Prigojin, güç zehirlenmesi yaşadı

Erhan Altıparmak

1 yıl önce

MOSKOVA

Rusya Federasyonu’nun temelleri Rusya Çarlığı’na dayanıyor. İmparatorluğun gücüne baktığımız zaman tarihte Slav halkının tek bir güç haline geldiği dönem Rusya Çarlığı dönemidir.

1917’de Sovyet Sosyalist Halk Cumhuriyeti’nin (SSCB) ilanından sonra da Rus halkı, azınlık halklar ve Avrasya’daki büyük toplumlarla birlikte büyük bir güç oldu. Buna artık imparatorluk diyemesek de halk iktidarında emperyalizme karşı büyük bir mücadele yaşandı.

İstilacı Nazilere karşı büyük zaferler elde edildi. Nükleer emperyalist güçlere karşı (ABD, İngiltere, Avrupa ve NATO) savunma mekanizmaları oluşturuldu. Teknolojik savunma sanayinin yanı sıra endüstriyel üretim ile birlikte büyük bir ekonomik güç elde edildi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Rusya Federasyonu’nun bağımsızlığı ilan edildi.

İlk dönemlerinde sorunlarla mücadele eden Rusya, Vladimir Putin’in, 2000’li yılların başında iktidara gelmesiyle birlikte büyük bir güce kavuştu.

Çarlık Rusya ve Sovyetler Birliği tecrübelerini çok iyi kullanmayı bilen Vladimir Putin, hem devlet üretimlerine hem müteşebbislere destekler vererek ülkenin ekonomik kalkınmasını tekrar sağladı.

Putin’in global güçlere karşı zekice hamleleri oldu.

Özellikle ABD ve NATO’ya karşı stratejik silahların üretimi başta olmak üzere Rus ordusunun modernize edilmesi Putin’in kritik hamlelerindendi. Çünkü NATO ve ABD’nin Rusya sınırlarına dayanma politikaları artık zirveye ulaştı.

Rusya’ya komşu olan ülkeler NATO’ya dahil edildi, bazı ülkelerde darbeler teşvik edildi. Birçok neden Putin’in savunma anlamında zekice adımlar atmasına sebep oldu.

Ukrayna’nın, NATO ve Nazi gruplarıyla işbirliğine girişmesi, ülkedeki darbe ve Ukrayna’nın doğusundaki halklara başlatılan fiili saldırılar Putin tarafından bilinen hamlelerdi.

Günümüze geldiğimizde Rusya, Ukrayna’ya özel askeri operasyonlar başlattı. Bu operasyonların yersiz olduğunu düşünmek aptalca olur.

Rusya’nın bu operasyonlara başlamasındaki gerekçeleri temelsiz değildi.

Rusya, bu özel askeri operasyonlarda Wagner gibi silahlı grupları da kullandı. Ancak Wagner lideri Evgeny Prigojin kontrolden çıktı.

Prigojin’in asi çıkışları, Rus toplumunun küçük bölümünden destek de gördü. Prigojin elindeki silahlı güçlere güvenerek Rus ordusu yönetimine ve Kremlin’e karşı başkaldırdı.

Prigojin, Ukrayna operasyonlarında kendilerine mühimmat desteği sağlanmadığını iddia ederken, Rus ordusu yönetiminin yolsuzluklar yaptığını öne sürdü.

Ancak bunun için gerekçelerinde delilleri yoktu. Sadece yüksek sesle haykırarak, popülist yaklaşımlarda bulunuyordu. Dahası Prigojin artık güç zehirlenmesi yaşamıştı.

Rusya’daki bazı batı destekli yasaklı medya organlarında sıklıkla ‘haklı’ gösterilen Prigojin, Rus halkının da arkasında olduğu inancıyla büyük bir isyana kalkıştı.

Prigojin, özel askeri operasyonların gidişini etkileyecek olan bu hamleyle, Rusya tarihine adını altın harflerle yazdıracakken kendisine ‘hain’ damgası vurulmasına sebep oldu.

Prigojin’in, Rostov’dan başlayarak Moskova’ya yürüyüşünde Rus halkının herhangi bir desteğini görmedik.

Kremlin merkezli Rusya Federasyonu yönetimi, Prigojin’e destek vermedi.

Wagner savaşçılarının ilerleyişinde Prigojin’in geri adım atmasının en önemli nedeni Lukaşenko’nun arabuluculuğu değil, Prigojin’in hatasını anlamasıydı.

Çünkü şunu anlamak gerek; Rusya’daki en büyük güç Vladimir Putin’dir; eğer Rus halkı, Prigojin’in bu anlamsız yürüyüşünü doğru bulsaydı Prigojin’in destek çağrılarına karşılık verir ve sokağa inerdi. Ancak Rus halkı, Vladimir Putin’i yine destekleyerek Prigojin’in bu çağrısına kulak asmadı.

Eğer Prigojin, hatasını ilk gün anlamasaydı yürüyüşünü sonlandırmak için büyük bir çaba gösterirdi. Çünkü artık yola çıkmıştı.

Evgeny Prigojin, bundan sonra yaşamını Belarus’ta sürdürecek. Wagner savaşçıları, artık komutanlarının kendilerine ihanet ettiğini düşünebilir. Çünkü Prigojin, kendi hayatını ve savaşçıların hayatını son anda pes ederek kurtardı.

Bundan sonraki süreçte Prigojin’in uzaktan da olsa Wagner’e hükmedebileceği olası değil. Prigojin bütün gücünü kaybetti.

Rusya’nın Ukrayna’daki operasyonlarında “Wagner lideri” çıkışlarıyla karşılaşmayacağız.

Rus ordusu, artık bu aşamadan sonra daha konsantre bir şekilde Ukrayna operasyonlarını sürdürecektir.

.

Erhan Altıparmak, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI