Kremlin Troykası: Vladimir Putin - Dmitry Kozak - Sergey Kiriyenko

Ömür Çelikdönmez

2 ay önce

Kremlin Troykası: Vladimir Putin - Dmitry Kozak - Sergey Kiriyenko

Kremlin elitlerinin hiç şüphesiz en güçlü temsilcisi Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin. İkinci adam önceden Güvenlik Konseyi Sekreteri General Nikolai Platonovich Patrushev görülüyordu. Hatta onun için, modern Çar Putin’i tahtından indirebilecek yegâne kişi deniliyordu.

Yanlış hatırlamıyorsam Türk medyasında ikili arasındaki bilek yarışına ilk ben değinmiştim. Nitekim geçtiğimiz aylarda gücünü aldığı makama veda etti. Siyasi rakib gördüğü patronu Putin, onu görevden aldı Şimdi o başkan yardımcısı olsa da denklem dışı. Ne eski karizması var ne eski yetkisi?

Belki bu duruma en çok sevinenler her daim kinayeli/ironik gülümsemesi nedeniyle “Cheshire Kedisi"ne benzetilen Dmitri Nikolayeviç Kozak ile Sergey Kiriyenko’dur. Nikolai Platonovich Patrushev’in Kremlin piramidindeki pozisyonunun değişmesine özellikle Sergey Kiriyenko daha çok sevinmiştir.

Bununla birlikte Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Yevgenyeviç Narışkin ile Federal Güvenlik Servisi Başkanı Alexander Vasilyevich Bortnikov da Patrushev’in görevden alınmasından dolayı rahatladıklarını söylemek mümkün. Çünkü Patrushev, Demoklesin Kılıcı gibi bu isimler ve yönettikleri servisler üzerinde sallanıp duruyordu.

Patrushev’in ayrılması ile Sergey Kiriyenko’ya Kremlin Troykasında üç kişiden biri olmanın yolu açıldı. Hiç şüphesiz olağanüstü bir durum yaşanmadıkça Kremlin Troykasının en güçlü ismi, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin.

Dmitri Nikolayeviç Kozak

Kremlin mitolojisinin Panteonunu oluşturan aktörler ve rolleri bilinmeden Rus yönetim sistemi anlaşılamaz. Putin dönemi siyasi/yönetici eliti oluşturan isimler, farklı statü kriterlerine tanımlanabilir.

Birçok analist, onları geçmişlerine göre, güvenlik servislerinden veya Vladimir Putin'in St. Petersburg'daki çevrelerinden veya 1990'larda kurulan özel işletmelerden çıkmış olarak sınıflandırır.

Çoğu Sloviktir. Siyasi elitlerin bir kısmı, Yeltsin döneminin uzun süreli hayatta kalanları olarak nitelendirilebilir. Bunlar, en azından 1999'dan beri listede yer alan kişilerdir. Çarpıcı bir şekilde, grubun yarısı aradan yıllar geçse de günümüz Rusyasının en etkili siyasi kişisi arasında sayılıyor.

Vladimir Putin, 2000 yılında Rusya'nın başkanı olduğunda, hemen kendi sadık ekibini kurdu. 2000 yılında ilk kez listede yer alan bu on iki kişi, sonraki yirmi yıl boyunca Rus siyasetinde oldukça etkili oyuncular olarak kaldı.

Ekibin çoğunluğu, Putin’in ya güvenlik servislerindeki çalışmalarından ya da 1990'larda St. Petersburg belediye başkanlığı ofisinde çalıştığı zamandan tanıdıklarıydı. Güvenlik servisinden arkadaşları Sergei Ivanov, Igor Sechin, Nikolai Patrushev ve Vladimir Ustinov'dan oluşuyordu.

Bu listedeki ilk üç kişi, iktidarda olduğu süre boyunca Putin'in yakın çevresinin temel üyeleri arasında yer aldılar. Kalıcı olmayan kişiler grubuyla karşılaştırıldığında en önemli farklardan biri, güvenlik servisi birliğinin etkisinin, sahip oldukları çeşitli pozisyonlardan bağımsız olarak yüksek kalmış olmasıdır.

Yıldız Savaşları film serisindeki Darth Vader  karekteri takma adıyla bilinen Igor Sechin bu nedenle, çeşitli zamanlarda başkanlık idaresinin başkan yardımcısı, başbakan yardımcısı (Putin başbakan iken) ve Rosneft devlet petrol şirketinin başkanı olarak görev yapmıştır.

Etkisi, 2012'de hükümet pozisyonundan ayrıldığında azalmamış ve günümüze kadar Rusya'daki en politik olarak etkili on kişiden biri olmaya devam etmektedir. Putin'in en muhafazakar danışmanlarından biri ve eski güvenlik hizmetleri ajanlarını bir araya getiren bir lobi olan Kremlin'in siloviki fraksiyonunun lideridir.

Benzer şekilde, Nikolai Patrushev, ikincisinin nispeten sınırlı resmi yetkisine rağmen hem FSB direktörü hem de Güvenlik Konseyi sekreteri olarak gücünü yakın zamana kadar korumuştu. Sergei Ivanov, önce savunma bakanı, sonra başbakan yardımcısı ve başkanlık yönetiminin başıydı.

Etkisi, başkanlık yönetiminden ayrıldıktan sonraki son üç yılda azaldı, ancak Rus siyasetinde neredeyse hiçbir önemli resmi rolü olmamasına rağmen listede kalması, başkanla kişisel bağlantısını gösteriyor. Ancak Sergei Ivanov’un Putin ile ilişkisi sadakat, ideolojik yakınlık, güvenlik servislerinde (özellikle KGB) ortak bir arka plan ve nihayetinde başkanın güvenine dayanıyor.

Putin'in elitleri, Türkiye’deki elitlerle benzerlik gösteriyor. Tıpkı Boğazdaki aşiret gibi. Neden mi? Mesela Vladimir Ustinov, 2003'te Igor Sechin'in kızı Inga Sechina ile evlenmiş. Vladimir Ustinov konusu biraz farklı bir durum.

Başsavcı olarak görev yaparken Rus siyasetinde güçlü bir rol oynamasına rağmen, 2006'da bu görevden alınması, siyasi bir yenilgi olarak yorumlandı ve hala Adalet Bakanı olarak görev yaparken bile algılanan etkisinde keskin bir düşüşe neden oldu. 2008'de bu görevden alındıktan ve Güney Federal Bölgesi'ne başkanlık temsilcisi rolüne transfer edildikten sonra, sıralamalardan tamamen kayboldu.

30 yıldır Rusya’yı yönetenler Henry Kissinger ekibinden!..

Seçkinler arasında temsil edilen az sayıdaki insan, rejimin neredeyse 30 yıllık bir süre boyunca dikkate değer bir şekilde istikrarlı kalmasını sağlayan yüksek düzeyde bir seçkin sürekliliğini akla getiriyor. İyi de bunları bir araya getiren hangi fikir hangi çıkar, kim, hangi yerli veya küresel güç?

Council on Foreign Relations CFR /Dış İlişkiler KonseyiABD eksenli politikaların planlaması ve organizyonunu yapar. Sovyetler Birliği'nin dağılması ve sonrasında izlenen politikalar CFR’nin ürünü.

ABD Başkanı Richard Nixon'ın ulusal güvenlik danışmanı Henry Kissinger, Sovyetlerin Washington büyükelçisi Anatoly Dobrynin aracılığı ile Saint Petersburg Belediye Başkanı Yahudi asıllı Anatoly Sobchak ile bağlantı kurdu. Putin; Anatoly Sobchak'ın  o tarihte yardımcısıdır.

Sovyetlerin Washington büyükelçisi Anatoly DobryninAmerikalı dostlarına Anatoly Sobchak'ı tavsiye etmişti. Sobchak, St. Petersburg belediye başkanı olduktan sonra, CFR Rusya'da sac ayağı oluşturmak için çalışmalara başladı ve bu kapsamda ilk olarak ST. Petersburg Komisyonu: ​​Rusya'da Alt-Up Reformun Katalizasyonu oluşturuldu.

Anatoly Sobchak görev süresi boyunca, Batılı yatırımları St. Petersburg'a çekmek için bazı girişimlerde bulundu. CFR, aziz Peter gibi imdatlarına yetişti. Kissinger-Sobchak komisyonu kuruldu. Petersburg Uluslararası Eylem Komisyonu'nun bir üyesi de kimdi dersiniz? Vladimir Putin, St. Petersburg Birinci Müdür Yardımcısı Hükümet, Başkan, Dış İlişkiler Komitesi. İyi mi?

Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Wladimir Putin 'First Person' isimli kitapta Kissinger'ıgüvenilir bir dış politika danışmanı” olarak gösterdi. Putin, kitabında, 1990'ların başında, St. Petersburg belediye başkanının yardımcısı olarak Bay Kissinger'ı havaalanında karşılamasının istendiği ve o şekilde tanıştıklarını belirtmişti.

Henry Kissinger, kendisinin de ilk görevine istihbaratta başladığını ve Mihail S. Gorbaçov'un Sovyet güçlerini Doğu Avrupa'dan çekmekte çok aceleci davrandığını hissettiğini söyleyerek onda güçlü bir izlenim bıraktı.

Devlet Başkanı Boris Yeltsin sıklıkla sarhoştu ve işlevsel değildi. Kremlin'deki gri takım elbiseli adamlar buna bir çözüm buldular ve Putin’i, Yeltsin'in halefi olarak yetiştirmeye başladılar.

Rusya'nın son on yıllık devriminde merkezi bir figür olan ve bir zamanlar Rusya'nın olası bir başkanı olarak görülen Anatoly Sobchak, eski himayesindeki başkan vekili Vladimir Putin'e seçmen desteğini toplarken 62 yaşında kalp krizinden öldü.

Alın size Putin ve arkadaşlarının Rusya’nın kaderinde nasıl baskın olduklarının kısa ve öz hikayesi?

Rejim istikrarı geçici olabilir ve özellikle otoriter rejimler, sonsuz istikrar görünümünden kısa bir sürede çöküşe geçebilir. Yine de Putin'in Rusya'sındaki seçkin süreklilik düzeyi, nispeten yüksek düzeyde bir politika tutarlılığına izin vermiştir. Putin'in ekibi kesinlikle kendi gerginliklerine sahip olsa da yakın çevresindeki herkes diğerlerinin nasıl işlediğini anlıyor.

Uzman anket verileri, Rusya'nın Putin dönemi siyasi elitinin iki tür yetkiliyi içerdiğini açıkça gösteriyor. İlk grubun üyeleri, hükümetteki rolleri veya pozisyonları nedeniyle etkiye sahipken, ikinci grubun üyeleri, Vladimir Putin ile olan bağları nedeniyle pozisyonlarından bağımsız olarak etkiye sahip.

İkinci gruptakiler, artık iktidar pozisyonlarında olmadıklarında bile etkili olmaya eğilimliyken, birinci gruptakiler resmi görevlerinden ayrılır ayrılmaz sıralamadan düşüyor. Bu bulgu, gerçek güce sahip kişi sayısının, veri setinde temsil edilen altmış kişiden bile daha az olabileceğini gösteriyor.

Çünkü yalnızca ikinci grup, en yüksek seviyelerde kalıcı etkiye sahip. Ayrıca, Ocak 2020'deki hükümet devrinde yerinden edilen elit üyelerinin farklı kaderleri olacağını da gösteriyor. Dmitri Medvedev gibi Putin ile yakın bağları olan kişiler etkili olmaya devam edecekken, Surkov gibi hükümetteki rolleri nedeniyle güce sahip olanların ortadan kaybolması muhtemel.

Gelelim Kuman Kıpcak Kossak Dimitri’ye…

St. Petersburg ekibinde Dmitry Medvedev, Aleksei Kudrin, German Gref, Dmitry Kozak ve Boris Gryzlov yer alıyor. Dmitry Kozak, son yirmi yıldır hem Moskova'da hem de bölgelerde çok çeşitli pozisyonlarda bulundu ve oldukça etkili olmaya devam etti.

Etkisinin zirvesi, Putin'in başkanlık yönetiminde üst düzey pozisyonlarda ve Güney Federal Bölgesi'nde başkanlık temsilcisi olarak görev yaptığı ilk iki dönemdeydi. İkinci pozisyondaki yüksek etki düzeyinin, Kozak'ın yerini aldıktan sonra etki listesinden düşen Vladimir Ustinov vakasıyla çeliştiğine dikkat edin. Bu, Kozak'ın bu dönemdeki etkisinin, sahip olduğu görevden ziyade kişisel bağlantılarıyla ilgili olduğunu güçlü bir şekilde düşündürmektedir.

Sergei Naryshkin, yıllar boyunca başbakanın özel kalem müdürü, başbakan yardımcısı, başkanlık idaresi başkanı, Devlet Duması başkanı ve en son olarak Dış İstihbarat Servisi müdürü gibi çeşitli görevlerde bulundu.

Etkisi her zaman pozisyonundan daha az ve 1980'lerin başlarından beri tanıdığı Vladimir Putin ile yakın bağlarından kaynaklandı. Leningrad'daki Sovyet güvenlik servisi (KGB) okullarında birlikte eğitim gördüler. Medvedev'in Putin'e sadakatini sağlamak için Dmitry Kozak’ı Medvedev yönetiminde başkanlık idaresinin başına atandığı düşünülüyordu.

Putin ile Dmitri Kozak arasındaki ilişkiler…

Putin, geçtiğimiz aylarda yapılan son seçimden oylarını artırarak güçlü bir lider olarak çıkmayı başardı. Bu nedenle bir sonraki seçime kadar iktidarı kesinleşse de tıpkı Türkiye’de Erdoğan sonrasına odaklanılan, yerine kimin geçeceği arayışlarına benzer bir kıpırdanma mevcut. Kremlin’in Rus elitleri arasında iktidar mücadelesi şimdiden başlamış gibi görünüyor.

Bu konuda Rusya'nın lideri olma yarışında kendisine kamuoyu tarafından start verilen isimlerden birisi de; 7 Kasım 1958’de Ukrayna'nın Kirovograd Bölgesi'ndeki Bandurove köyünde dünyaya gelen Dmitry Nikolayevich Kozak. Bandurove nüfusunun çoğunluğu Ukraynaca konuşuyor Rusça konuşanlar ise azınlıkta. Onlarca akrabası hala orada yaşıyor.

Kozak ve ailesinin Rus asıllı olmadığı, Ukrayna etnik kökeninden geldiği belirtiliyor. Soy ismi Kozak aslında onun Slavlaşmış bir Türk olduğunu gösteriyor. Çünkü KozakKosakCossackKossaklar Ukrayna ve Güney Rusya yerli halklarının karışımı ile 15. yüzyıl dolaylarında Dinyeper ve Don nehirleri civarında ortaya çıkan etnik topluluktur.

Vassmer'in etimolojik sözlüğünde bu ad Eski Doğu slav dilinde (козакъ, kozak) olup, Kumanları ifade için Cosac (Kosak) kullanılmıştır; “özgür kişi” anlamındadır. Toplumda uygun bir yer bulamayıp bozkırlara giden ve orada hiçbir otorite tanımayan kişi demektir.

Kozak ve Putin'in uzun bir geçmişi var. İkisi de 1990'ların başında St. Petersburg belediye başkanı Anatoly Sobchak'ın ofisinde çalıştı. Putin Moskova'ya taşındığında Kozak da onu takip etti. Putin, 2000 yılında başkan olduktan kısa bir süre sonra Kozak, yönetiminin ilk başkan yardımcısı oldu.

2003'te Kremlin'in Moldova politikasından sorumlu olana kadar pek tanınmıyordu. Kozak, Sosyalistler ve Avrupa yanlısı bir blok arasında bir koalisyon hükümetinin kurulmasını denetledi. Tartışmalı Rus karşıtı iş adamı ve politikacı Vladimir Plahotniuc'un hükümeti ele geçirmesini engelledi.

Rusya'nın Kırım'a müdahalesinin ardından Kozak, Kırım'ın Rusya ile olan sosyal, politik ve ekonomik bağlarını büyük ölçüde güçlendirmek üzere atandı. Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgalinin ilk gününde KozakZelensky'nin yardımını isteyen Andrii Yermak'ı  arayarak Ukraynalıların teslim olma zamanının geldiğini söyledi.

Yermak küfrederek telefonu kapattı. Kremlin'e yakın kaynaklara göre Kozak, Rusya-Ukrayna çatışmasının tırmanmasına ve Ukrayna'nın işgaline karşıydı. Putin güneydoğu Ukrayna'yı ilhak etmek istiyordu ve bu nedenle Kozak'ın aracılık ettiği ve Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmayı bırakması halinde Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağını garanti eden bir barış anlaşmasını reddettiği iddia edildi .

Rus hükümeti tarafından "yabancı ajan" ilan edilen Stanislav Aleksandroviç Belkovski  diyor ki; Kozak, Putin'in çevresi tarafından pek sevilmiyor, ancak Vladimir Putin Kozak'ı seviyor, görünüşe göre Kozak'ı 2004'te başbakan olarak atamak istiyor ve 2008'de Kozak'ı Putin'in halefi olarak cumhurbaşkanı olarak atamak istiyor, ancak Dmitry Medvedev seçimi kazanıyor. Sonrasında Kozak, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Rusya Federasyonu'na entegrasyonunu denetlemekten sorumluydu.

Putin'in diğer birçok yakın müttefiki gibi Kozak da kariyerine Sovyet istihbaratında başladı ve 1976'dan 1978'e kadar ordunun GRU olarak da bilinen Ana İstihbarat Müdürlüğü'nde çalıştı. Putin de aynı sıralarda, yani 1975'te, Leningrad Devlet Üniversitesi hukuk bölümünden mezun olduktan sonra KGB'ye katıldı. On yıl sonra, 1985 yılında Kozak, Leningrad Eyaleti hukuk bölümünden mezun oldu. Kozak, Putin'le aynı dönemde St. Petersburg şehir yönetiminde çalışıyordu.

1990-1991 yılları arasında Belediye Binasının hukuk dairesi başkan yardımcısı, 1994-1998 yılları arasında daire başkanı ve 1998 yılında da vali yardımcısı olarak görev yaptı. Kozak, proje yöneticisi rolüyle, genellikle bir politikacı olmaktan çok bir teknokrat olarak görülüyor ve sahne arkasında işleri halletmede etkili olmasıyla tanınıyor. Evli, iki çocuk babası. İnanç olarak Ortodoks.

Eski başbakan yardımcısı ve Putin'e sadık olan kişi, halihazırda Kremlin'in yükselen yıldızı Sergey Kiriyenko'nun önemli konulardaki rekabetiyle karşı karşıyaydı.

Kozak, Rusya'da 2018'de yaşanan petrol krizini etkisiz hale getirenler arasındaydı. Bir Kremlin temsilcisi olarak, Moskova'nın Ukrayna ile yaptığı ve Rusya'nın başarılı olarak gördüğü, Rus komşusuyla bir transit anlaşmasıyla sonuçlanan müzakereleri yönetti. Kozak'ın en önemli görevi olarak Rusya'nın Belarus sorununu veya –en doğrusu– Minsk'e petrol akışını ele alma girişimleri ortaya çıktı.

Kremlin'in olası başkan adaylarından Sergey Kriyenko…

Yüksek sesli siyasi söylemlerde bulunmaya başlayan başka bir siyasetçi ise Donbas’taki ayrılıkçı cumhuriyetleri denetlemekten sorumlu olan Kremlin’deki siyasi bloğun özel kalem yardımcısı ve sorumlusu Sergey Kiriyenko.

Kiriyenko, bu yeni dönemin en fazla öne çıkan siyasetçilerinden biri haline geldi.

Bir süredir Kiriyenko, haki üniforma giymeye ve yüksek bir sesle faşistlerden, Nazilerden ve Rus halkının eşsiz misyonundan bahsetmeye başladı. Kamusal etkinliklerde ön plana çıkan Kiriyenko, Rusların Ukrayna’nınözgürleştirilmesi” sembolü haline getirmeye çalıştığı “Büyükanne Anya” anıtının açılışını yaptı.

Rusya'da Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarıyla işbirliğinden sorumlu yeni bir daire kuruldu. Sergey Kiriyenko, Dmitry Kozak yerine Donetsk Halk Cumhuriyeti sorumlusu seçildi.

Kiriyenko, Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri”nin (DNR ve LNR) idarecisi olarak statüsünü açıkça ortaya koyuyor: Bu, geçmişte aynı makama sahip olan Vladislav Surkov ve Dmitry Kozak tarafından yapılmayan bir şeydi.

Basında çıkan haberlere göre Donbas cumhuriyetlerinde idari işlere atanan çalışanlar, Kiriyenko’nun projesi olan valiler okulunun mezunlarıydı. Kiriyenko, Ukrayna’ya yönelik askeri operasyona doğrudan dahil olmasa da Putin’in savaş yanlısı politikasında kendisi için bir alan açmayı başardı.

Rus Yahudilerinin Kremlin’deki politik temsilcisi Sergey Kiriyenko…

Cumhurbaşkanlığı Yürütme Ofisi Birinci Başkan Yardımcısı Genel Vali Sergey Kiriyenko nasıl Putin'in Donbas'taki kilit adamı oldu ve Rusya'nın 'savaş sonrası imajını' şekillendirmeyi planlıyor?

Sergey Kiriyenko, hükümet sektöründe giderek daha fazla nüfuz sahibi olarak, kendisini Rusya'daki iktidar çarkının vazgeçilmez bir dişlisi haline getirmek için elinden geleni yapıyor. Ukrayna'daki savaş Rusya'nın iç meselelerini arka plana attı, ancak bu Kremlin'in iç politika bloğunun küratörü, Genelkurmay Birinci Başkan Yardımcısı Sergey Kiriyenko'nun nüfuzunu artırmasını engellemedi.

Şu anda, Rus elitleri için en değerli meta Başkan Vladimir Putin'e kişisel erişimdir ve bu anlamda Kiriyenko son aylarda inanılmaz derecede zengin bir adam haline geldi. Yetki alanını seçimler ve "sistem içi" siyasi partiler gibi orijinal alanının çok ötesine genişlettikten sonra, artık başkanla etkileşim kurmak için çok daha fazla fırsata sahip. 1990'ların sonlarında Boris Yeltsin döneminde başbakanlık yapmış deneyimli bir teknokrat olan Kiriyenko, Putin'i her zaman çok dikkatli dinledi.

Buna göre, başkanın Şubat ayındaki ulusun durumu konuşmasının ardından, Putin'in odaklandığı alanlardan biri olan yüksek öğrenim ve öğretmenlerin oynadığı kilit rol üzerinde aktif olarak çalışmaya başladı. Konuşmadan kısa bir süre sonra Kiriyenko öğretmenlerle bir araya geldi ve onlara "gelecek için mücadelenin ön saflarında" çalıştıklarını açıkladı.

Teknik olarak, eğitim başkanlık idaresinin başkan yardımcısının alanı değildir: bundan sorumlu belirli bakanlar vardır ve genel sektör başkanlık yardımcısı Andrei Fursenko tarafından denetlenmektedir. Kiriyenko'nun genişlediği bir diğer alan ise Rusya'da internetin dinamik gelişiminden yardım aldığı propagandadır.

Kremlin'in siyasi bloğu her zaman internetin denetiminden sorumluydu, ancak uzun süre Ruslar için bir bilgi kaynağı olarak televizyon ve magazin gazetelerinin gerisinde kaldı. Ancak şimdi, internetin toplumun ruh hali üzerindeki etkisi açısından televizyondan bile daha güçlü olduğu söylenebilir.

Kültür bile Kiriyenko'nun dikkatinden kaçmadı. Geçtiğimiz baharda, yönetimin siyasi bloğu, 100 milyon rubleye mal olan Za Rossiyu (Rusya İçin) adlı bir dizi konser düzenleyerek kültürel propaganda alanına bir giriş yaptı.

Putin’e seçim kazandıran adam!..

Kiriyenko'nun genişlemesi her zaman sessiz ve metodikti. Klasik bir örnek, İç Politikalar Müdürlüğü (DIP) ile Devlet Konseyi İşleri Müdürlüğü (DSC) arasındaki yetkilerin sorunsuz bir şekilde yeniden dağıtılmasıydı.

Kiriyenko, yakın arkadaşı Alexander Kharichev'i, başkanlık yönetiminin önemli bir alt departmanı olan DIP'nin başına getiremedi: iç politika bunun yerine güvenlik servislerine yakın bir adam olan Andrei Yarin'e verildi.

Kiriyenko, Yarin ve apoletli patronlarıyla bir çatışmayı önlemek için kurnazca bir plan yaptı. Kharichev'in daha önce önemsiz olan DSC başkanlığı görevine atanmasını tasarladı ve ardından müdürlük kademeli olarak DIP'nin işlevlerini üstlendi.

Kiriyenko, siyasi bloğun başkanı olarak resmi olarak görev alanına girmeyen STK'ları yaratarak veya kontrol altına alarak daha önce kontrolü altında olmayan alanlara genişlemek için aynı yaklaşımı kullanıyor.

Örneğin 2021'de Kiriyenko, Znanie'nin (Bilgi) denetim kurulunun başına atandı. Sovyet döneminden mucizevi bir şekilde kurtulan bu eğitim odaklı STK, sessizce yavaş bir ölümle ölüyordu, ancak Kiriyenko'nun gelişinin ardından Elon Musk ve diğer önemli konuşmacıların katılımıyla konferanslar düzenlemeye başladı. 2022 sonbaharında, "Rus ideolojisi" üzerine bir yüksek öğrenim kursunun geliştirilmesini koordine ediyordu.

Kiriyenko, dar anlamda sadece kamu politikasının küratörü değil. Valileri kontrol ediyor ve yetkililere sadık kültürel figürlerle etkileşim kuruyor. Öğretmenlerin öğretmeni oluyor ve eğitim alanında kararlar alıyor. Sonuç olarak, birinci genelkurmay başkan yardımcısı Putin ile görüşmek için daha fazla neden elde ediyor.

Daha önce, başkanın katılımıyla Rusya Liderleri yarışması etkinlikleri düzenleyebiliyordu, ancak artık Putin'in katıldığı bu toplantılar öğretmenler, çocuklar ve diğer birçok insan grubuyla da yapılabiliyor.

Kiriyenko, kendisini iktidarın çarklarında yeri doldurulamaz bir dişli yapmak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Birçok yönden bunu başarıyor: gönüllü veya gönülsüz olarak kendisine sadık olan bireylerin çevresi sürekli büyüyor. Kiriyenko'nun kendi çıkarları için aktif olarak kullandığı müteahhit örgütleri aracılığıyla yetki alanını genişletmeye koyduğu bahis karşılığını veriyor.

 

Dünya Gençlik Festivali düzenliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uluslararası gençlik iş birliğini teşvik etmeyi amaçlayan kararnamesi uyarınca, 1-7 Mart 2024 tarihleri ​​arasında Sirius Federal Bölgesi'nde Dünya Gençlik Festivali düzenlendi. Dünya Gençlik Festivali'nin organizatörü Federal Gençlik İşleri Ajansı (Rosmolodezh), WYF-2024'ün operatörü ise Dünya Gençlik Festivali Müdürlüğü'dür. 

Genç, enerjik ve ekonomik reformlara kendini adamış olan Sergei Kiriyenko, federal hükümetteki beklenmedik bir sarsıntıdan 1998 Nisan'ında Rusya başbakanı olmak için ortaya çıktı. Göreve geldiğinde sadece 35 yaşında olan Kiriyenko, bankacı ve iş yöneticisi olarak kısa ama başarılı bir kariyerin ardından Rus hükümetindeki en güçlü ikinci isim oldu.

26 Temmuz 1962'de Sohum kasabasında doğan Kiriyenko, 1980'lerde Komünist partiye Komosol'un (partinin gençlik kolu) bir üyesi olarak katıldı. Zeki bir birey olan Kiriyenko, kısmen Yahudi kökenli olması nedeniyle Sovyetler Birliği'nin daha prestijli üniversitelerine girmesine izin verilmedi ve bunun sonucunda Gorki Su Taşımacılığı Mühendisliği Enstitüsü'ne kaydoldu. 1984'te mezun olduktan sonra Kiriyenko orduda görev yaptı ve ardından Nizhni Novgorod'daki bir tersanede ustabaşı olarak işe başladı.

Kiriyenko'nun özel sektördeki kanıtlanmış yeteneğine rağmen, siyasi bir lider olarak yeteneğini gösterme şansı çok azdı. Göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, Rus ekonomisi 1997 sonlarında Doğu Asya'da başlayan küresel bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldı. Ekonomik kriz, Rus devlet kasalarından yabancı fonların çıkmasına neden oldu ve yaygın bir ekonomik çöküş tehdidi oluşturdu.

17 Ağustos 1999'da, Rusya ekonomik bir çöküşün eşiğindeyken, Kiriyenko, büyüyen ekonomik krizi durdurmak için Rusya'nın para birimi olan rubleyi devalüe etme yönünde zor bir karar aldı. Rublenin devalüasyonu, ülke genelinde mal fiyatlarının yükselmesiyle yaygın bir şekilde popülerliğini yitirdi ve 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından gelen ekonomik çöküşün anıları yeniden canlandı.

Rublenin devalüasyonunu yetkilendirdikten bir hafta sonra, Kiriyenko, yerine Dışişleri Bakanı Yevgeny Primakov'u getiren Başkan Yeltsin tarafından görevden alındı.

Neler yapıyor?..

Uluslararası forumlar, sergiler festivaller, konserler düzenliyor. Devletin iletişim aygıtlarını o ve ekibi yönetiyor.  Öyle ki Sergei Kiriyenko başkanlığındaki başkanlık yönetiminin siyasi bloğu, Putin'e yüzde 70'ten az olmayan bir katılımla oyların yüzde 80'inden fazlasını vaat ederek bir rekor kırmayı hedeflediğini oldukça açık bir şekilde dile getirmişti.

Kiriyenko, 2016 yılında başkanlık yönetiminin siyasi bloğuna başkanlık etti ve 2018 başkanlık seçimlerine gelindiğinde özel işletmelerin yaygın olarak kullandığı temel performans göstergeleri sistemini kullandı.

Rusya'nın son başkanlık seçimleri resmen tüm rekorları kırdı. Başkan Vladimir Putin, yüzde 77,4'lük katılım oranına rağmen oyların yüzde 87,3'ünü aldı. Tartışma ortakları oyların sadece yüzde 3-4'ünü aldı: onları aday gösteren partilerin reytinglerinden iki veya üç kat daha az. Oylama kesin olarak tek bir seyirci için ayrıntılı bir performansa dönüştü ve daha önce oylama sonuçlarını “düzeltmek” için gizli tutulan yöntemler, örneğin hem kamu sektörü hem de şirket çalışanlarını harekete geçirmek, artık gururla sergileniyor ve fiilen yasallaştırıldı.

Kamu sektörü ve devlet kurumu çalışanlarının, hükümete sadık işletmelerde çalışanlarla birlikte oy kullanmaya seferber edilmesini sağladı. Gerçekten de 2024 kampanyasının sonucu, Rus yetkililerin gerekli sonuçları garantilemek için kollarının altında sakladıkları tüm seçim hilelerini yasallaştıran yeni standartlar ve uygulamaların yaratılmasıydı.

Bu yeni standartlar ve uygulamalar seti, her türlü seçmen seferberliği, çok günlük oylama ve katılım ve hükümet adayına destekle ilgili rakamlar üzerinde rekabeti içeriyor. Kiriyenko seçimler sona erdiğine göre şimdi başka bir işe geçerse, halefi bu yeni standartları ileride kolayca uygulayabilecektir.

Elbette, bu yeni standartlar Kremlin için bir krize karşı herhangi bir garanti teşkil etmiyor. Tarihte, otokratik liderlerin seçimlerde sözde rekor yüzdeler kazanıp, birkaç kısa yıl içinde devrildikleri birçok durum oldu. Kiriyenko muhtemelen bunu çok iyi biliyor, ancak şu anda onun için daha önemli olan şey patronu için etkileyici sayılar getirmek ve bunu yaptığı için ekibine kişisel ikramiyeler ve ayrıcalıklar sağlamak. Şu anda, standartları gayet iyi işliyor, her şeyden önce yönetimin siyasi bloğunun liderliği için.

Uzak Doğu'daki Çukotka bölgesine yeni vali olarak Vladislav Kuznetsov'un atanması, Kremlin'in yükselen yıldızı Sergey Kiriyenko'nun nüfuzunu artırıyor ve halkını siyaset ve iş dünyasının kesiştiği önemli pozisyonlara getiriyor. Siyasi değişiklikler sayesinde Kiriyenko klanı Rus Arktik'indeki konumunu sağlamlaştırıyor.

Derenin taşı ile derenin kuşunu vuruyor!..

Sergey Kiriyenko cebinden beş kuruş harcamadan Rusya Federasyonu medyasını kontrol altında tutuyor ve medyanın  özellikle  gençlik üzerindeki etkisinden yararlanarak kendince başkanlık  makamının  yollarına taş döşüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yardımcısı Sergey Kiriyenko’nun 38 yaşındaki oğlu Vladimir Kiriyenko, Aralık 2021’de Rusya’nın en büyük sosyal ağı olan VKontakte’nin yeni CEO’su oldu.

2006 yılında kurulan VKontakte, günlük 10 milyon kullanıcı tarafından ziyaret ediliyor. Genç nüfus ve federal televizyon kanalları, uygulamayı sıklıkla kullanıyor. ABD ve Avrupa Birliği, Rus muhalefet lideri Aleksey Navalni’ye ilişkin davada Sergey Kiriyenko’ya yaptırım uygulamıştı.

Vladimir Kiriyenko’nun VKontakte’de göreve başlaması, Gazprom’a bağlı iki yan kuruluşun daha önce MailRu olarak bilinen VKontakte’nin hissesinin yüzde 57’sini satın almasından sonra gerçekleşti.

Uzun sözün kısası Erdoğan üzülmesin; Putin de kendisinden sonra kimin geleceğinden emin değil!

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

омюр челикдёнмез, Дикгазете

Seçilmiş Kaynakça

https://www.kyivpost.com/post/8174

https://ridl.io/the-ministry-of-happiness/

https://en.kremlin.ru/catalog/persons/75/biography

https://www.opensanctions.org/entities/Q714330/

https://www.pravda.com.ua/eng/news/2022/04/27/7342414/

https://amp.meduza.io/en/feature/2022/06/10/the-viceroy

https://warsawinstitute.org/russias-kozak-takes-new-task/

https://m.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/a-862361.html

https://www.en.kremlin.ru/structure/administration/members

https://kids.britannica.com/students/article/Sergei-Kiriyenko/312008

https://www.encyclopediaofukraine.com/display.asp?linkPath=pagesCOCossacks.htm

https://www.olympicuniversity.ru/en/about/administration/detail/-/content/entry/1949074

https://fikirturu.com/jeo-politika/rusyada-iktidar-mucadelesi-putinin-yerine-kim-gececek/

https://www.marshallcenter.org/en/publications/security-insights/political-elite-under-putin-0

https://www.dikgazete.com/yazi/putin-e-kim-fisildiyor-henry-kissinger-mi-nikolay-patrushev-mi-4184.html

https://www.dikgazete.com/yazi/putin-in-yakin-dostu-siyonistlerin-sevmedigi-adam-henry-kissinger-6310.html

https://fest2024.com/en/news/sergej-kirienko-zarubezhnye-uchastniki-vfm2024-uznayut-nastoyashhuyu-rossiyu

https://carnegieendowment.org/russia-eurasia/politika/2023/03/how-kiriyenko-is-winning-putins-ear?lang=en

https://carnegieendowment.org/russia-eurasia/politika/2024/03/russias-2024-election-has-established-new-voting-standards?lang=en&center=russia-eurasia

https://turkish.aawsat.com/home/article/3358166/rusya-devlet-başkanı-yardımcısı-sergey-kiriyenko’nun-oğlu-rusya’nın-en-büyük?page=8

https://www.themoscowtimes.com/2022/09/14/putin-rejected-early-ukraine-peace-deal-to-pursue-expanded-annexation-goals-reuters-a78787

https://www.themoscowtimes.com/news/article/from-olympics-to-crimea-putin-loyalist-kozak-entrusted-with-kremlin-mega-projects/497007.html

https://www.dikgazete.com/yazi/putin-patrushev-catismasinda-rusya-ve-ukrayna-da-hain-ilan-edilen-istihbaratci-generaller-4400.html

https://www.intelligenceonline.com/government-intelligence/2023/03/07/kremlin-infighting-threatens-deputy-chief-of-staff-dmitry-kozak,109920850-art

https://www.intelligenceonline.com/international-dealmaking/2023/03/31/thanks-to-political-reshuffles-kiriyenko-clan-consolidates-position-in-russian-arctic,109930232-art

YAZARIN DİĞER YAZILARI