Azerbaycan, Bakü
Kosova'daki NATO ve Müttefik Kuvvetler şu anda 350 Türk ve 40 Ukraynalı asker ve 40 Ermeni askeri olmak üzere 3 bin 775 askerden oluşuyor.
Sırbistan, Kosova'yı özerk bir bölge olarak görüyor, ancak aslında Belgrad'ın bu bölgeleri hiçbir şekilde kontrol etmediği görülüyor.
Bugün Kosova Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını 193 Birleşmiş Milletler ülkesinden 98'i tanıdı; Ukrayna, Azerbaycan ve Rusya bu sayıya dahil değildir.
Kosova'nın kuzeyi, etnik Sırplar tarafından iskan ediliyor. Orada hala Sırp para birimini kullanıyorlar ve Sırp vatandaşlığına sahipler.
2011 yılında Sırbistan ve Kosova, Kosova'nın Kuzeylilerinin tarafsız belge ve plakaların kullanımına ilişkin geçici 5 yıllık bir süre için geçici bir anlaşma imzaladılar.
Kosovalı Sırpları geçiş döneminden sonra ulusal belgelere geçmeye zorlama girişimleri sadece kitlesel protestolara neden oldu.
Kosova'nın bu kez kendi başarısını elde etme niyeti var.
1 Ağustos'tan itibaren tarafsız belgeler ve otomobil işaretleri yürürlükte kalıyor. Kosova'nın nüfusu yaklaşık 2 milyon civarında.
Kosova Başbakanı, Kosova'nın “Sırp şovenizmi” ile karşı karşıya kalması nedeniyle önümüzdeki günlerin zor olacağını söyledi.
Başbakan, bu karmaşanın başlıca suçlularının Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandr Vuciç ve Kosova ve Metohia Ofisi Müdürü Petar Petkovic olduğunu da söyledi.
Öte yandan, son gelişmelere göre Kosova polisi de kendi tarafına ateş açtığını açıkladı.
Bir yandan Rusya - Ukrayna savaşı, bir yandan Çin - Tayvan gerilimi, bir yandan Azerbaycan’a karşı Karabağ savaşında mağlup olan ve halen süren Ermeni kışkırtmaları ve son olarak Balkanlarda ortaya çıkan gerilim…
Türkiye’nin bu noktada da insiyatif alarak çözüm odaklı girişimlerde bulunması hem bölge açısından hem de Türkiyemizin son zamanlarda artan güvenilirliğine verilen önemi bir kere daha gösterecektir.
.
Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com