?>

Kurbanlık fiyatlarına büyük zam altında ‘Kurban’ ibadeti

Yunus Şanlı

3 yıl önce

Yem, elektrik, mazot ve nakliye giderleri kurbanlık fiyatlarında yıllık yüzde 90,6 ila yüzde 107,6 oranlarında artışlara sebep oldu. Bu yıl küçükbaş kurbanlıklar 2 bin TL ila 8 bin TL aralığında, büyükbaşlar ise 15 bin-60 bin TL aralığında satılacak.

Kurban Bayramı’na kısa süre kala, kurbanlıkların fiyatları da netleşmeye başladı.

Fiyatlar geçen yıla göre, büyükbaşta yüzde 107,6, küçükbaşta ise yüzde 90,6 oranında arttı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Bu yıl ülkemizde ortalama fiyatların; hayvan başına büyükbaşta 15 bin ile 60 bin TL, küçükbaşta ise 2 bin TL ile 8 bin TL arasında değişeceği tahmin ediliyor” dedi.

ZAMDA YEM, ELEKTRİK, MAZOT, NAKLİYE FİYATLARI ETKİLİ OLDU!..

Dolara bağlı olarak yem, elektrik, mazot ve veteriner ilaçlarına bu yıl gelen büyük zamlardan dolayı bu artış kurbanlıklara da yansımış olacak.

Üreticilerin kullanmış olduğu elektrik fiyatlarına bir yılda yüzde 129,4 oranında zam gelmesi ve çalıştırılan işçilerin maliyetleri bu yıl yüzde 39,9 olduğu için bu artışlar kurbanlıklara da yansıyacaktır.

Bayraktar, “Üreticilerin, yüksek nakliye ve çadır kiralarının yanı sıra alım gücünde de yaşanan düşüş nedeniyle kurbanlıklarını mümkün olduğunca kendi ahırlarında satmaya çalışacaklarını” söyledi.

Bu zamların ardından gözler Diyanet İşleri Başkanlığı’nın açıkladığı “kimler kurban kesmekle yükümlüdür?” sorusuna çevrildi.

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR? (DİYANET)...

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş (ergen olmuş), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 148).

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, IV, 252-256; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452-453).

Ayrıca kurban mükellefiyeti için aranan nisabın üzerinden, zekât mükellefiyetinin aksine bir yıl geçmesi şart değildir.

KURBAN KESMEK FARZ MIDIR, SÜNNET Mİ VACİP MİDİR?

Sözlükte “yaklaşmak, Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey” anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak; “Allah’a yaklaşmak ve O’nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvan”ı ifade eder (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IX, 452).

Kurban Bayramı’nda kesilen kurbana ‘udhiyye’, Hac’da kesilen kurbana ise ‘hedy’ denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197).

Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır.

Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin geneline göre ‘udhiyye’ kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâye, I, 429).

Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 146).

Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.

*

Her sene, Kurban Bayramı öncesi ve bayram süresince belli çevreler tarafından bu ibadetin yapılmasına engel maksadıyla, belli çevreler tarafından kasıtlı ve sistemli olarak oluşturulan algı operasyonuna bu sene bir de “ekonomik şartlar” eklendi.

Bolluk zamanlarında “Bayramda tatil” kampanyalarıydı, çocukları kurbandan uzak tutma üzerine psikolojik değerlendirmeler vesaireydi, çevreydi, hijyendi, kurban derileri - etleriydi ne varsa “uzman” görüşleriyle “anti kurban” kampanyalarına ve geçen senelerde hayvan sayısındaki azalma üzerine olan değerlendirmelere bu sene bir de “kurban kesenlerin sayısındaki azalma!” eklendi; o belli çevrelerin gözleri aydın!

Müslümanların, ibadetlerinin gereğini hakkıyla yerine getirmesi dileğiyle.

.

Yunus Şanlı, dikGAZETE.com

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI