Örtülü İstihbarat Faaliyetleri: Teksas’ta Derinleşen Kriz ve Etkileri
Geçtiğimiz günlerde Teksas'ta ABD-Meksika sınırındaki göçmen geçişlerini engellemek için dikenli ve jiletli tel örgülerin kaldırılmasına yönelik mahkeme kararının Vali Greg Abbott tarafından Ulusal Muhafızlar devreye sokularak engellenmesi ve sonrasında yaşanan gelişmeler, ABD'nin iç siyasi kutuplaşmasının ve federal hükümet otoritesine karşı artan direncin bir göstergesi olarak yorumlanabilir.
Bu olay, Teksas'ta uzun süredir devam eden ve 2017'de Donald Trump'ın başkan seçilmesiyle ivme kazanan “kör milliyetçilik” akımlarının bir sonucu olarak da değerlendirilebilir.
Bu Teksas’ın, federal hükümetin kararlarına karşı çıkması bahsinde ilk attıkları adımlar da değildir. Daha önce de Cumhuriyetçi bir senatör, Teksas’ın federal hükümetten ayrılarak, bağımsızlığını ilan etmesi için bir referandum oylaması için kanun taslağı hazırladığı da olmuştur.
Aşı karşıtlığı sebebiyle de Teksas’ın, Federal Hükümetin aldığı kararları yok sayarak, kendi yasalarını uyguladığını da pandemi döneminden hatırlıyoruz.
Yine Vali Abbott geçtiğimiz günlerde, Teksas yerel elektrik şebekesini, federal elektrik şebekesinden ayırmayı planladığı ve bu konuda ciddi çalışmalar yaptığı da kamuoyuna yansımıştır.
Bu krizlere, bugünün krizleri gibi bakmak muhakkak ki mantıklı ve rasyonel bir adım olmayacaktır. Çok daha derine ve analitik analize ihtiyaç vardır.
2015 hatta 2010 yıllarına ve hatta daha öncesine bakmak gerekir. 20 Ocak 2017’de D. Trump’ın başkan seçilmesi ile ABD’de başlayan “kör / ilkel ve eğitimsiz milliyetçilik ile altı boş muhafazakârlık” akımları dünya genelinde etki yaratmış ve son beş yılda bu akımlarda patlama yaratmıştır.
Ancak en temelinde bunların nasıl ortaya çıktığına bakmak gerekir. Ve ihtimaller; “Örtülü bir İstihbarat Faaliyeti”ne doğru gitmektedir.
Daha önceki yazılarımızda işlediğimiz gibi “örtülü faaliyetler” hasım topraklarda, uzun zamanlara ve daha yüksek bütçelere yayılmış istihbarat operasyonlarıdır. “Örtülü Operasyonlar”la karıştırılmaması gerekir.
2024 yılında Teksas’ta oluşan bir kasırga için 10 yıl, 15 yıl öncesinde kanat çırpan bir kelebeği tespit etmek bu krizin en temelini bizlere gösterecektir.
Ve hiçbir kriz, özellikle uluslararası ilişkiler dünyasında meydana gelen hiçbir kriz “tesadüflerle” açıklanamayacağı için bu krizin altında bir “istihbarat çalışması” aramak en gerçekçi çözümdür.
Yani bunu bugünde aramak hiç gerçekçi olmaz. Dünden çok daha öncesine bakılması gerekir.
2016 yılından itibaren ABD'de Rusya'nın seçimlere müdahalesi ve “örtülü istihbarat faaliyetleri”ne dair iddialar gündeme gelmiştir. Bu faaliyetlerin Teksas'ta da yoğunlaştığı ve 2012'den itibaren Rus kökenli kişilerin eyalette artan sayıda tespit edilmesi dikkat çekicidir.
2017'de Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Teksas'ta "bağımsızlık" talepleri ve federal hükümete karşı tepkiler artmıştır. Ancak muhakkak ki bundan öncesi de vardır.
Özellikle hedef olarak Teksas’ın seçilmesinin de etkin bir sebebi vardır; aynı faaliyetleri, federal hükümete bağlılığı ile bilenen başka bir eyalette yaparsanız avuçlarınızda maytap patlatmanın ötesine geçemeyeceğiniz de ortadadır. Ancak uzun zamandır federal hükümetle anlaşamayan eyaletlerde yapacağınız bu eylemlerden daha “kısa – etkin ve rasyonel sonuçlar” almanız pekâlâ daha mümkün olacaktır.
Diğer yandan ABD’nin federal hükümetinin yara alıp sendelemesi, sadece Rusya’ya değil dünya üzerinde Çin ve İran başta olmak üzere birçok devletin yararına olacağı da ortadadır.
Çok daha geçmişe gidersek, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin, hükümet ve tarihi kayıtların korunması ve belgelenmesinden sorumlu bağımsız bir kurum olan "Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi"nin (National Archives and Records Administration (NARA) İngiltere’den iki Rus ve üç Çinli hacker tarafından korsan saldırı düzenlenmesi ve 2010’da “Gölge Operasyonu” adını verdikleri, “Kızıl Ajan Anna Chapman” ile medyatik bir kıvam alan, ABD’li gibi davranan Rus casusların yakalanmasından sonra daha da hızlanmış bir örtülü faaliyetler düzenlenmiş olduğunu düşünmek sanırım en mantıklı yoldur.
2012 yılında Teksas’ta toplamda 140’ın üzerinde Rus “muzur faaliyetleri” tespit edildiği için sınır dışı edilmiştir. Peki ya tespit edilmeyenler?
2014 yılında 300’ün üzerinde Kanada göçmeni ve Kanada vatandaşı Rus kökenli insan, Teksas’a gelmiş ve çeşitli işletmelerde işe başlamışlar ve yerleşik hayata geçmişlerdir.
Peki ya fark edilmeyenler?
2015 yılında “University of Texas at Austin”de Rus kökenli öğrencilerin kurdukları “Serdtse Kulübü” 2021 yılında üniversite tarafından tespit edilmiş ve faaliyetlerine son verilmiştir. Kulüp hakkında 700’den fazla üyesi olduğu, bunların 120’sinin mezun olduğu ancak o zamanda bile hala kulüple organik bağlarını koparmadıklarını ve toplantılarına katıldıkları tespit edilmiştir.
Kulüp, sadece University of Texas at Austin’de değil Teksas’taki birçok ciddi üniversiteye yayılmış ve “dezenformasyon – manipülasyon” çalışmalarında bulundukları tespit edilmiş, öğrenciler arasında federal hükümete karşı ciddi reaksiyonlar oluşturmuş ve lüks – çekici bir hayat vaatleriyle birçok ciddi üyeye sahip olmuştur.
Teksas’ta ulaştıkları öğrenci sayılarını binlerle tarif ediyordu o dönem yerel gazeteler…
2017 yılında Ocak ayı gelip de D. Trump başkanlık koltuğuna oturduğunda en ciddi kutlamalar Teksas’ta yapılmış ve ezelden beri sürüp gelen “Bağımsızlık” hülyaları o dönem zirveye ulaşmıştır. Ancak bir yıl öncesinde Teksas’taki yerel ve varoş barlarında, o dönem sosyal medyada oldukça yaygınlaşmış olan “Bağımsız Teksas” marşları çalmaya başlamıştır.
2022 yılında yapılan tahkikat ile o dönem internet platformlarında çalınan bu marşların, yurt dışında bazı stüdyolarda kayıt altına alındığı tespit edilmiştir.
2019 yılı Kasım ayında, Güney Metodist Üniversitesi, Eğitim ve İnsani Gelişim Binasında, “Barış ve Silahsızlanma” ile ilgili bir konferans basılmış, konferansa baskın yapan toplam 700 kadar kişinin 250’si yakalanmış ve 20 tanesinin Rus aksanlı İngilizce konuştukları ve sahte belgelerle Kanada’dan ülkeye girdikleri tespit edilmiştir.
2020 yılında Teksas genelinde “Pandemi”nin bir yalan olduğu, aşının altında bambaşka amaçlar olduğu konusunda ciddi bir sosyal istihbarat çalışması yapılmış ve FBI merkezli yapılan birçok soruşturmanın yurt dışına hatta Prag ve Bükreş üzerinden Moskova’ya uzandığı, günlerce TV’lerde yayınlanmış, basında işlenmiştir.
En son olarak 2021 yılında, Teksas / Dallas’ta, Dartbrook’ta bir banliyö evine, komşulardan gelen ihbar neticesinde yapılan baskında, evin oldukça sıradan giriş katının altındaki katta ciddi bir server ve dijital alt yapının oluştuğu, incelenen PC’lerde binlerce sosyal medya hesabı yönetildiği, aynı katta yirmi kişinin yaşayabileceği imkanların olduğu ve toplamda 18 kişinin gözaltına alınıp, casusluk suçlaması ile tutuklandığı yönünde haberler de yayınlanmıştır.
Kronolojik olarak olaylara baktığımızda 2008 yılından beri başlayan bir istihbarat faaliyetinden bahsetmemiz yanlış olmaz.
Ve her seferinde bir şekilde tespit edilip, ifşa olan faaliyetler bunlar…
Ancak bugün sonuç; Teksas ve 25 Cumhuriyetçi eyalette “bağımsızlık fısıltıları”dır…
Evet, şu an bir iç savaş ya da federal hükümetin çözülmesi, parçalanması pek mümkün veya gerçekçi durmamaktadır…
Ancak, bu faaliyetler devam ettiği sürece… Ya yirmi, otuz, elli yıl sonra?
Teksas'ta son yıllarda yaşanan bu gelişmeler, tek başına değerlendirildiğinde rastgele ve bağlantısız gibi görünse de, kronolojik olarak sıralandığında ve kullanılan yöntemler göz önünde bulundurulduğunda planlı ve uzun vadeli bir “örtülü istihbarat faaliyeti"ni işaret etmektedir.
Bu faaliyetlerin ABD'nin iç siyasi kutuplaşmasını derinleştirmeye, federal hükümet otoritesini zayıflatmaya ve Teksas'ta "bağımsızlık" fikrini yaymaya yönelik olduğu düşünülmektedir.
Ve şüphelinin kim olduğu da çok nettir.
Efendiler; İnsan düşünmeden edemiyor, süper güce ve sözüm ona; kendini Dünya’nın jandarması ilan eden bu adamlara bunu yapan, size-bize ya da diğerlerine neler yapar?
.
Serkan Yıldız, dikGAZETE.com