16 Kasım'dan bu yana Amerikan Hastanesi’nde koronavirüs tedavisi gören İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Kadir Topbaş, koronavirüs tedavisi sonrasında bağışıklığının düşmesiyle çoklu organ yetmezliği nedeniyle 76 yaşında hayata veda etti.
Kadir Topbaş'ın hayatını kaybettiği Amerikan Hastanesi, bilinen Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi, İstanbul Nişantaşı bölgesinde bulunuyor.
Hastane, 1920’de ABD Donanması'ndan Amiral Mark Lambert Bristol tarafından kuruldu ve başlangıçta Amerikan Kızılhaçı tarafından sübvanse edildi .
Bristol, 1919-1927 arasındaki kritik geçiş döneminde ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde, ülkesini Yüksek Komiser sıfatıyla temsil görevini üstlendi.
1920'de kuruluşuna büyük katkıda bulunduğu Nişantaşı Amerikan Hastanesi'ne bağlı hemşirelik okulu olan Amiral Bristol Hemşirelik Okulu da ismini Türkiye'de yaşatmaktadır.
Sebatayistlerin Işık Lisesi ve Kadir Topbaş…
“Ne alakası var, merhumun ruhunu rahat bırak!” diyenleriniz olabilir. Önce, Sebatayistlerin okullaşma sürecine bir göz atalım.
1883’de Mısırlızade’lerden Mümeyyiz Tevfik Efendi önderliğinde bir heyet, yeni bir okul açmak üzere çalışmalara başladı. Selanik Maarif Müdürü ve şehirde yayımlanan Zaman Gazetesi’nin sahibi Radoviçeli Mustafa Bey destek oldu. Bu heyet, 13 Aralık 1885’te Selanik’in Katip Muslihiddin Mahallesinde Feyz-i Sıbyan adı ile mütevazı bir ilk okul açtı.
Feyz-i Sıbyan kısa zamanda Selaniklilerin sevgilisi oldu. Hızla gelişiyordu. Kısa zamanda ortaokul ve lise sınıfları açıldı. 1900’e gelindiğinde artık yuvadan liseye, modern binalarda eğitim veren tam teşekküllü bu okulun adı “Feyziye” olarak değiştirilmişti.
Şemsi (Simon Zvi) Efendi de kendi okulunu kapatıp Feyziye ile birleşmişti. Feyziye mezunları, bir süre sonra çok önemli görevlere gelmeye başladılar, ülke yönetiminde söz sahibi oldular. Bunlar arasında bakanlar, valiler, mühendisler, doktorlar ve son derece önemli ticaret adamları bulunuyordu.
Feyziye’nin bu parlak günleri Balkan Savaşı’na kadar sürdü. Savaş sonrasında yaşanan Yunan işgali sırasında birçok Feyziye yöneticisi İstanbul’a göç etti. Bu durumda Selanik’teki okul, bir süre İstanbul’dan yönetilmek zorunda kaldı. Balkan Savaşı’nın ardından 1. Dünya Savaşı patlak verdi. Selanik açısından durum ümitsizdi. Tüm zorluklara rağmen, ünlü eğitimci Nakiye Elgün müdürlüğünde Feyziye Mektebi açıldı. Beyazıt’taki Feyziye de tıpkı Selanik’de olduğu gibi öğrencilere çağdaş bir eğitim verme geleneğini sürdürdü.
1923’te buhranlı günler geride kalmıştı. Selanik Feyziye’sinin tüm öğrencileri Anavatana gelmiş, Selanik’teki okul kapanmıştı. Bir süre sonra Beyazıt’taki okul binası yetersiz kalmaya başladı. Bunun üzerine Teşvikiye’deki Naciye Sultan Konağı kiralanarak buraya yerleşildi. Kısa bir süre sonra da bu bina ve arazisi satın alındı.
17 Aralık 1934’te okulun ellinci yılı kutlamaları sırasında Yönetim Kurulu okulun adını Işık Lisesi olarak değiştirdi ve bu kararını Atatürk’ün onayına sundu.
1955-56 yıllarında yapılan çalışmalar sonucunda vakıflaşma işlemleri bitirildi. Nişantaşı’nda bir biri ardına yapılan binalarla okul son derece modern bir eğitim kurumu halini aldı. Ancak zaman içinde bu da yeterli olmadı.
1986’da Ayazağa Kampüsü kuruldu. Bunu 1996’da Işık Üniversitesi takip etti. 2000’de Erenköy’de ilköğretim kampüsünü devreye sokan Feyziye Mektepleri Vakfı, geçtiğimiz yıl Şile’de, Işık Üniversitesi Kampüsü’nü genç Işıklıların hizmetine sundu.
2011'de Fevziye Mektepleri Vakfı, Işık Okulları'nın 125. yılı dolayısıyla mezun 125 ünlünün okul anıları bir kitapta toplandı.
Aralarında kimler yok ki?
MÜSİAD ilk Başkanı Erol Yarar'dan tutun da Kadir Topbaş'a kadar bir çok muhafazakar ismin, siyasal İslamcıların bir çok abisinin yolu bu okuldan geçmiş. Sonra da çıkıp Siyonizm karşıtlığı, Yahudi düşmanlığı yapmışlar!
Kadir Topbaş, kitabı hazırlayanlara okul günlerinden kısaca söz etmiş.
1957-1958 döneminde bir yıl bu okulda eğitim alan İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı Kadir Topbaş, o yılları şöyle anlatmıştı:
“Hiçbir zaman boş vakit geçirmedim, ‘Yoruldum’ tabirini hiç kullanmadım. Meşguliyet değiştirerek dinlenirim.
Çocukluğumda da böyleydim. Ailem 1928 yılında İstanbul’a gelmiş. Okula başladığım yıl, annem Artvin’de köyde kalmak istedi. Ben de İstanbul’da amcamlarda kaldım.
Beyoğlu’nda evimiz vardı. Işık Lisesi’ne gelmemi, burada iyi bir eğitim alır diye düşünerek dayım istedi. Gidip gelmesi zor olmasın diye de yatılı olmam istendi. Bir yıl okuduktan sonra İmam Hatip Lisesi’ne geçmem istendi.”
Fevziye Mektepleri veya Işık Okulları’nın geçmişi ortada. Kadir Topbaş'ın hangi saikle bu okula yatılı verildiği merak konusu. Aile şeceresini araştırmak lazım.
Üç dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı kariyerini, “hainler mezarlığı” projesi ile taçlandırması, AK Partili Topbaş'ın FETÖ'den yargılanan damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın, 8 yıl 9 ay cezaya çarptırılmasına engel olamamıştı.
İstanbul katili dindar FETÖ’cü Başkan!
Şehrin değişen silüeti, iktidar partisine yakın vakıf ve derneklere verilen araziler, arsalar, binalar ve akıtılan yardımlar, AVM’lere ve rezidanslara açılan orman alanları ile su havzaları, başta Sulukule ve Tarlabaşı olmak üzere şehirdeki ‘görüntüyü’ değiştirirken yoksulları merkezden uzaklaştırıp çepere süren kentsel dönüşüm projeleriyle İstanbul’a “damga”sını vurdu.
Türk sağının “damgasını vurmak”, “imzasını atmak” gibi “yüksek” hedeflerini gerçekleştiren bir başkan olarak Kadir Topbaş, son olarak hikâyesini, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurduğu ve ısrarcı olduğu “hainler mezarlığı” ile süsledi.
Henüz ifadesi dahi alınmayan, gözaltında kalp krizi geçirerek ölen öğretmen Gökhan Açıkkollu’nun hainler mezarlığına gömülmesi için direten de, sonrasında gelen tepkiler üzerine geri adım atan da oydu.
Sonra, ailecek FETÖ iltisakı, irtibatı ortaya çıkmıştı. Demek ki hainler mezarlığı projesini ortaya atma sebebi, kendi özel durumlarından kaynaklanıyormuş!
Ben, Tanrı’nın işine karışmam. O, kime nasıl muamele edileceğini en iyi bilendir.
Kadir Topbaş'ın Fatih Camii'nde cenaze töreninden sonra Fatih Camii haziresine defnedilmesi, vatan için canını feda etmiş şehitlerimizin ruhunu sızlatmaz mı?
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
Seçilmiş Kaynakça
https://www.dikgazete.com/gundem/kadir-topbas-tedavi-gordugu-hastanede-vefat-etti-h597525.html
https://www.yenisafak.com/koronavirus/kadir-topbas-coklu-organ-yetmezligi-nedeniyle-hayatini-kaybetti-3599012
https://web.archive.org/web/20070809223043/https://www2.fmv.edu.tr/index.php?id=9
https://www.google.com/amp/s/www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/selanik-ten-istanbul-a-120-yillik-egitim-kurumu-feyziye-mektepleri-3513955
https://www.google.com/amp/s/www.milliyet.com.tr/amp/cadde/galeri/unlulerin-okul-anilari-1347368%3fpage=6
https://www.google.com/amp/s/www.yenisafak.com/amphtml/hayat/dersleri-kotuydu-ama-hayatta-basarili-oldular-301162
https://kronos34.news/tr/13-yillik-istanbul-saltanatindan-hainler-mezarligina-kadir-topbas-kimdir/