?>
MUTLULUK ve HUZUR
Mutluluk ince bir sanattır. Mutluluğu sadece olaylara veya bir konuma bağlamak doğru değildir. Mutluluğun anahtarı beyinde saklıdır.
Ünlü Amerikan yazarı Dale Carnegie’nin Türkçe’ ye çevrilen kitabı “Üzüntüyü bırak yaşamaya bak” dünyada en çok satan kitaplar arasındadır. Maksadımız bu kitabın reklamını yapmak değil… Bu kitap, insanın nasıl endişesiz ve mutlu yaşayabileceğini hayatın içinden alınmış örneklerle sunmaktadır.
Kitabın orijinal ismi “How to Stop Worrying and Start Living” Türkçe anlam karşılığını “Endişeleri durdurup, hayata başlamanın yolu” olarak tercüme edebiliriz.
Bu kitapta da belirtildiği gibi, üzüntülerin kaynağı olaylardan çok, olaylar hakkındaki düşüncelerimizden kaynaklanmaktadır. Yani, burada söz konusu olan mutluluk, beynimizin düşünüş biçimiyle ilgili olarak karşımıza çıkıyor.
Bir örnek verecek olursak, genç yaşta saçlarını kaybetmiş iki insanı ele alalım. Biri, saçlarının dökülmesinden dolayı müthiş bir üzüntü duyar. Bu üzüntü, onu saçlarına yeniden sahip olabilmesi için birçok deneylere iter. Bu riskli girişimlerin çoğunda başarılı olamayınca da üzüntüsü artarak devam eder ve hayata kahreder. Bu insan, yaşadığı anı da geleceğini de kendine zehir eder.Bu tür insanların üzüntüleri devam eder.
Diğer kişi ise saçlarının olmayışına üzülecek, ama saçlarına yeniden kavuşmasının kolay olmadığını anlayacak ve vücuduna ek rahatsızlık getirecek maceraya girmek yerine “Olsun!...Birçok insanın saçı yok; bu, dünyanın sonu da değil. Benim saçı olan birçok insandan daha üstün özelliklerim var. Bu benim mutlu olmam için yeterli…” Diyebilecektir. Saçlarının olmayışını kabullenme onun üzüntüsünü büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır. Aynı zamanda bu insan hayata pozitif bakacak, bu problemin çok da önemli olmadığını kabul ederek, dikkatini ve enerjisini başka önemli işlere verecektir...
Dikkat edilirse, buradaki üzüntünün kaynağı olayın kendisi değil, olay hakkındaki düşüncemizden kaynaklanmaktadır.
Üzüntü ve endişelerimizi frenlemek için uygulama :
1.Olayı inceleyip, en kötü ihtimal nedir? Bunu araştırmak.
2-Gerekirse bu en kötü ihtimali kabullenmek.
3-Sonra ise, sakin bir şekilde zararı azaltmanın yollarını aramak.
Hayatta olanlarla olması istenenler farklı gelişir.
Unutmamak gerekir ki gerçek hayatımız hep problemlerle doludur. Bu problemleri kendimize zarar vermeden aşmak için esnek ve hoşgörülü olmalıyız. Aksi takdirde çabuk yıpranırız.
Otomobilin icadında tekerlerin yollara dayanması için içlerini doldurdular. Ancak, içi dolu tekerler yollara dayanamadı ve çabuk parçalandı.
Daha sonra -günümüzdeki- içi hava dolu tekerler yapıldı ve yollara karşı daha uzun dayanması temin edildi.
Demek ki sert tekerler yola dayanamıyor. O halde hayat yoluna çıkarken sert tekerler gibi çabuk yıpranmak istemiyorsak esnek olmak zorundayız.
Dünyamızda bu düşünceyi başaran insanlar mutlu olabilmektedir.
İnsanların iyimser (hoşgörü sahibi) olanları yarım bardak suya “Bardağın yarısı dolu” derken kötümser olanlar “Bardağın yarısı boş” demektedir. Oysa burada yarım bardak suyun bir günahı yok. Onu değerlendiren kişinin beyniyle ilgili yaklaşıma göre durum farklılaşabiliyor.
Aslında, insanların mutlulukları ve huzurları olaylardan çok, olayı yorumlayışlarıyla ilgilidir. Bir insan küçük bir konuyu çok önemli ve de vazgeçilmez kırmızı çizgi sayabilir. Bu yüzden başını büyük belalara da sokabilir. İnsanlar, beyinleriyle duygularını kontrol etmeye başardıkça mutluluğa daha çabuk ulaşabilirler.
Bir insanın etnik kökeni veya dine dayalı yapısı veya savunduğu ideoloji ne olursa olsun dünyamızda Optimist (İyimser) ve Pesimist (Kötümser) dediğimiz iki çeşit insan mevcuttur. Pesimistler, sürekli karamsar tablolar ortaya koydukları için hiçbir zaman mutlu ve huzurlu olamazlar ve de çevrelerindeki iyi insanları da zamanla kaybederler.
Bundan başka bir de bencil tipler mevcuttur. Genelde bu tipler paylaşmasını bilmeyen bencil yapılı insanlardır. Bu insanlar kendilerini her konuda güçlü gören bir yapıya sahiptirler. Hele çevresindekilerin yalakalık ve dalkavukluklarıyla da şımaranlar kendilerini ilah gibi görmeye başlarlar. Şüphesiz bu tip insanlar, hem çevrelerini hem kendilerini mutsuz edeceklerdir.
İnsanların çoğu elde ettikleriyle mutlu olacaklarına elde edemedikleriyle mutsuz oluyorlar... İnsan olarak bazen çok önemli olan değerleri ihmal ederiz...
Yakınımızdaki bizim için çok önemli olan değerlerin bile farkında olmayız. Zamanında hiç aklımıza getirmediğimiz bu değerleri, her nedense kaybettiğimizde fark edebiliyoruz. Ne yazık ki elimizde sahip olduğumuz değerleri fark edip, mutlu olmayı da beceremiyoruz...
Bir insan bir gözünü iki milyara vermez, diğer uzuvlarını da hesap ettiğimizde bir insanın bedensel olarak bile "trilyonlarca" lira değere sahip olduğu görülür. Ama, insanoğlu hiçbir zaman sahip olduklarını fark etmez ve düşünmez.
İnsan, bütün mal varlığını kaybetse bile kendine yaratıcısı tarafından bedava verilen bu vücutla yeniden ihtiyacı olan bir çok şey elde etme imkanına kavuşabilir.
Polyanna felsefesi ve Dale Carnegie’nin kitabının temel felsefesi de İslam’daki kader anlayışıyla uyum göstermektedir. İslam’ı gerçek anlamda yaşayan insanların aşırı endişe etmeleri ve mutsuz olmaları söz konusu olamaz.
Fazilet sahibi insanlar, ekonomiyi amaç değil, araç olarak kabul ederler. Paylaşmayı insan olmanın bir gereği sayarlar. Bencillik ve cimrilik yapmazlar. Yardımlaşma onların hayatının bir parçası olur. Problemlerin kaçınılmaz sonuçlarının karşısında isyan etmez, çözebildiği kadar çare arar ve çözemediği noktada sonucu kabul eder ve huzur içinde hayatlarına devam ederler.
Kaçınılmaz üzüntülerimiz olduğunda kendimizi kontrol etmekte zorlandığımız olur. Örneğin: "Ölüm" herkes için üzüntü verici bir pratik olarak karşımıza çıkar.
Sevdiklerimizin ölümü tabi ki bizleri üzecektir. Ancak, burada da iki davranış biçimi sergilenmektedir. Birinci davranış biçimi: Kendimizi üzüntüye bırakıp, hayatımızı perişan ederek, hem kendimize hem çevremize zarar vermek.
İkinci davranış biçimi ise, üzüntümüzü kontrol ederek, ölüm olayının bir bitiş ve kayboluş değil, başka bir boyuta geçiş olduğunu kabullenmek. Bu şekilde davrananlar, ölen kişinin de başka bir dünyada devam eden bir hayatı olduğunu düşünerek rahatlar. Dahası, ölüm korkusu ve endişesi de azalır.
Bu davranış biçimini, daha çok İslam’ı içselleştirmiş ve de yaşam biçimi haline getirebilmiş, düzgün karakterli ve mütevazı insanlarda görebilmekteyiz. Bu insanların mutlu ve huzurlu olmaları daha kolay olmaktadır.
Burada da görüldüğü gibi, endişe ve üzüntülerimiz olayın kendisinden kaynaklanmıyor; olay hakkındaki düşüncelerimizden ve bakış açımızdan kaynaklanıyor.
Bu anlatılanlar İslam Felsefesi olarak Kur’an’da mevcuttur.
İlk halledilmesi gereken sorun düşünüş biçimidir. Mutlu olmak istiyorsak zor da olsa bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bakış açımızın davranışlarımıza yön veren etkisi, hayat içindeki fonksiyonlarımızın temel kaynağı olacaktır.
Şüphesiz ki Medeniyetler, din, bilim ve sanat felsefesi üzerine kurulmadığı müddetçe insanların materyalist bir hayatın malzemesi konumundan kurtulmaları zordur.
Materyalist bir sosyoekonomik yapı içerisinde insanların mutlu ve huzurlu olması da güçtür.
Olumsuz ekonomik şartlara rağmen İslam felsefesini yaşam biçimine dönüştürebilirsek huzur ve mutluluğu yakalayabiliriz.
Endişesiz ve üzüntüsüz, mutlu bir hayat dileğiyle…
Raşit Anaral yazdı
YAZARIN DİĞER YAZILARI
-
Tüketici sömürüldüğü kadar devletimiz de zenginliyor!
01-11-2024
-
Faiz düzeni toplumu perişan ediyor!..
30-10-2024
-
TDK’nin Türkçeyi zayıflatmasının açık delili!.. 60 bin kelimemizi çöpe attılar! İktidar da destek verdi…
29-10-2024
-
Korkaklık ve cesaret aynı yerde!.. Bu sahneye iyi bakın!..
22-10-2024
-
Milli Eğitim’de düşünebilen hiç mi adam yok!.. Müjde!.. Mehmet Şimşek'e taze para buldum!..
20-10-2024
-
Yetkililer, enflasyonun düşmeye başladığını söylüyorlar!.. Mehmet Şimşek de öyle!..
18-10-2024
-
‘Film Destek Fonu’ diye milyonları sinema sektörüne dağıt, sonra ‘Para bitti’ diye emeklinin 1,5 trilyonunu çal!..
16-10-2024
-
Adaletin olmadığı yerde sistem çöker!
13-10-2024
-
Koşul, anımsamak, olanak, olasılık ve de yanıt şimdi ‘yaşam’ oldu ‘hayat’ diyenlere kanıt!..
16-09-2024
-
Buyrun kadınların cenaze namazına! Şu sağlık sisteminin maşallahı var!..
29-08-2024
-
Can Atalay meselesi, emeklileri bile solladı!..
21-08-2024
-
Sayısalcılar hayattan anlamaz!..
22-07-2024
-
Bakan Mehmet Şimşek, bir sene sonra resmi kurumlarda da tasarrufu başlatıyor!.. İyi de emeklinin günahı neydi?!.
27-04-2024
-
SSK emeklileri, 2024’de de açlık sınırı altına itildi!.. Emekli zamları tekrar hayal kırıklığı oluşturdu…
17-01-2024
-
Emeklilerden oy istemeyin!
04-12-2023
-
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek cömertliği!
22-07-2023
-
Gençliği nasıl kaybettik? Makyaj, dövme, piercing ve cerrahi müdahaleler
10-07-2023
-
Adamı indiremedik!..
31-05-2023
-
Bayraktar ailesi niçin tarafsız olacak ki?..
07-05-2023
-
Gençlerin oy vermesi doğru mu?
02-05-2023
-
Kur'an meali yazmada tercüme sıkıntısı yaşıyoruz
08-04-2023
-
Kültür Bakanlığı hangi sanatkârı koruyor?
25-01-2023
-
Materyalist sistemler iflah olmaz
06-01-2023
-
Sağlık Bakanı, randevu isteyenler için internet sitelerine hiç bakıyor mu?
22-12-2022
-
Halk Ekmek de fırınlar da ekmek yapmasını beceremiyor!..
18-11-2022
-
Dilimiz yok ediliyor!.. TDK politikasının ihanet delilini inceleyebilirsiniz… Muhafazakâr hükümet, gözün aydın!..
26-10-2022
-
Sağlık her şeyden önce gelir de!..
13-08-2022
-
Hazirun Türkçe mi?!.
05-06-2022
-
Ulaştırma Bakanı güldürdü!.. İşletme - Ehliyet - Liyakat
15-04-2022
-
Gece yarısı davul çalmak, insan haklarına aykırı; aynı zamanda kul haklarına da!..
03-04-2022
-
Pahalıkla mücadele nasıl yapılıyor?
20-03-2022
-
Milleti elektrik çarptı
22-02-2022
-
SSK Emeklilerine şok! Dağ fare doğurdu… Hani az alana çok verilecekti!..
08-01-2022
-
Uçaklar düşmez; düşürülür!.. -Uçak kazaları: 2. Bölüm-
20-12-2021
-
Uçaklar düşmez; düşürülür!.. -Uçak kazaları: 1. Bölüm
13-11-2021
-
Başkanlık Sistemi, vatanını sevenler için çok önemli
19-10-2021
-
Hastahaneler beş yıldızlı; ama randevular negatif!
17-09-2021
-
Elbis Hotel macerası -Herkese faydalı olabilecek sağlık ve tatil bilgileri-
02-09-2021
-
Uyuşturucu ve aile
17-08-2021
-
Türkiye’de kitap, sanat ve liyakate neden değer verilmez?
17-07-2021
-
Kıbleyi değiştiren adam! -Bir Libya klasiği-
03-06-2021
-
Sadece erkekler mi suçlu?
29-04-2021
-
Adalet yoksa, kaos olur!..
17-04-2021
-
İhracatın yerli halka zararı
07-04-2021
-
Sevdiklerimiz çok mu haklı? -Duygu mu mantık mı?-
22-03-2021
-
2. bir “S-400” lazım!..
24-02-2021
-
Devlet kurumları hâlâ hantallıktan kurtulamadı… Hâlâ güvenlik kodu mu kullanıyorsunuz?
07-02-2021
-
Okumuyoruz! Okuduğumuzu da anlamıyoruz
05-01-2021
-
Bir zamanlar neymişiz
03-12-2020
-
Azerbaycan tarih hatırlatıyor; TDK tarih gömüyor!
09-11-2020
-
Adaletli olmak
18-10-2020
-
“Cevap” kelimesini kimler çöpe attı!?.
21-09-2020
-
Felsefe dersi, ilkokuldan itibaren başlamalıdır
16-08-2020
-
İnsanımız, büyük şirketler tarafından soyuluyor
12-08-2020
-
Mutluluk mu huzur mu?
03-07-2020
-
Kadınlar, sigara rekorunu yenilediler
07-06-2020
-
İlaç kullanmak zorunda mıyız? -İlaç tuzakları 2-
18-05-2020
-
İlaç kullanmak zorunda mıyız? -İlaç Tuzakları-
09-05-2020
-
Kadim Türkçe için taşın altına elini koyan kalmadı
22-04-2020
-
İhracat mı faydalı, Çernobil mi? -Globalizm belası-
08-02-2020
-
“Beyaz Zambaklar” Eğitim ve biz -Bölüm 2-
10-01-2020
-
“Beyaz Zambaklar” Eğitim ve biz -Bölüm 1-
25-12-2019
-
Suriye meselesini doğru anlamak lazım
05-12-2019
-
Materyalizm ve Ziraat Bankası
20-11-2019
-
Japonya'daki tuvaletler alaturkadır!.. Japon öğrenciler ise...
19-11-2019
-
ÖLÜM GERÇEĞİ karşısında “Kanseri yenmek” nasıl olabilir!
23-09-2019
-
Muhafazakâr iktidarda Arapça düşmanlığı!
19-08-2019
-
Duygularımız, mantığımız ve İstanbul seçimi ile diğer bazı gerçekler!
30-07-2019
-
"UBER"e KİM KARŞI?.. "Taksicilik"te yapılması gerekenler!
02-06-2019
-
AK Parti’de yapılan yanlış hesaplar
05-04-2019
-
SİGARA RAPORU
13-02-2019
-
Materyalist sistemin tuzakları
03-02-2019
-
İlkokulda “Kep atma” denemesi ve “Çanakkale geçilmez” cezası!
29-01-2019
-
İnanç ve İnançsızlık
05-01-2019
-
Sünnet- Kur’an ve Felsefe
07-12-2018
-
Bakanlık, aileyi korumaya mı yok etmeye mi çalışıyor?!..
05-11-2018
-
Güncelleme Birleşmiş Milletler’den Başlayacak
12-09-2018
-
Deniz bitişiğindeki beton yapılar, deprem ve tsunamiye karşı tedbir mi!
06-08-2018
-
TDK, Dil Bilimine ve Türkçe Gramere Karşı Mücadele Veriyor
11-04-2018
-
Fotoğraf Bir Resimdir
15-02-2018
-
HER ŞEYİN SEBEBİ MATERYALİZMDİR
24-11-2017
-
SAĞLIK POLİTIKAMIZDAKİ EKSİLER - ARTILAR
06-11-2017
-
Özel hastaneler ve 75 yaşında emeklilik meselesi...
09-06-2017
-
DÜNYA VE AKIL
05-05-2017
-
DİNLER ARASI DİYALOG VE MİSYONERLİK
20-03-2017
-
TÜRKİYE’YE KİMLER DÜŞMAN?
07-03-2017
-
ÇOCUKLARIMIZ BU KELİMELERİ BİLİYOR MU?
02-03-2017
-
TÜRKİYE OLARAK BAŞARACAĞIZ
13-02-2017
-
Tayyip Erdoğan ve iftiralar
19-01-2017
-
ELEKTRİK KAYIP-KAÇAK BEDELİ EVRENSEL HUKUKA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI BİR DAYATMADIR
18-10-2016
-
GURABA HASTANESİ KİMSESİZ VE FAKİRLERE BAKMIYOR
13-10-2016
-
İNSANLARIN ÇOĞU, FİKRE KARŞIDIR!
15-08-2016
-
İNSAN HAKLARI VEYA KUL HAKKI İHLALLERİ
07-07-2016
-
İNSAN HAKLARI VE KUL HAKLARI İHLALLERİ
04-07-2016
-
Süleymaniye Vakfı'nın İmsakiyesi
21-06-2016
-
Beylikdüzü - Gürpınar’da imar çılgınlığı ve Belediye’nin duyarsızlığı
13-06-2016
-
GECE YARISI DAVUL ÇALMAK, TEMEL İNSAN HAKLARINA AYKIRIDIR!
09-06-2016
-
Mühendisler neden yamuk yapıyor!
05-05-2016
-
TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ -ULUSALCILIK- SERÜVENİ VE DİLİMİZİ BEKLEYEN TEHLİKELER
12-04-2016
-
KESKİN SİRKE
26-03-2016
-
KADIN RAPORU
10-03-2016
-
MEDENİYET ÖNCÜLERİ DERNEĞİ VE DÜNYAMIZ
25-02-2016
-
Kur'an'ın Amacı! KUR’AN NASIL DEĞERLENDİRİLİR!
08-02-2016
-
Doğal Dünya Düzeni için Kur’an gerçeği…
28-01-2016
-
İNANÇ VE İNANÇSIZLIK -İnanmanın Rasyonel Faydaları-
21-01-2016
-
KAFDAĞI’NDAKİ YÖNETİCİLER ve TÜRKİYE -2-
04-01-2016
-
KAFDAĞI’NDAKİ YÖNETİCİLER ve TÜRKİYE
24-12-2015
-
Suni Dile Karşı Gerçek Türkçemizi Yaygınlaştıralım
19-09-2015
-
İşte size “Sağlıkta 101 altın kural“ ve...
27-07-2015
-
HEKİM (The physician) FİLMİ TAMAMEN YAHUDİ VE HİRİSTİYAN PROPAGANDASIDIR
22-06-2015
-
İKİ KERE İKİ HER ZAMAN DÖRT ETMİYOR
21-04-2015
-
MUTLULUK ve HUZUR
21-05-2015
-
Başörtüsü ve Tesettür
30-07-2015
-
Kadınla ilgili politikalar aileyi tüketiyor
25-04-2015