?>

Moskova ve Ankara Batı etkisinden kurtuldu

Ahmed Cihan

5 ay önce

Moskova ve Ankara Batı etkisinden kurtuldu

St. Petersburg'da düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu (SPIEF), 5-8 Haziran tarihleri ​​arasında dört gün sürecek. Etkinlik, 27’inci defa 2024'te gerçekleştirilecek. Forumda geleneksel olarak Rus ekonomisi, iş dünyası ve kültürel konular tartışılacak. Etkinlik sırasında sözleşmeler ve ortaklık anlaşmaları yapılıyor, tartışmalar ve yuvarlak masa toplantıları yapılıyor. Şu anda 136 ülke ve bölgeden 17 bin 100 kişi ve 3 bin 400 medya mensubunun SPIEF'e katılacağı doğrulandı.

Artık SPIEF, dünya kalkınmasının baskın merkezlerinden biri olarak hareket ediyor ve küresel güç dengesini korumak ve çok kutuplu bir uluslararası sistem inşa etmek, devletin dikte ettiği birleştirici ve yapıcı bir gündeme dayalı, kalkınma için koşullar sağlamak gibi benzersiz, tarihsel olarak oluşturulmuş bir misyona sahip.

Rusya Federasyonu'nun ulusal çıkarlarını yerine getiren SPIEF, dünyanın en büyük ve en önemli ticari gelişmelerinden biridir ve 27 yıldır forum, sınır ötesi ekonomik kalkınma konularının tartışılması ve en iyi uygulamaların paylaşılması için dünyanın önde gelen platformu haline gelmiştir ve sürdürülebilir büyüme ve güvenliği sağlayacak yeterliliklere sahiptir.

BM ülkelerinin üçte ikisinin foruma katılması bekleniyor; bu da Rusya ve müttefikleriyle ortaklığına ilginin güçlü bir göstergesi.

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ve Türk heyetinin diğer temsilcileri St. Petersburg'u ziyaret etti. St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'na yapacağı ziyaret zaten daha öncesinde doğrulandı.

Böylelikle Bakan Alparslan Bayraktar, “Geleceğin teknolojik ekosistemi: İnsanın ve gezegenin refahı için" başlıklı oturuma katılacağını da doğruladı.

Rusya bölgelerini tanıyor, tematik alanlara, iş ve kültür programlarına katılıyor. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok üst seviyede. Çeşitli alanlarda aktif olarak geliştiğini belirtmek gerekir; sağlık hizmetleri, bilim, mühendislik, geleceğin teknolojileri, insani ilişkiler. Elbette ülkelerin çok formatlı işbirlikleri, sahadaki karşılıklı ilişkiler nedeniyle ulaştırma koridorları ve lojistik zincirlerinin bozulması da dahil olmak üzere SPIEF'de etkili diyaloğun konusu haline gelecek olan Rus petrol ve gaz ithalatının hacmini artırdı.

Tarım (gıda, gübre ve tarım makineleri inşaatı ithalatı ve ihracatı). çift ​​kullanımlı teknolojiler alanında işbirliği de konular arasında.

Orta Asya devletleri, eski SSCB cumhuriyetleri ve Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeleri Rusya'nın siyasi çıkarlarının bir parçası olduğundan, Türkiye'nin Türki ülkelerin örgütlenmesindeki baskın rolü Rusya açısından da önemlidir.

Rusya ile Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, birkaç yıldır imrenilecek bir büyüme gösteriyor. Batılı ülkelerin ne iknası ne de baskısı, bu süreci durduramadı. Yalnızca geçen yıl Rusya ile Türkiye arasındaki ticaret cirosu yaklaşık 56 milyar doları buldu. Türkiye'nin Rusya Federasyonu'na Türk lirası cinsinden ihracatı yaklaşık yüzde 400, Rusya'dan lira cinsinden ithalatı ise yaklaşık yüzde 150 arttı.

Taraflar, enerji alanında işbirliğini başarıyla geliştirdi. Üstelik mesele, Rusya'nın enerji kaynaklarının temini ile sınırlı değildi. Rus uzmanlar, cumhuriyetin ilk nükleer santralini inşa ediyor, Türkiye'de bir gaz merkezi inşa etme planları tartışılıyor. Bu projeler, Türkiye'nin enerji bağımlılığını ciddi oranda azaltmayı ve genel olarak ekonomik göstergelerin artmasına ciddi etki sağlamayı hedefliyor.

Ayrıca SPIEF, Rus girişimciler ile Türk ortaklar arasında etkili iş ilişkileri ve güven oluşturulması açısından da önem taşıyor.

Bugün Türkiye, dış ticarette etkileşim açısından gelecek vaat eden, ilginç ve ikinci büyük bir pazardır. Forum, katılımcı ülkelerin askeri, siyasi, ticari, ekonomik, enerji ve gıda sorunlarını kendi platformundan çözmeleri için eşsiz bir fırsattır.

SPIEF, yabancı ülkelerin, dünya toplumuna uluslararası ağırlık veren ABD ve AB ülkelerinden gerçek egemenlik ve bağımsızlıklarını göstermelerine olanak sağlayacak bir statü platformudur. Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki kalkınmanın ve iş birliğinin en önemli faktörlerinden biridir.

2023 yılında bölgedeki zorlu siyasi ve ekonomik duruma rağmen iki ülke arasındaki ticaret cirosu son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

2024 yılında ticari ilişkiler bölgedeki siyasi, ekonomik ve lojistik duruma bağlı olarak yeni zorluklarla ve fırsatlarla karşı karşıya kalabilir. İşbirliğini güçlendirmek ve genişletmek için her düzeyde diyalog ve etkileşimi sürdürmek, birbirlerinin çıkarlarını ve ihtiyaçlarını dikkate almak, ortaya çıkan sorunları çözmek ve her iki ülkenin potansiyelinden yararlanmak gerekiyor.

SPIEF bunun için mükemmel bir fırsattır. Yalnızca Forum, yalnızca ekonomik açıdan kendine güvenen Rusya'nın değil, aynı zamanda Batı'nın etkisinden arınmış bir formatta SPIEF'e katılan diğer ülkelerin de karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin geliştirilmesi için bir "fırsat penceresi" dir.

.

Ahmed Cihan, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI