?>

Sovyet sağlık sistemini yıkmayı başaramadılar, çünkü...

Fuad Safarov

4 yıl önce

MOSKOVA

Rusya Komünist Partisi lideri Gennadi Zyuganov, babasının hayatının Azerbaycanlı hekimler tarafından kurtarıldığını her defasında söyleyerek saygıyla anıyor. 

İkinci Dünya Savaşı'nda Kırım'da ağır yaralanan babası, Bakü'ye zor koşullarda yetiştiriliyor; “Hiç şansı yok” diye kesin gözle bakılırken, Azerbaycanlı hekimler, bir kaç ameliyat sonucunda baba Andrey'in hayatını kurtarmayı başardı. 

Sovyet sağlık sistemi başarısını bir daha kanıtladı. 

Aslında savaş yıllarında Sovyet hekimleri, çok zor koşullarda bir çok askerin hayatını kurtardı. 

Üstelik Sovyetler, askerleri tedavi edecek ilaç, malzeme, hastane gibi fevkalade gereksinimler konusunda da sıkıntı çekiyordu. Ama Sovyet sağlık sisteminin ana başarısındaki kilit faktörler “Beyin” ve “El” idi...

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de geçenlerde net şekilde şunu ifade etti: "Sovyetler Birliği'ni yıktılar ama Sovyet sağlık sistemini yıkmayı başaramadılar."

Videolu toplantıda söz alan Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu'na (Rospotrebnadzor) bağlı 'Mikrob' Vebayla Enstitüsü Müdürü Vladimir Kutırev, Sovyet sağlık sisteminin temellerini Nikolay Semaşko'nun attığını ve onu çok büyük bir uzman grubunun izlediğini kaydetti. 

Bunun üzerine Rusya lideri, “Kesinlikle. Sovyetler Birliği'ni yıkmayı başardılar fakat SSCB tarafından kurulan sağlık sistemini yıkmayı başaramadılar. Tanrıya şükür, salgın izleme sistemini mevcut haliyle koruduk" dedi.

Bugünlerde koronavirüs salgınıyla ilgili Türk basınında da bazen “heyecanlı” haberler okuyoruz: "Rusya'da vaka sayısı artıyor!", “Rusya'da ölü sayısı artıyor!" ve benzer başka başlıklar.

Aslında Rusya'da vaka sayısı 9 binin altına indi. Ama Rusya'da koronavirüsten ölenlerin sayısı diğer ülkelerle (nüfus sayısı da dikkate alınarak) kıyaslandığında fazla değil.

22 Mayıs tarihindeki rakamlara göre, ülkede vaka sayısı 326 bin 448'e, ölü sayısı da 3 bin 249'a ulaştı.

Ölü sayısının az olmasını, eski Sovyet sağlık sistemiyle ilişkilendirenler de var. Örneğin vereme karşı çocukken yapılan “BCG” aşısı.

Rusya Koronavirüs Enfeksiyonu Kontrol ve Önleme Merkezi’nin Resmi Sözcüsü, ünlü Rus doktor Aleksandr Myasnikov, devlet televizyonu Rossiya-1 kanalında sunduğu sağlık programlarında koronavirüsten bahsederken her zaman mesajını şu tavsiyelerle noktalıyor: "Bağışlık sisteminizi güçlendiriniz. Bunu sistem şeklinde yapınız. Yani spor yapınız, çapraz duşla yıkanınız, sağlıklı besleniniz."

Doktor Myasnikov, her gün herhangi bir hastalığı anlatırken, hep dikkatimi çekiyor: Ünlü doktor, basit cümlelerle durumu izah ederken, kendi beyin faktörüne ağırlık vererek mantıksal çözüm tavsiyelerinde bulunuyor. 

Beynini daha fazla yorarak çözümü izah ediyor. Çünkü o da Sovyet sağlık sisteminin yetiştirdiği bir hekim. 

Myasnikov, ünlü bir Rus doktor aileden geliyor. 

Dedesi Aleksandr Myasnikov, Sovyet kardiyolojisinin kurucuları arasında yer alıyor. Babası ve annesi de doktor idi.

Bazıları diyor ki “Sovyet sağlık sistemi, Batı'nın çok gerisinde kalmıştı”; ben sağlık uzmanı değilim. Ama bence, sağlık sisteminde pahalı teknik malzemeler, modern sağlık kurumlarının yanı sıra beyin ve el faktörü da büyük rol oynamakta. 

Sonuçta insan hayatını pahalı makine, bilgisayar değil, doktor beyni ve el becerisi kurtarır.

"Ben doktorum" diye kendini fazla yukarıya çekmenin de bir anlamı yok. Önemli olan hekim beyninin olması.

Sovyet sağlık sistemini bu yüzden yıkmayı başaramadılar. Çünkü sistemde beyin ve el faktörü ağırlık taşıyordu.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI