?>

Sosyal medya ağları ve toplumsal dinamikler

Dr. Begüm Burak

4 yıl önce

Sosyal medyanın, özellikle devlet-vatandaş ilişkisindeki değişen dinamikler ile ekonomi ve eğitim sistemlerinin değişen doğası açısından toplum üzerinde giderek artan bir etkisi olduğunu artık hepimiz biliyoruz.

1980'ler ile birlikte, küreselleşme süreci ile yaşanan yenilikler ve teknolojinin artan önemi “Facebook” veya “Twitter” gibi sosyal ağları insanların hayatında daha merkezi bir yere koymuştur. 

Bilgi teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak, sosyal medya hem devlet-toplum ilişkilerinde hem de toplum içindeki ilişkilerde önemli bir rol oynamaya başlamıştır.

Facebook”, “Twitter” ve “YouTube” gibi sosyal medya araçları, gelişmekte olan ülkelerdeki vatandaşları “Arap Baharı”nda görüldüğü gibi mobilize etmede etkin olarak kullanılabilmektedir. 

Sosyal medya sayesinde, politik hareketler birçok Arap ülkesinde kısa sürede yaygınlaştı. Sosyal medya, benzer görüşlere sahip insanların bir araya gelmesini sağlayıp   kolayca organize edilebilir ve mobilize edilebilir bir hale gelmelerine zemin hazırladı.  

Öte yandan, sosyal medyanın insanların günlük yaşamındaki rolü de giderek önem kazanmıştır.

Çağdaş dünyada, hemen hemen her etkinliğin “Twitter” veya “Instagram” gibi sosyal medya ağları üzerinde bir yansıması vardır. Örneğin, günümüzde ekonomik ilişkiler dijitalleşmekte, insanlar online ödeme ile ihtiyaç duydukları şeyleri satın alabilmekte ve alışveriş merkezlerine gitmeleri ve saatler geçirmeleri gerekmemektedir. 

Bugün birçok insan “Instagram”ı ihtiyaç duydukları mal ve hizmetleri aramak için etkili bir araç olarak kullanıyor. 

Markalar, ürünlerini “Instagram” üzerinden pazarlıyor ve milyonlarca insana kolayca ulaşabiliyor.

Diğer yandan, eğitim açısından bakıldığında sosyal medyanın öğrencilerin kolay ve pratik bir şekilde güncel bilgileri edinmelerine yardımcı olduğu söylenebilir. 

Öğrenciler “Facebook”taki sayfalar veya “Youtube” videoları aracılığıyla akademik becerilerine maliyetsiz şekilde katkıda bulunabilir hale geldiler.

Eğitimciler açısından bakıldığında, sosyal medya araçları, öğrenciler için olduğu kadar eğitimciler açısından da önemlidir; günümüzde ders planları gibi çalışmalar, sosyal medya ağlarını kullanarak çok sayıda eğitimci tarafından bir veritabanı üzerinden daha verimli bir şekilde kullanılabiliyor.

Kısacası sosyal medya, günümüz dünyasında, online eğitimler, pandemi sürecinde “zoom” ve “webinar” toplantıları gibi dinamikler ile de gücünü pekiştirmeye devam ediyor diyebiliriz.

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI