?>

Küresel terörün serencamı

Dr. Begüm Burak

4 yıl önce

Küresel terör 11 Eylül 2001 yılında ABD’de gerçekleşen “İkiz Kuleler”e yapılan saldırılar ile dünya gündeminde önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır. 

Terörün tanımı üzerinde net bir evrensel antlaşmanın olmadığı bilinmektedir.

Uluslararası terörizm; “bir devletin sınırları içinde meydana gelen ve diğer devletlerin haklarını ihlal eden, şiddet eylemleri” olarak tanımlanabilir. 

Küresel terörizm; “sınır aşan şiddet eylemleri” olarak da tanımlanabilir. 

Küresel terörizmin nedenlerinden birinin de “dini faktörler” olduğu kaydedilmektedir. IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) terörü buna en dikkat çekici örnek olarak gösterilebilir.

Öte yandan, sosyo-ekonomik faktörler de küresel terörizmi tetikleyen bir diğer parametredir.

Terörizm, şiddet kullanımı aracılığıyla panik ve korku yaratmak üzere her türlü eylemi içerebilir. 

Terör örgütleri şiddeti, ideolojileri doğrultusunda bir araç olarak görmektedir ve şiddet eylemlerini, düzeni değiştirmek için bir yöntem olarak benimsemektedirler. 

Doğu Ergil, 1992 yılında yayımlanan “Uluslararası Terörizm” adlı makalesinde, uluslararası terörizmin unsurlarını “şiddet veya zor kullanımı, bir siyasal amaç güdülmesi, dehşet veya korku salma, tehdit, toplumda uyandırılan psikolojik etki veya üçüncü kişilerden (teröristler ve kurbanlar dışında) beklenen yaygın tepki” olarak nitelemiştir.

Küresel terörizm, uygulama araçları olarak bombalama, rehin alma, uçak, gemi ve kara araçlarını kaçırma, adam kaçırma gibi birçok yöntemi kullanmaktadır. 

Suikast ise hemen hemen tüm küresel terörist gruplar tarafından kullanılan bir yöntemdir. 

Diğer bir eylem şekli ise “canlı bomba” veya “intihar bombacıları”dır. IŞİD eylemleri, buna örnek olarak verilebilir.

Küresel terörizmi besleyen birçok unsur vardır. 

Bu teröristlerin eylemlerindeki ilk amaç, bir ideolojiye hizmet etmektir. 

Küresel terörizmin stratejilerini kullanmaya elverişli ortamlar, bu örgütlerin amaçlarına ulaşmalarını kolaylaştırır. Buna örnek olarak IŞİD terör örgütü gösterilebilir. 

IŞİD’i yaratan koşullar da (ekonomik sorunlar, siyasi istikrarsızlık gibi) halen mevcuttur. 

Bu koşullar IŞİD’in amacına hizmet etmektedir. IŞİD örgütünün gönüllü militanlara da sahip olması buna örnek olarak gösterilebilir.

Tüm dünyanın Koronavirüs salgını ile boğuştuğu son aylarda, küresel terörist saldırıların da inişe geçtiği bilinmektedir. 

Fiziksel gücünü kısmen de olsa yitiren IŞİD, dünya çapında çatışma bölgelerinin ötesinde saldırılar başlatma kapasitesini de kaybetmiş gibi görünüyor.

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI