest bırakmasıyla yükselen bir trende girmiştik ki tam ekim dönemini kapsayan Mart sonu, Nisan ayları sokağa çıkma yasakları pandemi süresince 2 yıl üst üste bu seferberliği sekteye uğrattı.

2023 yılında süratle girişimlerimiz devam ederek Tarım Komisyonunda, Kenevir konusunu günlerce irdeledik, akabinde komisyondan tüm siyasi partilerin görüşleri alınarak TBMM'ne Mart son hafta sevk edilen yasa tasarısıyla, sözleşmeli ekim modeli ve Tıbbi Kenevirin TMO kontrolünde ekim istihsal ve Ar-Ge işlerinin yapılması sunuldu.

TBMM'de girişimlerimiz ile tüm siyasi partilerin eksikleri dile getirildikten sonra oy birliği ile meclisten çıkan Kenevir, Cumhurbaşkanına kanunlaşması için imzaya sunulmuştur.

İşbu konsept içerisindeki maddeler ve kanun, aşağıdaki şekilde ortaya çıkmıştır;

- Lif, tohum ve sap üretimi ile ilaç etken maddesi elde etmeye yönelik çiçek ve yaprak üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığının iznine tabi olacak. Lif, tohum ve sap üretimi amacıyla izinli kenevir yetiştiriciliği Tarım ve Orman Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.

- İlaç etken maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliği veya işlenmesi, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. İlaç etken maddesi üretimi amaçlı kenevir yetiştiriciliğinde, özellikle esrar elde edilmesini engelleyecek her türlü tedbirin alınması, kenevirin hasadı, işlenmesi, ihzarı, ihracı veya satışına ilişkin usul ve esaslar, İçişleri Bakanlığı'nın görüşü alınmak suretiyle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek.

- Tarımsal üretimin planlanması için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen ürün veya ürün gruplarının üretimine başlanmadan önce bakanlıktan izin alınacak.

- Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım sektöründe sözleşmeli üretimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak.

- Tarımsal üretim sözleşmelerinde belirtilen mücbir sebepler haricinde sözleşme kapsamında üretilen ürünün alımından veya satımından vazgeçen üretici ya da alıcılar için ceza koşulu belirlenecek.

- Takvim yılında yapılacak mahalli olmayan yarışlarda koşacak atların nitelik ve şartlarını belirlemeye Tarım ve Orman Bakanlığı yetkili olacak.

- Mülkiyetindeki veya ortaklığındaki atları yarışlarda koşturan at sahipleri ile bunların vekilleri, koşularda ve yarışlarda görevlendirilenlerden, yarış dürüstlüğüne aykırı hareket eden, yarışların, yarış yerlerinin ve yarışlarla ilgili yer ve tesislerin düzen ve disiplinini bozanlar hakkında disiplin cezaları uygulanacak.

- Devlet ormanlarına nakil vasıtaları ile yıkıntı veya inşaat atığı atmak ya da hafriyat veya çöp dökmek suretiyle ormanlara, doğal hayata ve çevreye verilen zarar "orman suçu" sayılacak.

- Madencilik faaliyetlerinin ve faaliyetlerle ilgili her türlü yer, yol, bina ile tesislerin hükmi şahsiyeti haiz amme müesseselerine ait ormanlarda veya özel ormanlarda yapılmak istenmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek.

- Devlet ormanlarından kesilecek veya herhangi bir nedenle devrilen ya da kesilen ağaçlardan hangilerinin diplerinin ve hangi ürün çeşidinin kimler tarafından damgalanacağı veya işaretleneceği, Orman Genel Müdürlüğü tarafından belirlenecek.

2018 yılındaki kitaplarımda belirttiğim ve 2030 yılında Türkiye'de ölçek ekonomisinde 100 Milyar dolarlık bir paya sahip olacak ekonominin manivelası ve Tıbbi alanda çağ açan Kenevir, kanunlaşarak büyük yatırımlarla yoluna devam edecek.

.

Dr. Erdem Ulaş, dikGAZETE.com

-ASAM Kendir Enstitüsü Başkanı-

YAZARIN DİĞER YAZILARI