Sadece CHP mi?!

Ali Mevlüt Kaya

5 yıl önce

Bir kısmı 31 Mart seçimlerinden sonra belediye başkanlığı kazanan CHP’liler hakkında son günlerde oğul-eş, dost ve akrabaları işe almaları nedeniyle haberler çıkmaya başladı…

Genel olarak;

- “Karaburun Belediye Başkanı CHP'li İlkay Girgin Erdoğan, kendini müdür olarak atadı. Ayrıca Girgin, belediye bünyesinde hizmet veren 3 plajdaki tesislerin müdürlüğüne erkek kardeşinin oğlu olan üniversite öğrencisi Derya Girgin'i getirirken, halasının kızı Yıldız Sedef'i de belediyenin halkla ilişkiler müdürü olarak göreve getirdi. Mevcut muhasebe müdürünün de görevine son veren Erdoğan'ın bu göreve de eşinin akrabası Handan Kalalı'yı yerleştirdiği ortaya çıktı.”

- “Torbalı Belediye Başkanı CHP'li İsmail Uygur, oğlunu 7 bin lira maaşla genel müdür yardımcısı yaptı.”

- “Menderes Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Kayalar, amcasının oğlunun eşi Nuriye Kayalar'ı özel kalem müdürü olarak işe aldı. Kayalar, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü de yapıldı. CHP'den Menderes Belediye Başkan aday adayı olan Mesut Taşdemir, Park Bahçeler Müdürü olarak atandı.”

- “Menemen Belediye Başkanı CHP'li Serdar Aksoy, halasının eşi İrfan Aras'ı başdanışmanı yaptı.”

- “Seyhan Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Akif Akay, damadı Erkal Şenyurt'a özel kalem müdürlüğü görevi verdi.”

- “Selçuk Belediye Başkanı CHP'li Filiz Ceritoğlu Sengel'in kuzeni Oya Ceritoğlu belediyede sekreterlik görevine getirildi.”

- “Safranbolu Belediye Başkanı CHP'li Elif Köse'nin kardeşi Zafer Köse özel kalem müdürü oldu.”

- “Ataşehir Belediye Başkanı CHP'li Battal İlgezdi, teyzesinin oğlunu belediye başkan yardımcısı yaptı.”

- “Yeni Mahalle Belediye Başkanı CHP'li Fethi Yaşar, damadını başkan yardımcılığı görevine getirdi.”

- “CHP Genel Başkan Danışmanı ve Milletvekili Erdoğan Toprak'ın kardeşi, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı oldu.”

- “Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kuzenini Bilgi İşlem Daire Başkanı olarak görevlendirdi.”

- “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Lüftü Savaş; bir kardeşini özel kalem müdürü, diğer kardeşini ise saha şefi yaptı.”

- “Samsun Atakum Belediye Başkanı CHP'li Cemil Deveci, özel kalem müdürü olarak eşi Gülay Deveci'nin yeğeni Merve Selin Cengiz'i göreve getirdi.”

- “Çankaya Belediye Başkanı CHP’li Alper Taşdelen’in halasının kızı Pınar Gül belediyenin özel kalem müdürlüğünden göreve başladı” şeklinde haberler yer aldı!

Her ne kadar koalisyon hükümetleri döneminde Adalet Bakanları Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay hakim ve savcı kadrolarını parti sempatizanı isimlerle doldurduğu ve Mehmet Moğultay’ın “Evet, hükümetten sınavlı beş bin kişilik kadro çıkarttım. Bu kadroları örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim? Seyfi Oktay ve benim dönemimde de iki bin hakim aldık. Yaptığım suçsa işlemeye devam edeceğim. Ben yılmayacağım, bu makamı da terketmeyeceğim” demişse ve yine aynı şekilde, bir dönem Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Akaydın, “Belediyemde belli sayıda partili var, işçi var. Üç yıl boyunca belediyeye yüzde 40 oranında işçi yerleştirdim ama bunlar parti referansıyla yerleşmiştir” dediyse de, yapılan hukuki olabilir fakat ne adalete ne de ahlaka uygun değil!..

Ayrıca bu durum, sadece CHP ile de sınırlı değil!..

Bütün hükümetlerde, belediyelerde var olan fakat adaletli olmayan, kemikleşmiş bir uygulamadır!  

Bugün bir ilde, herhangi bir kuruma gidin o kurumun müdürü kesinlikle ya ilin milletvekili kardeşi veya akrabasıdır. Öyle değilse il başkanının yakınıdır. Müdür yardımcıları da uzaktan akraba kifayetsiz kimselerdir!..

Özellikle kültür ve turizmle ilgili müdürlerin çoğunluğu, hem kifayetsiz hem de kendini bakan filan zanneden kişilik yoksunu şahıslardır!..

Ayrıca seçimlerde halk istememesine rağmen milletvekilleri tarafından bir şekilde aday gösterilmesi sağlanan bazı il ve ilçelerin görünüşte başkanı olan kifayetsizler de, milletvekili ya da il başkanı kimi isterse onları işe almaktadır!..

İş ehline verilmez, adalet gözetilmezse, ‘bizden olsun da nasıl olursa olsun’ kafası hiçbir zaman değişmeyecektir.

Hangi partili yaparsa yapsın, bunları tasvip etmek mümkün değil fakat görüldüğü, bilindiği ve ses çıkarılmadığı için ‘böyle gelmiş böyle gider’ yerine ‘böyle gelmiş böyle gitmez’ diyecek adil bir iradeye; adaleti gözeten, ehliyet ve liyakat sahibi yönetici ve çalışanlara ihtiyaç vardır.

Merhum Ali Şeriati’nin “Çocukken yan komşumuzun bir horozu vardı. Sabah erkenden ötüyordu, sonra sesi kesildi. Komşumuza horozu sordum; dedi ki; ‘Sabahları bizi uyandırdığı için kestik.’

Yıllar sonra üniversiteye katıldığımda anladım ki, kim insanları uyandırıyorsa, maalesef kesilmeye mahkumdur” dediği gibi; CHP’lilerin yaptıklarının yazıldığı bir dönemde ben de CHP’li olmayan bir ilçe belediye başkanı için uyandırayım: Daha önce aleyhinde birkaç defa yazdığım bir eski milletvekilinin emrinde çalışan ve bu eski vekilin işini bırakıp Ankara’yı mesken tutarak, o kişiyi tekrar belediye başkanı adayı yaptırıp ve seçilmesini sağladığı ‘görünüşte başkan’ lağım gibi patlayacak. İnşallah ağababası, tescilli suçu sabiti de beraberinde götürür!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya  @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI