?>

“Kral Kaybederse”!..

Ali Mevlüt Kaya

5 yıl önce

“Umarım Handan Hanım ve Fadi kitabı okur.” G.B.

.                    

Kral Kaybederse”, Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu’nun iki danışanı üzerine temellerini oturttuğu bir roman…

‘Avına av olan bir avcının hikayesi’ vurgusu yapılan kitapta, biri narsist, diğeri kimse tarafından (çocukluğunda babası ve annesi de sevmemiş) sevilmeyeceğine inanmış; kendisini küçük gören bir kadının trajik hayatı konu edilirken; narsistik kişilik bozukluğunun çocukluk temelleri de irdelenmiş!

Yazar Gülseren Budayıcıoğlu, aynı zamanda doktor olarak iki danışanına faydalı olmaya çalışırken, kendi ruhsal dünyasını, çaresiz kaldığı anları; sosyal anlamda ve meslek olarak ortaya koymuş.

Bu arada; değerli ‘Aile Hekimim’ sıkı bir kitap okuyucusu olduğundan, okuduğu kitaplar arasından tavsiyelerde bulunur, sağ olsun…

Kral Kaybederse’yi de kendilerinin tavsiyesi üzerine okudum ve gerçekten okuyucuların çoğunluğunun beğendiği bu romanı, beğendiğimi açık yüreklilikle ifade etmeliyim.

Böyle bir eserden dolayı yazar Gülseren Budayıcıoğlu hanımefendiyi kutluyorum…

Kitabın bazı yerlerinde Freud’un çalışmalarından isim verilerek müspet yönde bahsedilmesine de sevindim.

Yazar, kendisiyle yapılan bir röportajda, kitabın içeriğine dayalı sorulara verdiği cevapta psikolog gözüyle okuyucuya yeni bilgiler de aktarmış:  

Neden çoğu kadında arıza erkeklere aşık olma eğilimi var? Kenan gibi…’

“Kadın, bir erkeği seçerken iç dünyasıyla seçer. Özellikle aşk ve aşka bağlı evlilik kararları akılcıl değildir. Fakat kadının “Hiçbir kadının yapamadığını yapmak” gibi bir hayali vardır. Kadının kendini kanıtlamaya ve kendine güvenmeye ihtiyacı var, erkeklerden farklı alanlarda... Fadi, o kadar aşağı yerlerden geliyor ki, ancak Kenan gibi biri onu severse kendini değerli hissedecek; kimsenin yapamadığını yapınca, kendine güveni gelecek. Bu da bilinç dışından kaynaklanıyor.”

Kenan’dan kendine koca yapsa onu tahtından indirirdi diye düşünüyorum.’

“Yaygın görüşe göre bu tür ilişkilerde kullanılan kadındır; görünen düzeyde erkek, cinsel olarak kadını kullanır. Oysa ki kadın da adamı duygusal eksiğini tamamlamak için kullanıyor.”

‘Bu çift taraflı bir çıkar ilişkisi, değil mi?’

“Çok doğru. Bu nedenle de ilişkiler yürümüyor.”

‘Yani bir kere terk edilen biri, motifteki hatayı fark etmezse tüm ilişkilerinde mi terk edilir?’

“Birisi bir kere terk edilmişse muhtemelen hep terk edilecektir. Terk edilen, ‘her şeyi doğru yaptım, ona saygı gösterdim, elimden geleni yaptım ama sonuçta ben terk edildim’ diye isyan eder. Sonra,’Bu kişi doğru kişi değildi. Bundan sonraki ilişkimde yine aynı davranacağım ama bu sefer yürüyecek’ der fakat asla yürümez.” 

‘Neden?’

“İşte bu “Neden?” sorusunu kişi kendine sorabilse keşke... İnsan ruhu karmaşıktır. Doğruyu yanlışı ayırt edemez. İlişkilerde doğru sandığımız birçok şey yanlıştır. Belki doğru olduğunu düşündüğünüz şeyleri yaptığınız için terk ediliyorsunuz. Kişi önce “Ben ne yapıyorum?” diye sormalı. “Neyi değiştireceğim?” sonra gelir. Aşk ve ilişki başka türlü bir sanat... Dantel örmek, ipek elbiseyi ütülemek gibi... Fark ettiysen hep iyiler terk edilir.”

‘Kadınların bunalımdayken saç kesmesi… …Bunalımdayken saçlarını kestirmek sembolik olarak kendini kesmeyi ve intiharı mı çağrıştırıyor?’

“Genelde bunu kadınlarda daha çok görürüz ve bu intiharı simgeler. Dışarıdan stil yaratmaya çalışıldığını zannederler ama öyle değildir. Depresyonun belirtisidir ve psikiyatristleri harekete geçirir.” 

Kenan, Fadi (Fatoş) ve Handan’ın hayatını okurken, kendinizin de doğru ve yanlışlarınızı daha derin idrak edebileceğiniz hatta kendinizle hesaplaşacağınız ve psikolojik durumunuzu da içten içten değerlendirmeye yönleneceğiniz bu çalışma; bir anda kızacağınız, sevineceğiniz-güleceğiniz bir anda hüzünlenip ağlayacağınız hayatları içinde barındırıyor…

Okumak güzeldir…

***

Taziye

Arkadaşım Murat Cılız’ın kayınpederi Hüseyin Daşcı’nın Tokat-Artova İlçesi Çelikli Beldesi’nde vefat ettiğini öğrendim.

Merhuma Allah’tan rahmet, akraba ve yakınlarına sabırlar diliyorum.

Mekanı cennet olsun…

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @alimevlutkaya , @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI