?>

Sosyal İnşacılık Devrinin Altın Çağı…

Dr. Begüm Burak

5 yıl önce

Uluslararası ilişkiler disiplinine ait önemli bir literatürdür, uluslararası ilişkiler teorileri hakkında yazılıp çizilenler.

Bu teorileri açıklarken kabaca üç ana akımdan bahsetmek mümkün:

Devleti yegane aktör olarak gören ve ulusal çıkarların önemini vurgulayan Realist paradigma; uluslararası alanda işbirliğine ve küresel örgütlere vurgu yapan liberalizm ve devletler arasındaki ilişkilerin aslında sosyal olarak “inşa” edildiğini, kaba olarak özetlemek gerekirse bir diğer ifadeyle algısal olarak anlam kazandığını iddia eden yaklaşım, sosyal inşacılık.

Küresel ekonomik kriz” olgusunu ele alalım; eğer medyada hiç yer almaz veya siyasilerin söylemlerinde yer bulmazsa, rakamsal veriler vurgulanmazsa kriz anlaşılmayacaktır; bu bağlamda, sosyal inşacı perspektife göre, “Ekonomik darboğaz” kavramının sosyal olarak inşa edildiğini söyleyebiliriz. “Ekonomik kriz”, devlet yönetimlerinin münferit olarak ona yükledikleri anlamın kendisi olmaktadır.

Konuya eleştirel yaklaşmak adına, tarihte şöyle bir yolculuğa çıkalım; o dönemin düşünürleri, sanatçıları ne yapıyorlarmış, bir bakalım...

Örneğin Freud, "Rüyaların Yorumu" nu yayınlamış, büyük gürültü koparmıştır. Şu an ise Freud ve psikanaliz kimi çevrelere göre bilimsel olmamakla suçlanıyor yani “Freudyen yaklaşım”, bir anlamda günümüzde sosyal olarak inşa ediliyor.

1914 yılında patlak veren ‘Büyük Savaş’a bakalım:

Tarihçilerin “Göz göre göre geldi” şeklinde yorumladıkları savaş, gerçekten öyle mi yaşanmıştır? Bu soru da sosyal olarak inşa edilen “Savaş” ve “Barış” kavramlarına ışık tutuyor…

Son kertede, post-modernitenin doruk noktasında olduğu günümüz dünyasında “Sosyal İnşacılık” yaklaşımının zirvede olduğunu söylersek abartmış olmayız… Artık büyük anlatıların sonu gelmiştir, “Modernizmin büyük iddiaları” sorgulanır hale gelmiştir… 

Mikro-milliyetçilikler çoğalmış, kimlikler parçalanmış ve katı-sert tanımlamalar, yerini esnek ve sosyal olarak inşa edilen yeni tanımlara ve açıklamalara bırakmışlardır…

Hayırlı olsun!

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @begumburak1984 , @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI