MOSKOVA
Geçtiğimiz yıllarda, Rusya Devlet Başkanı Putin'in tercümanları, Rus devlet Rossiya televizyon kanalına yaptığı açıklamada bu mesleğin detaylarını anlatmıştı.
Bazı tercümanlar, Putin'in, “Tercüme ederken, dikkatle dinle ve sonra tercüme et” diyerek kendilerine biraz kızdığını da ifade ediyordu.
Bu arada, Rossiya TV kanalı, bu olayı anlatan sahneleri de ekrana getiriyordu.
Farklı farklı dönemlere ait görüntülerde Putin'in, yabancı mevkidaşları ile görüşmeler sırasında tercümanlarının bazı ufak hatalarını anında tespit ederek uyardığı gözlerden kaçmıyor.
Bunları niye hatırladım?
Bugünlerde Türkiye dahil dünya medyası, Putin'in bir Rus öğrenci ile diyaloğunu tartışıyor.
Olay şu:
Ülkenin Uzakdoğu bölgesindeki Vladivostok kentinde Putin, “1 Eylül Bilgi Günü” vesilesiyle bir grup öğrenci ile bir araya geldi.
Bu arada, bu gençlerin olimpiyat oyunlarında başarılar elde etmiş öğrenciler olduğunu da belirtelim. O görüşmede Putin, öğrencilere genel siyasi gelişmeleri anlatırken tarihten de örnekler veriyordu.
Putin, Deli Petro'nun İsveç'le Yedi Yıl Savaşları sırasında savaştığını anlatırken, Nikanor Tolstıh adlı bir erkek öğrenci, elini kaldırdı.
Putin'den söz hakkı rızasını alan öğrenci de, “1. Petro'nun (Rusya) İsveç'le yaptığı savaşın Kuzey Savaşı olduğunu ve 7 değil, 21 yıl sürdüğünü" söyleyerek Rusya liderinin hatasını düzeltti.
Bunun üzerine Putin de öğrenciye teşekkür ederek konuşmasına devam etti.
Türkiye medyası dahil dünya basını olayı çok konuştu.
Tabii buna neden Rusya'da bazı gelişmeler de oldu.
Örneğin, öğrencinin eğitim aldığı okul müdürü Yuliya Ryabtseva, gencin bu tavrını desteklemedi.
Müdürün sözlerine göre, yaş itibariyle bir genç, Devlet Başkanı'nın konuşmasını kesmemeli.
Fakat, müdürün bu tavrını da kimse desteklemedi.
Hatta Putin, kendisi öğrenciye sahip çıktı.
Şöyle ki, 3 Eylül'de Doğu Ekonomik Forumu'nun genel oturumu sırasında, moderatör, ünlü gazeteci Sergey Brilyov, Başkan Putin'e olanlarla ilgili tutumunu sordu.
Putin şaşırdı ve öğrenciyi Rusya tarihi hakkındaki mükemmel bilgisi için övdü ve bundan memnun olduğunu da vurguladı.
Rossiya kanalının, “Moskova… Kremlin… Putin…” programında ise, forumun genel oturumunun bitiminden sonra yapılan kaydın bir bölümü gösterildi.
Putin, koridorda, gazeteci Brilyov'a aniden geri dönerek, "Çocukla ilgili gerçekten bir şeyler mi yaşandı? Birileri onu azarlıyor mu?" diye sordu.
Böyle açıklamalar olduğunu öğrenen Putin, duruma çok kızarak, "Ne saçmalık! Peki, bunda ne var ki? Tam tersine, çocuklarımızın rahat, hazırlıklı olduklarını ortaya koyuyor, şükürler olsun… Saçmalık bu!" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Putin'in Basın Sözcüsü Dmitri Peskov da, öğrencinin başarılı olduğunu vurgulayarak, basının olaya duygusal tepki vererek abarttığını kaydetti.
Peskov, “Hatasını düzelttiği için Sayın Putin'in öğrenciye teşekkür ettiğini unutmayın. Arkadaşları, onun başarılı bir öğrenci olduğundan bahsediyor. Ve herkes onun harika bir geleceği olacağından da emin" şeklinde konuştu.
Durum şu…
Yani Putin'in sergilediği bu tutuma karşılık olayın "rezalet" olarak haberlerde servis edilmesi doğru bir yaklaşım değil.
Bazı ülkelerde benzer olay yaşansaydı, acaba nasıl bir tepki olurdu, çok merak ediyorum. Ya da nasıl gelişmeler yaşanırdı?
Rusya'da ise Devlet Başkanı Putin dahil herkes o öğrenciye sahip çıktı.
Eğer o çocuğa ve ailesine bir baskı olsaydı, işte o zaman olay rezalet olurdu.
İşte medya ahlakı ve gerçek arasındaki fark da burada.
.
Fuad Safarov, dikGAZETE.com
.