?>

NATO’nun Nükleer Treni kalktı; PİŞTOV patlayacak!

Mehmet Yıldırım

5 ay önce

NATO’nun Nükleer Treni kalktı; PİŞTOV patlayacak!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi; 10 yılın ardından 1 Ekim'de sona eriyor. Ekim ayı itibari ile NATO üyeleri, genel sekreterlerini seçmiş olacak.

Amerika’da başkanlık seçimi öncesinde mevcut başkana “LAME DUCK/ Topal Ördek” sıfatı verilmiştir. Topal ördek/gidici siyasinin, kalan sınırlı görev süresi nedeniyle; yetkisinin azaldığı düşünülse de alacağı kararlarda görev tanımı gereği bir değişiklik olmaz. Yani başkan, son anda bile hükümeti, meclisi ve gelecek hükümeti etkileyebilecek bir karara imza atabilir.

NATO genel sekreteri, şimdiye kadar çok görünür değildi.  Gündemin gerisinde yer alırdı. Jens Stoltenberg, giderayak bir telaşe içerisinde. Devlet başkanları, savunma ve dışişleri bakanları ile yaptığı görüşmelerde ne konuştuğu ve ne söyleyeceği merak ediliyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle patlak veren savaş üzerine, Jens Stoltenberg sürekli gündemde.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine kabulü, Jens Stoltenberg için büyük başarı sayılabilir. Sonuç, kişinin kendi savunma yeteneklerine yaptığı yatırımdır. Aynı zamanda iki İskandinav ülkesi; NATO'yu hem askeri hem de stratejik açıdan güçlendirdi.

NATO’nun amiral gemisi Amerika ile ortak hareket ettiği düşünülen Stoltenberg adeta bir Topal Ördek olsa da savaşın sürdürülmesi için özel çaba sarf ediyor.

Halbuki Stoltenberg, asker kökenli değil. Yani savaşın sonlandırılması için önceliği siyasi/ diplomasi politika olmalı.

Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD'nin yanı sıra AB'den oluşan G7 ülkeleri, 14 Haziran’da İtalya’da yaptığı ortak açıklamada; Rusya’nın Ukrayna savaşında nükleer silah kullanması durumunun “kabul edilemez” olduğu ifadesi yer aldı.

NATO toplantılarında da ittifak üyelerinden şeffaf bir şekilde Nükleer Silahların konuşlandırılması isteniyor. Avrupa topraklarında, Nükleer başlıkların arttırılması hedefleniyor.

Türkiye; Nükleer Silah üretebilme kapasitesine sahip olsa da nükleer silah sahibi olduğuna dair bir veri yok. Türkiye’de NATO’ya ait Nükleer Silah Başlığı olduğu düşünülüyor.

Stoltenberg, BBC'ye yaptığı açıklamada da NATO'nun nükleer bir ittifak olduğu yönünde genel bir mesaj olduğunu, herhangi bir NATO üyesine saldırının, “ittifakın topluca yanıt vermesini tetikleyeceğini belirtti.

Jens Stoltenberg, İngiliz Sunday Telegraph'a yaptığı açıklamada, NATO'nun, artan Rusya ve Çin tehdidi nedeniyle, caydırıcılık amacıyla, ittifak üyesi ülkelerde daha fazla nükleer başlık konuşlandırabileceğini söylemişti.

J. Stoltenberg’e göre; “NATO'nun amacı elbette nükleer silahların olmadığı bir dünya, ancak nükleer silahlar var olduğu sürece nükleer bir ittifak olarak kalacağız, çünkü Rusya, Çin ve Kuzey Kore'nin nükleer silahlara sahip olduğu ve NATO'nun olmadığı bir dünya, daha tehlikeli bir dünya. NATO'nun amacı savaşmak değil, savaşı önlemektir” dese de gelinen noktada NATO’nun söylemi savaş kışkırtıcılığına dönüşüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, Batı'nın “kışkırtıcı açıklamalarına” yanıt olarak taktiksel nükleer silahların kullanımını uygulamayacağını duyursa da; Putin, tam kapsamlı işgalin başladığı Şubat 2022'den bu yana, Ukrayna'ya ve Batı'ya defalarca nükleer tehditte bulunmasına rağmen; bu silahları kullanmadan topyekün savaşını sürdürüyor.

İngiliz gazetesi The Telegraph, NATO’nun ABD askerlerini ve zırhlılarını ön saflara sevk etmek için kara koridoru oluşturmaya başladığını iddia etti. NATO’nun planında İtalya, Yunanistan ve Türkiye limanları da var.

Amerikan askerlerinin öncelikle Hollanda limanlarından çıkarma yapılacağı; trenler ile Polonya üzerinden Rusya sınırına taşınacağı düşünülüyor. Hollanda limanlarının yetersiz kalması hesaplanarak diğer ülkelerin limanları devreye alınacak.

Amerika, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve Avrupa Birliğinden oluşan G7 ülkeleri, İtalya’da yaptığı ortak basın açıklamasında; Çin ve Rusya’nın savaşı sürdürmesine yardımcı olan 3. Ülkelerinde altını çizerek yaptırımların genişletilmesini istedi. NATO için Rusya bir tehdit iken şimdi Çin de o listeye alındı.

BBC'ye konuşan Stoltenberg, “Rusya giderek daha fazla otoriter liderle aynı safta yer alıyor” dedi; Kremlin'in İran, Çin ve Kuzey Kore ile ilişkilerini geliştirdiğine dikkat çekti.

Jens Stoltenberg, Çin'in, politikalarını değiştirmemesi halinde, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını desteklemesinin sonuçlarına katlanması gerektiğini söyleyerek; Çin’e bedel ödetilmesini istedi.

Burada şöyle bir soru sorulabilir mi?

Putin’in savaşını destekleyen Çin’e eğer bedeli ödetilecekse; NATO üyesi Türkiye’nin durumu ne olacak?

Türkiye, her ne kadar savaşın sonlandırılması için çaba gösteriyorsa da Rusya ile yakın ilişki kurması, NATO genel Sekreterini rahatsız ediyor mu? Bu konuda Türkiye uyarıldı mı?

Stoltenberg yerine, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’yi işaret etse de Rutte ve Macaristan Başbakanı Victor Orban'ın 17 Haziran'da Brüksel'de düzenlenen AB liderleri yemeğinin oturum aralarında bir araya geldiği basına yansıdı.

Rutte’nin kendisini desteklemesi karşılığında Orban’ı NATO içerisinde serbest bırakacağı konuşuluyor.

Stoltenberg, Viktor Orban'la görüşmek üzere, geçen hafta Macaristan'ı ziyaret ederek; Macaristan’ın NATO’yu desteklemesini istemişdi.

Macaristan başbakanının Stoltenberg'e Budapeşte'nin bu girişimlerden hiçbirinde yer almayacağını ancak engellemeyeceğini de söylediği NATO sözcüsü tarafından açıklandı.

Macaristan, şimdilik susturuldu; bu Stoltenberg için kısmi başarı sayılır.

Viktor Orban, en son Košut Radyosuna verdiği demeçte, BATI ülkelerinin cephe hattına yaklaştığını ve Ukrayna'daki çatışmaya doğrudan dahil olduklarını; Macaristan'ın Ukrayna'daki NATO misyonuna katılmayacağını ve bu amaçla asker, silah veya mali kaynak sağlamayacağını açık ve net söyledi.

NATO’nun kondüktör koltuğuna oturduğu tren, savaşa gidiyor. Orban; freni çekebileceğini ve treni durdurabileceğini belirtti. Macarlar, Savaş Treninden inmeye hazırlanırken; Türkiye de trenden inebilir mi?

NATO eğer Rusya ile savaşa girer ve Türkiye’den asker ve mühimmat isterse; Cumhur İttifakı bu konuda nasıl tavır alır?

Macaristan, bu konuda net.

Macaristan, NATO'nun Ukrayna'da askeri bir misyonuna ne silah ne para ne de asker göndermeyecek. Orban’a göre; NATO’yu ancak Trump, Beyaz Saraya dönerse durdurabilir.

Stoltenburg, boş durmuyor. NATO ülkeleri arasında koşturarak; Ukrayna için daha fazla para ve silah istiyor. Talep edilen destek, dudak uçurtacak cinsten; her yıl en az 40 milyar avro (43 milyar dolar) askeri destek sağlamasını önerdi.

Bazı NATO üyeleri, bu para işine sıcak bakmıyor. Kısa vadeli yardımdan söz eden birçok müttefik var.

Ukrayna’yı NATO’ya alacaklar; bunun sözü verildi ama önce savaşın sonlandırılması, Rusya’nın yenilmesi gerek. Hesap bu yönde.

NATO savunma bakanları, 9-12 Temmuz'da Washington'da yapılacak NATO zirvesinde Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımı ve eğitimi koordine edecek bir plan üzerinde anlaşmaya vardı.

NATO’nun, ittifak üyelerinden Nükleer Silahların depolardan çıkartılıp, beklemeye alınmasını istemesi, savaşın seyrini nasıl etkileyecek?

Yani silah kılıfından çıkacak ve Piştov patlayacak! Ha bugün ha yarın!

Halen NATO üyesi ülkelerde Kur’an yakılıyor; Avrupa’daki Türk ve Müslümanların varoluş vaziyetine sistemli saldırılar devam ediyor. NATO; Avrupa Müslümanlarını olası bir savaşta koruyabilecek mi?

NATO’nun peşine takılmayıp; “savaşa hayır” demeliyiz. Türkiye, Macaristan’ın gösterdiği cesareti göstermek zorunda.

Dünyanın dört bir köşesindeki Müslümanlar; Küresel Şer Odaklarına karşı mansur, müeyyed, muzaffer ve galip gelsin.

Namık Kemal’in de dediği gibi:

Zâlim olsa ne rütbe bî-perva,

Yine bünyâd-ı zulmü biz yıkarız;

Merkez-i hâke atsalar bizi,

Küre-i arzı patlatır çıkarız!”

(Zâlim ne kadar pervasız olsa, yine zulmün esasını biz yıkarız; Toprağın dibine atsalar bizi, küre-i arzı patlatır çıkarız!)

.

Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2024/06/16/nato-jens-stoltenberg-nuclear-weapons-deployt-russia-china/

https://www.novosti.rs/c/planeta/svet/1380689/evropski-voz-ide-rat-orban-nema-dobre-prognoze-jasno-porucuje-madjari-nece-biti-njemu

https://kyivindependent.com/g7-warns-russia-against-using-nuclear-weapons-in-ukraine/

https://kyivindependent.com/rutte-offered-orban-opting-out-of-ukraine-support-in-exchange-for-top-nato-job-ft-reports/

https://kyivindependent.com/telegraph-nato-in-talks-to-deploy-more-nuclear-weapons-on-standby-stoltenberg-says/

https://www.bbc.com/turkce/articles/c1eeyypwjjlo

https://harici.com.tr/ukraynada-baris-icin-iki-cizgi-mucadelesi-bati-ve-kuresel-guney/

https://www.lto.de/recht/nachrichten/n/ukraine-russland-waffenlieferung-nato-krieg-bundesregierung-selbstverteidigung/

https://x.com/jensstoltenberg/status/1802813985181311097

https://www.novosti.rs/c/planeta

https://www.dikgazete.com/haber/nato-genel-sekreteri-stoltenberg-putinin-ukrayna-ile-ateskes-sartlarina-tepki-gosterdi-895636.html

https://www.dikgazete.com/haber/nato-genel-sekreteri-stoltenbergden-cin-uyarisi-896066.html

https://www.dikgazete.com/haber/nato-genel-sekreteri-stoltenberg-nato-muttefikleri-bu-yil-savunma-harcamalarini-yuzde-18-artiracak-896085.html

YAZARIN DİĞER YAZILARI