Rus-Türk Ticaret Evi ‘ROST’a cevap!

Ünver Sel

11 ay önce

KIRIM KALKINMA VAKFI’NDAN RUS-TÜRK TİCARET EVİ A.Ş. (ROST)’NE CEVAP AÇIKLAMASI 

Kırım Kalkınma Vakfı, Kırım Tatarlarının siyasi, ekonomik, kültür ve inanca dayalı haklarının korunması ile geliştirilmesi esasına göre faaliyet gösteren Türkiye merkezli bir sivil toplum kuruluşudur.

Bu gaye ile Rus-Türk Ticaret Evi A.Ş. (ROST) adlı kuruluşun oluşmasına katkı sunulmuş, Kırım’daki soydaşlarımıza uygulanan ambargoların kaldırılması için ROST’a destek verilmiştir.

Daha sonra ROST bünyesinde yer alan kişilerin farklı angajmanlara girmesi dolayısıyla, 04 Ocak 2023 tarihinde yayınlanan duyuruyla Kırım Kalkınma Vakfı ile ROST arasında herhangi bir ilişkinin bulunmadığı kamuoyuna açıklanmıştır.

ROST A.Ş. ve yöneticileri Kadir Kurtuluş, Nevzat Kurtuluş ve Karina Düzçimen (İkaeva) “dikGAZETE.com” internet haber sitesinde yayınlanan, ROST’un Ukrayna ordusuna askeri malzeme tedarikine önayak olduğuna ilişkin bir yazı dolayısıyla gazete yazarı Ömür Çelikdönmez hakkında dava açmıştır.

ROST A.Ş, Kadir Kurtuluş, Nevzat Kurtuluş ve Karina Düzçimen (İkaeva) bu davanın cevaba cevap dilekçesinde, adı geçen yazıyı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel’in yazdırdığına ilişkin, hiçbir somut olguya dayanmayan hayali iddialar ileri sürülmektedir.

Aynı dilekçede Vakfın, farklı devletlerin Türkiye’deki diplomatik misyonlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiği iddia edilmektedir.

ROST isimli oluşum; başta Kırım Tatarları olmak üzere, Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi esasına göre kurulmuştur.

Rusya ile Ukrayna savaş halindedir ve iki orduda da Tatar soydaşlarımız görev yapmaktadır. Ayrıca Kırım ve Ukrayna’da yaşananlar gerekçe gösterilerek Rusya’ya ambargo uygulanmaktadır. Bu ambargolardan en fazla etkilenen kesimlerin başında Kırım ve Kırım Tatarları gelmektedir.

Adı geçen yorum yazısında ifade edilen “Ukrayna ordusuna askeri malzeme tedariki” ile ilgili bilgiler doğruysa, ROST’un ticari faaliyetleri, Kırım Tatar gençlerin ölümüne neden olmuştur ve olmaktadır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir ve hiçbir ticari öncelikle açıklanamaz.

Ayrıca Kırım Tatarları, sürgün ve savaşlar dolayısıyla dünyanın pek çok ülkesine dağılmış durumdadır.

Başta Ukrayna ve Rusya olmak üzere Türkiye, ABD, Kanada, İngiltere, Romanya, Bulgaristan ve Moldova gibi birçok ülkede Kırım Tatarı yaşamaktadır. Bu ülkelerdeki soydaşlarımızın haklarının korunması ve geliştirilmesi, bu amaçla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşunun görevidir.

Oysa Kırım Tatarlarına uygulanan ambargolara karşı kurulmuş ROST türevi ticari organizasyonların Kırım Tatarlarını öldüren ülkelerle askeri ve ticari faaliyetlerde bulunması son derece vahimdir.

Dolayısıyla adı geçen dilekçede ileri sürülen suçlamalarla ilgili gerekli yasal işlemlerin başlatılacağını kamuoyuna saygıyla duyururuz.

.

Ünver Sel, dikGAZETE.com

-Kırım Tatar Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı, Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı, Uluslararası Kırım Dostları Derneği Başkanı, Uluslararası Rusofili Hareketi Kurucu Üyesi-

YAZARIN DİĞER YAZILARI