“Radikal” lider Çipras’a veda​​​​​​​

Dr. Begüm Burak

5 yıl önce

10 milyona yakın seçmene sahip Yunanistan’da milletvekillerini ve yeni hükümeti belirlemek üzere dün (7 Temmuz Pazar) oy kullanma günüydü. “Erken Seçim” olarak gerçekleşen seçim yarışına 20 siyasi partinin katıldığı biliniyor.

Yunanistan'daki erken genel seçim sonucunda merkez sağ “Yeni Demokrasi Partisi” (ND), tek başına iktidara gelmeye yetecek Meclis çoğunluğunu elde etmeyi başardı. Resmi olmayan sonuçlara göre, 5 yıldır iktidarda bulunan Başbakan Çipras, koltuğunu Miçotakis'e bırakmış oldu.

Seçimlerde hezimete uğrayan Alexis Çipras’a dair akılda kalanlar da şunlar oldu:

-Çipras’ın ateist kimliği…

Çipras, 2015 yılının Ocak ayında başbakanlık görevine başlayışında Yunanistan'da bir buçuk asırdan bu yana devam eden geleneği, yani Atina Başpiskoposu'nun huzurunda İncil'e el basarak yemin etmeyi ateist olduğu için terk etmiş ve Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'ın önünde yemin etmeyi tercih etmişti.

-Anıtkabir’e gitmeyi reddetmesi…

Türkiye’ye Başbakan sıfatıyla yaptığı resmi ziyarette, Anıtkabir’e gitmeyen Çipras, bu hareketiyle Suudi Arabistan ve İran devlet adamlarının geleneğine dahil olmuş oldu ve belli bir kesimin tepkisini çekti.

-Yargı özgürlüğüne müdahale eleştirileri…

Çipras’ın Haziran ayı itibariyle yüksek yargıdan boşalan makamlara atama yaptığı biliniyor. Bu ise, muhalefet kanadı tarafından etik bir davranış olarak görülmemekte.

-Ekonomik krize karşı etkin mücadele yokluğu…

Çipras’ın önceki hükümetler döneminden devraldığı mali enkazdan doğal olarak çıkılması pek mümkün olmadı ve halk bu durumdan kemer sıkma politikalarının devam etmesi sebebiyle hoşnut kalmadı.

*

Kravat takmayı reddeden, oğluna komünist lider Che Guevara’dan esinlenerek “Ernesto” adını veren SYRIZA'nın “radikal” lideri Çipras ve Yunanistan için bir dönem de bugün itibariyle kapanmış oldu.

Bakalım yeni dönemde Yunanistan’ı neler bekliyor?

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @begumburak1984 , @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI