Bir uzvu olmayan veya eksik olan, toplumda ‘engelli’ olarak tanımlanan bireylerin yanında olabilmek bizim için önem taşır.
Hareket ve egzersizle başlayan heyecan, ayağa kalkıp, hareket edebilme, kaliteli bir hayat sürdürebilmeyle devam eder.
Sayısız örneklerden sadece bir tanesi, Fatih Bayer’in hayatı.
“Görme engelli atlet koşu bandında başlayan serüveninde madalyaya doymuyor” başlıklı habere göre;
“Henüz 9 yaşındayken geçirdiği kaza sonucu gözlerini kaybeden Fatih Bayer, bir yakınının tavsiyesiyle başladığı atletizmde koşu bandında hazırlandığı ilk yarışından sonra milli takıma seçilirken, Türkiye’yi yurt dışında temsil edip, madalyalar kazandı…”
KANUN VE YÖNETMELİKLER AÇIK
Engelli bireyler için yerine getirilmesi gereken hizmetlerin, şahısların kişisel tercih-keyfiyetine bırakmamak için, kanun-genelge-yönetmeliklerle yazılı hale dönüştürüldüğünü görmekteyiz.
Hareket ve egzersiz, oyun ve sporun, bireysel ve toplumsal kazanıma dönüşmesi için ilgili kanunlarla donatılan belediyelerin, ellerindeki mevcut bu imkânları nerelerde kullanıp kullanmadıkları, merak konumuz olmuştur.
Anayasanın 127. maddesine göre, seçimle göreve gelen ve kamu kuruluşları olarak tanımlanan belediyelerin, tabi oldukları 5393 veya 5216 sayılı kanunlara göre, imar planları sınırı içerisinde bulunan yerlere oyun ve spor alanları yapma, vatandaşının yararına her türlü spor organizasyonunu gerçekleştirme ve başarılı sporcuları ödüllendirmek gibi yetkilerle donatıldığı görülmektedir.
Evet, önemli olan uygulanıp-uygulanmadığında!..
"BİZE BÜYÜK GURUR YAŞATMAKTALAR”
Belediyelerin sahip olduğu bu yetkileri ne derecede, halkın yararına kullandıkları hususundaki merakımızı giderebilmek için yaptığımız araştırmada, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği faaliyetler dikkatimizi çekti.
Örnek olması amacıyla da kamuoyu ile paylaşmakta yarar görmekteyiz.
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Başiskele Engelliler Spor Kulübü Başkanı İsa Yıldız ve yönetimini, makamında konuk etti.
Başkan Büyükakın; “11 paralimpik branş, bize büyük gurur yaşatmaktadır” dedi.
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın, Başiskele Engelliler Spor Kulübünü kabulünde yaptığı konuşmada, “11 paralimpik branş, bize gurur yaşatmaktadır” sözleri, aslında her şeyi o kadar özetler nitelikte ki…
Başkan Büyükakın, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Kağıtspor Kulübü’nde yer alan bilek güreşinden judoya, masa tenisinden tekvandoya, aktif 11 paralimpik branşıyla haklı övünç kaynağı.
Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının, özel bireylere yönelik çalışmaları içerisinde aile ziyaretleri, malzeme yardımı gibi, sosyal belediyeciliğin gerekliliği olan faaliyetler dikkat çektiği gibi takdir de topluyor…
İBB TESİSLERİ ENGELLİLERE KAPALI
Yardımlaşma ve paylaşmak, aslında Müslüman kimlik ve kültürümüzün bize kazandırdığı, insan olarak kalabilmemizi sağlayan önemli bir miras.
Hakk ve halkın yanında olmakla insan olunabileceği gerçeğiyle hareket edilmesiyle, birçok sıkıntının bertaraf edilebileceğini gördük, görmeye devam etmekteyiz.
Şimdi kalkıp, tüm bu gerçekler ışığında adı geçen belediyeleri, görev ve sorumluklarını yerine getirdiği için takdir etmek, bu gerçekleri göz ardı edenlerin ise gündem olmasını sağlamak durumundayız.
Engellilik konusunda hassasiyetin uzağında, mevcut belediyeler - yerel yönetimler de yok değil.
Hayatla yüzleştiğimiz pandemi süreci sonrası, Spor Tesislerini halka ve performans sporcusuna açmakla övünen CHP’li Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) “Spor İstanbul” yöneticilerinin, aynı hassasiyeti engelli bireylere göstermemesi ve 3 bine yakın engelli bireyin, spor tesislerini kullanmayı beklemesi ise vurgu yapmak istediğimiz keyfe-keder uygulamalara sadece bir örnek…
.
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com