İsrail’in hali hazırda 6 korveti bulunmakta. Tabii bu korvetlerden 3 tanesi yeni sayılır. En genci 2003 yılı yapımlı 8 füze botu; ‘Elbit’ ve ‘Rafael’ savaş sistemleri yüklü bu botlar 76 mm top, “Phalanx CIWS” önemli etkin bir savunma gücü. Hali hazırda 5 denizaltı, 39 irili ufaklı devriye botu ile sahillerini koruyor.
Şimdi bu veriler ile makaleye neden başladığımızı merak edenler için biraz daha sabretmelerini rica ediyoruz.
Gazze’nin kuzeyi, Han Yunus, Refah, El Balah şehirlerinin olduğunu Filistin’de en büyük yıkım ve operasyon Gazze’ye yapılmakta.
Operasyona dair her gün binlerce fotoğraf basına veriliyor. Analiz ediliyor. Lakin fotoğraflar yayımlanırken ilginç bir noktanın dikkatimizi çekmesi.
İsrail’in operasyon için yoğunlaştığı bölgenin Gazze Şeridi olması ve Gazze Şeridi sahilinin ciddi operasyona maruz kalması.
-görsel kaynak: BBC
Geçmişten elde edilen kazanımlarda genelde terör örgütleri, varlıklarını kırsalda sürdürmek ister. Zira yakalanmamak, nüfuz kazanmak, eğitim vs. gibi ihtiyaçları gidermek için kırsal bölge, bulunmaz bir kaftandır. Evet meskûn mahalde varlık gösterilir ama meskûn mahalde dayanılmayacağını ve güvenliğin çok da kolay olmadığını herkes iyi bilir; o halde bu HAMAS “terör örgütü” (!) işi gücü bıraktı da neden GAZZE’de ve özellikle Gazze sahilinde çoğaldı da İsrail, ne hikmettir ki “operasyon”unu, Gazze’nin sahiline yoğunlaştırıyor ve enteresandır meskûn mahal operasyonu yapacağını iddia edip, bölgede yıkım yapıyor.
Muhtemelen bu satırları okuyanlar için, “evleri-barkları, hastaneleri yıkıp, insanların gitmesini sağlamaya çalışıyor” şeklindeki mantıklı düşüncelerden birisi lakin özellikle hizmet binaları ve konutların yıkılması da enteresan bir konu.
Gazze Şeridi’nin deniz sahasında 6 millik bir deniz sahası var. Ötesi İsrail tarafından “Yasaklı Bölge” ilan edilmiş durumda.
Önce “Petrol sahaları için” iddiasını incelemek istediğimizde İsrail’in kıta sahanlığını çok önceden kapattığı ve bölgeye zaten giriş-çıkışın kapalı olduğunu görüyoruz. Ancak enteresan bir durum var.
-görsel kaynak: thisisbeirut.com.lb/world/154794
Çok teknik bir anlatıma kaçmadan özetle aslında İsrail’in birçok sebepten ötürü artık Gazze Şeridi’nde bir limana ihtiyacı var. Çünkü Gazze’deki bir liman, İsrail’in gerek Arap gazını Avrupa’ya taşımada gerekse askerî açıdan Akdeniz’de üs için önemli bir ihtiyacını karşılayacak.
Ashdod, Hayfa, Aşkelon, Hadera, Eilat limanları hizmet verse de deniz ticaretinin ve Akdeniz’in önemi arttıkça artık bu limanların yetmediği aşikâr.
Sadece 2018 yılında Hayfa Limanına ufak bir genişletme için 1 milyar dolar harcama yapılması, ihtiyacın önemini ortaya koymaktadır.
Bizce önemli olan bir diğer husus ise ABD’nin muhtemel bir Çin operasyonunda Akdeniz’de bir karakol limana ihtiyacı olması.
Mersin Limanının artık kolay lokma olmayacağı ABD’liler tarafından bilinmekte. Rusya’nın Mersin’deki nükleer santral inşaatı ve Rusya varlığı, ABD’yi ciddi derecede tedirgin etmiş ve etmekte ayrıca.
Özetlersek; bizce Gazze’nin İsrail için gelecekte önemi gerçekten büyük. Liman merkezi olarak Akdeniz’de önemli bir üs. İsrail’in askeri gemi sayısını arttırdığını görmemiz de yakındır.
.
Tolga Eşref Göktürk, dikGAZETE.com