Tarikat ve cemaatler denetlensin!

Ali Mevlüt Kaya

4 yıl önce

12 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismardan tutuklanan “Fatih Nurullah” takma isimli sahte şeyh “Eyüp Fatih Şağban” olayından sonra tarikat ve cemaatlerin denetlenmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. (Bu sahte şeyhe, özellikle İslami kesimin sessiz kalmasına hayret edenler var.)

Zaman zaman bu ve benzeri sapkın olaylarla gündeme gelen tarikat ve cemaatler, insanların dini hassasiyetlerini de zedeleyebiliyor.

Osmanlı’da Meclis-i Meşayih isimli bir kurum, tarikatleri denetlerken, Cumhuriyet döneminde 30 Kasım 1925 tarihinde kabul edilip 13 Aralık 1925 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 677 sayılı kanun ile Tekke, zaviye ve türbeler kapatılmıştı.

Netice itibariyle günümüzde İslam adına faaliyet gösteren pek çok cemaat ve tarikatın şeffaf ve denetlenebilir olmaması gerçek bir sorundur.

Tarikat ve cemaatlerin oy potansiyelleri göz önüne alınarak hareket edilirse, denetlemek siyasi açıdan bir kayıp olabilir fakat diğer boyutu düşünülürse de, sadece sapkınlıkla gündeme gelmeleri değil, FETÖ örgütü gibi yapılanmalara da yol açılmış olunur.

FETÖ örneğinde olduğu gibi, mevcut tarikat ve cemaatlerin birçoğu ticaret alanında faaliyet gösterip holding olmuş ve ticarette de söz sahibidirler.

Osmanlı döneminde, devlet bu tip tarikat yapılarını denetlemeyi gündemine almıştır. 

Çünkü onlardan çok çekmiştir.

1402 yılında Ankara Savaşı’ndan sonra Şeyh Bedreddin vakası, Osmanlı’nın başına 10-15 yıllık bir sıkıntı meydana getirmiş; bir fetret dönemi yaşatmıştır. Osmanlı, bunun farkındadır. Bu yüzden Meşihat makamının içerisinde birimler kurarak, tarikatları kontrol etmek istemiştir.”

Türkiye'de bu yapıların denetlenmesi için “Meclis-i Meşayih” benzeri bir kurum oluşturulmalı ve bunları, başlarıyla birlikte;

Din,

İlim,

Para (ekonomi),

Siyaset,

İnsani ilişkiler ve daha olabilecek konularda denetlemelidir!

Bir denetlenme mekanizması kurulmaz ve bugünki gibi devam ederse, yeni FETÖ’ler, yeni sapık ‘şeyh’ler çıkması da kaçınılmazdır!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI