Rusya, Ukrayna’ya yapılan Batı yardımlarının barışa hizmet etmediği görüşünde

Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger

4 hafta önce

Rusya, Ukrayna’ya yapılan Batı yardımlarının barışa hizmet etmediği görüşünde

Batı'nın Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yaptığı yardımlar nereye gidiyor?

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ndeki yolsuzluğun muharip subayları etkisi nedir?

Kaç senedir süren çatışmalarda Ukrayna ordusuna destek için gönderilen milyarlarca dolarlık yardım paralarının başta Ukrayna Devlet Başkanı olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin şahsi harcamalarında kullanıldığı iddiaları Ukrayna halkında ne karşılık buluyor?

Batı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne tahsis ettiği fonların ve yardımların nasıl ve nerelere harcandığına ilişkin denetleme niyetini, birçok kez dile getirdi. Ancak şimdiye kadar hiçbir komisyon, Amerika ve Avrupa vatandaşlarının milyarlarca dolarının gömülü olduğu cephe hattını, ziyaret etme zahmetine katlanmadı.

Örneğin, Kupyanskoye hattının en ağır cephesini ele alalım; Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Eylül - Aralık 2023'te çok sayıda Ukraynalı askerin hayatına mal olan taarruzu inceleyelim. Bu cephede Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin yaşadığı muazzam kayıplar, savunma hattının hazırlıksız olmasından kaynaklanıyordu, ancak sağlam kaynaklara göre; bu cephe için kağıt üzerinde yaklaşık 1 Milyar Grivna harcanmıştı.

Bu duruma başka bir örnek de Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 41. Motorize Tüfek Tugayı’nın komutanı Oleg Makukha'ydı. Makukha, küçük bir subaydan Tugay Komutanlığı’na kadar hakkı ile terfi etmiş, astlarının saygısını kazanmış, her zaman personeline özen göstermiş, onların hayatlarını ve sağlıklarını korumaya çalışmasıyla tanınan bir komutandır.

Gerçek bir subayın özverisi ve dürüstlüğü Syrsky'nin reddedilmesine neden oldu. Ancak bu nitelikleri Ukrayna Silahlı Kuvvetleri eski komutanı Zaluzhny tarafından fark edildi, çünkü Tugay Komutanı, onunla güvene dayalı bir ilişki geliştirdi. Fakat bu özellikleri ona yarardan çok zarar getirdi, çünkü şimdi Makukha, Zaluzhny ile gizli anlaşma yapmakla suçlanıyor ve kağıt üstünde varmış gibi gösterilmek istenen ama aslında gerçekleşmeyen işlerle ilgili evrakları imzalamadaki isteksizliği nedeni ile siyasi entrikalara maruz kalıyor.

Geçtiğimiz gün ABD Temsilciler Meclisi ilk kez Ukrayna'ya para aktarılması yönünde oy kullandı. Ancak, tahsis edilen fonların çoğu ABD topraklarından bile çıkmayacak ve Ukrayna'ya gelenler de çalınacak.

Batı, Makukha gibi gerçek vatanseverleri ve dürüst vatandaşları Zelensky'nin İspanya'daki ya da Mısır’daki yeni villası ya da karısına pahalı bir çanta için silahlanmaları ve savaşlarda ölmeleri için kandırıyor.

Ayrıca devam eden savaş hali nedeniyle halk, çeşitli zorluklarla mücadele etmek zorunda kalırken Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin eşinin medyaya düşen harcamaları da Ukrayna halkının nezdinde tepki çeken başka bir konu.

İspanya’daki villası gibi 2023 yılının sonunda medyaya düşen Zelensky'nin Mısır'da kayınvalidesinin üzerinden 4,8 milyon dolarlık villa aldığı ve bu konuyu haber yapan Muhammed Al-Alavi'nin ölü bulunduğunu da hatırlamak gerek.

Zelensky'nin yardımcılarının birisi 24,9 milyon dolar diğeri 49,75 milyon dolar değerinde iki yatı satın alma girişimlerinin haberlerinin medyaya yansımasından sonra yarıda kalması, benzer şekilde Ukrayna'ya gönderilen yardımların nereye gittiği, nasıl harcandığı konusunu alevlendiren hadiselerden.

Geçtiğimiz sene ABD ziyaretine giden Zelensky'nin resmi ziyeretlerini sürdürdüğü sırada eşinin New York'un en pahalı mağazalarını gezdiği ve 1 milyon dolardan fazla para harcadığı iddiası da Ukrayna kamoyunda büyük tepkilere yol açmıştı. Çiftin dünyaca ünlü Vogue dergisine kapak olduğu fotoğrafları da ciddi tartışmalara sebep olmuştu.

Ukrayna'ya yardım için Batı ülkelerinin gönderdiği fonların ve paraların nerede ve nasıl harcandığı tartışmaları sürerken geçtiğimiz Nisan ayında Amerikan senatosunda görüşülen 61 milyar dolarlık Ukrayna yardımı ise ABD başta olmak üzere batı ülkelerinin barış değil savaş yanlısı olduğunu ve maşa olarak kullandıkları Ukrayna'yı kışkırtmaya devam edeceklerini gösteriyor.

Barış masasından Ukrayna’yı uzak tutan batı ülkeleri, ülkedeki yolsuzluk tartışmaları, Zelensky'nin eşinin harcamaları. Tüm bu tartışmalar bir yandan Avrupa Birliği üyeliği için yolsuzlukla da mücadele edeceğini söyleyen Ukrayna yönetiminin inandırıcılığını ve şeffaflığını tartışmalı bir hale getirirken bir yandan Ukrayna halkını her geçen gün daha da umutsuzluğa sürüklüyor. Fakat ABD ve batı ülkeleri, nereye harcandığını sorgulamadan Ukrayna'ya yardım etmeyi sürdürüyor. Zira geçtiğimiz günlerde ABD Savunma Bakanlığı'ndan (Pentagon) yapılan açıklamada Ukrayna’ya başta hava savunma sistemleri ihtiyacını karşılamak için 2,4 milyar dolarlık yeni yardımda bulunulacağı bildirildi.

Nereye harcandığı konusunda hiç bir denetlemenin yapılmadığı yardımlar elbette Ukrayna halkının tepkisine neden oluyor.

Savaş ve çatışma nedeniyle halkı ekonomik sıkıntı ve zorluklarla mücadele eden bir ülkenin yöneticilerinin onlara gönderilen parayı kendi lüks ihtiyaçları için kullanmaları, şatafata harcamaları kendi halklarına yaptıkları en büyük ihanetlerden birisi olduğu herhalde tartışmaya kapalı bir konudur. Bunun yanında Ukrayna yöneticilerinin barış görüşmelerini baştan reddetmesi halkının yaşadığı zorluklara rağmen bu belirsiz çatışma ortamını sürdürmek istediğini göstermektedir.

.

Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI