?>

Japon Komünistlerin Filistin davası!

Ömür Çelikdönmez

3 yıl önce

Önce 1952’de kurulan Japon istihbarat servisi PSIA hakkında kısa bilgi vereyim. 21 Temmuz 1952 tarihli Yıkıcı Faaliyetleri Önleme Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle kurulan “Public Security Investigation Agency/ Koancho” Japon İstihbarat servislerinden sadece biri. Asya kıtası ve tüm dünyada elektronik iletişim sistemlerini ve elektronik güvenlik ekipmanlarını en ustaca kullanan, hatta bir çok nano-teknolojik elektronik cihazın ve mekanizmanın da icadını üstlenmiş güçlü altyapıya sahip kuruluş.

Birkaç gün önce Tokyo'da kaldığı hapishaneden serbest bırakıldı. 20 yıl hapis yatmıştı. Yoldaşları tarafından tutulan rehinelerin çektikleri acılardan dolayı özür dileyecek kadar vicdan sahibi olduğunu gösterdi. Ancak aynı zamanda boynuna hızlıca bir Filistin kefiyesi dolamayı da ihmal etmeyen bu yaşlı mahkūm kimdi?

Japon Kızıl Ordusu’nun kurucusu Fusako Şigenobu'dan başkası değildi. Japon Kızıl Ordusu (JRA) lideri Fusako Şigenobu, tamamladığı 20 yıllık hapis cezasının ardından 76 yaşında salıverildi. Fusako, yaptığı açıklamada, “Geçmişim üzerinde kafa yormaya ve merakla yaşamaya devam etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

1970’lerin başında 28 Eylül 1945 doğumlu Japon genç kız, ‘emperyalizm ve adaletsizliğe karşı’ silahlı mücadelenin hayalini kuruyordu. Tokyo'nun özel bölgelerinin güneybatı köşesinde yer alan  ve Tama Nehri, Tokyo Metropolü ile Kanagawa Eyaleti arasındaki sınırı ayıran, Tokyo'nun Setagaya idari biriminde doğmuştu. Fusako Şigenobu'nun babası Shigenobu Okumura; Japon İmparatorluk  Ordusunda binbaşı olarak görev yaptı ve II. Dünya Savaşı sırasında Mançurya/ Mançukuo'ya  gönderildi.

Binbaşı Shigenobu Okumura; 1898 ve 1914 - 1916 yılları arasında Japonya'nın sekizinci başbakanı olarak görev yapmış Japon siyasetçi,  aynı zamanda Japonya'da Batılı bilim ve kültürünün erken savunucusu ve Waseda Üniversitesi'nin kurucusu Ōkuma Shigenobu klanına mensuptu. Çince ve Rusça bilen Shigenobu Okumura, savaş sonrası Aikido eğitmeni olarak yaşadı ve 12 Ağustos 2008’de öldü.

Askerlik hizmetinden önce, Kyushu'daki yoksul köy çocukları için bir terakoya / tapınak okulu öğretmeniydi.  

Fusako Şigenobu, Japon Kızıl Ordusunu nasıl kurdu?

Fusako Shigenobu, Japon Kızıl Ordusunun lideri Tsuneo Mori ile  yöntem ve diyalektik konusunda anlaşamıyordu. Tsuneo Mori ise kendisinden farklı düşünen hiç bir yoldaşa  tahammülü olmadığını her fırsatta belli ediyordu.  Hatta Hiroko Nagata ile birlikte 12 Kızıl Ordu mensubunu eli titremeden  öldürmüştü.

Fusako Shigenobu, "Mücadelenin geçişinde kurtuluş ve devrim savaş alanı temel olmalıdır" diyerek Filistin sorununa olan eğilimini güçlendirdi. Kyoto Üniversitesi partizan aktivisti Tsuyoshi Okudaira ile sahte bir evlilik yaptıktan sonra Tsuneo Mori'nin itirazına rapmen Lübnan'a gitti. Japon Devrimi'ni dünya devriminin bir parçası olarak konumlandırdı. Varışta, hem coğrafi hem de ideolojik mesafenin yanı sıra yeni lider Tsuneo Mori ile kişisel bir çatışma nedeniyle Japonya'daki Kızıl Ordu Fraksiyonu ile kısa sürede ayrıldı.

1970'lerin başında Birleşik Kızıl Ordu terör örgütünün dağılmasının ardından, üyeleri ya kendi meslektaşları tarafından öldürüldü ya da Japon hükümeti tarafından yakalanıp hapsedildi. Kızıl Ordu'nun lideri olan Tsuneo Mori’nin 1973'te Tokyo Gözaltı Merkezinde intihar süsü verilerek öldürülmesinin ardından önü açılan ve hayatta kalan üyelerden Fusako Shigenobu, Japon Kızıl Ordusu'nun lideri oldu.

Şubat 1971'de Fusako Şigenobu ve Tsuyoshi Okudaira, Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun uluslararası şubelerini oluşturmak için Orta Doğu'ya gittiler. Aslında bu Türkiye'deki sol grupların Filistin kamplarına intikalleri ile aynı tarihlere denk geliyor. Bir başka ilginç durum ise Japon Kızıl Ordu mensuplarının ABD emperyalizmi karşıtlığını, Filistin davası ile örtüştürmesiydi. Çünkü Filistin halkının ve Filistin sorununun Japonya ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktu.

Japon Pragmatizmi ve Oportünizmi…

Ancak yıllar sonra bu Japon Kızıl Ordusunun Japon Devleti içindeki ABD karşıtı milliyetçi çekirdek kadro tarafından Filistin'e yönlendirildiği ortaya çıktı. Ortadoğu'nun Arap halkları, Filistin davası için ölen ve öldüren Japon teröristler sayesinde Japonya'ya sempati beslediler. Japon şirketler, bu sempati sayesinde Ortadoğu pazarında pay sahibi oldular. Japon markaları çok tutuldu, tercih edildi.

Bu kadar mı?

Daha da önemlisi Japon Devleti, Türkçedeki "kötü komşu insanı mal sahibi yapar" atasözünde olduğu gibi, terörizmle mücadeleyi gerekçe göstererek güvenlik birimlerini takviye etti.

Japon Kızıl Ordusunun eylemleri…

FHKC-EO'nun önde gelen isimlerinden Wadie Haddad'ın himayesinde Tsuyoshi Okudaira, Kozo Okamoto ve Yasuyuki Yasuda ile Lübnan Baalbek'te silahlı eğitim gördüler. Hatta kendilerini o kadar kaptırdılarki Fusako Şigenobu da Filistinli bir Araptan hamile kaldı. Lübnan'da kaldığı süre boyunca Kozo Okamoto ise Müslüman oldu.

1972'de Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda 26 kişinin ölümüne ve yaklaşık 80 kişinin yaralanmasına yol açan saldırı sırasında, Tsuyoshi Okudaira iniş alanındaki yolculara ateş etti, ancak kendi el bombalarından birinin erken patlamasıyla öldü.

-Kozo Okamoto ve Fusako Shigenobu-

Yasuyuki Yasuda yanlışlıkla diğer saldırganlardan biri tarafından dost ateşiyle vurularak öldürüldü. Kozo Okamoto ise yaralandı ve kaçmaya çalışırken yakalandı. Daha önce Müslüman olduğunu açıklayan Kōzō Okamoto, İsrail Mahkemesinde yargılandı, suçlu bulundu ve İsrail'de ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hapsedilme sırasında Yahudiliğe geçmek istediği ve kendini tırnak makasıyla sünnet ettirmeye çalıştığı iddia edilmişti.

 

-Fusako Shigenobu’nun kızı gazeteci kızı Mei Shigenobu-

Kızıl Ordu, Birleşik Kızıl Ordu'yu oluşturmak için Japon Komünist Partisi'nin  Maoist  Devrimci Sol Kanadı ile bağlantı kurmaya devam etti. Shigenobu, 30 yıldan fazla bir süre Ortadoğu'da kaldı. Hareketi, devrimci hareketlerin işbirliği yapması ve sonunda küresel bir sosyalist devrime yol açması gerektiği fikriyle "uluslararası devrimci dayanışma" kavramını yansıtıyordu. Aslında bu söylemin, eylemliliğin arka planında  Japon Devletinin uluslararası platformlarda yeni ve yasadışı müttefikler edinme politikası vardı.

Şintoist Fusako Shigenobu, neden Meryem adını aldı?

Shigenobu'nun görünür hedefi Lübnan'dı ve amacı Filistin davasını desteklemekti. Başlangıçta Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne (FHKC) gönüllü olarak katıldı, ancak sonunda JRA bağımsız bir grup oldu. 1 Mart 1973'te LübnanBeyrut'ta Fusako Shigenobu, ilk ve tek kızı Mei Shigenobu'yu doğurdu. Kızının babası Filistin Halk Kurtuluş Cephesinin lider isimlerinden birisiydi ve halen bu ismin kim olduğu bilinmiyor.

O günlerde Filistin Halk Kurtuluş Cephesi’nden (FHKC) doğan ‘Dış Operasyonlar Birimi’, dünyadaki sol ve devrimci hareketler arasında hatırı sayılır bir ilgi görmüştü. Japon grubu Dış Operasyonlar Birimi ile temasa geçmişti.

FHKC'den doğan ‘Dış Operasyonlar Birimi’ sorumlusu Wadie Haddad ‘Baader Meinhof’ grubu, İtalyan ‘Kızıl Tugayları’ ve diğer gruplardan başka gelenleri aldığı gibi bu grubu da operasyonlarına dahil etmek için harekete geçti. Wadie Haddad, Fusako Şigenobu ile tanıştı ve onun kod adını ‘Meryem’ koydu.

Japon Komünistlerin Tel Aviv saldırısı…

1972'de Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'ndaki 26 kişinin ölümüne ve yaklaşık 80 kişinin yaralanmasına yol açan saldırı, tüm dünyayı şaşkına çevirecekti. Saldırı üç Japon tarafından gerçekleştirilmişti. İçlerinden biri öldürülmüş, ikincisi intihar etmiş ve üçüncüsü tutuklanmıştı. Tutuklanan saldırganın ismi daha sonra serbest bırakılıp Lübnan’da siyasi iltica hakkı kazanan Kozo Okamoto idi. Grup, Lübnan'ın Bekaa Vadisi'ndeki Baalbek bölgesinde ‘Dış Operasyon Birimi’ne ait bir kampta eğitim almıştı. Neredeyse bir intihar görevi olan bu operasyonun mimarı tabii ki Wadie Haddad idi.

-JRA üyeleri Japonya tarafından uluslararası arananlar listesinde-

Tel Aviv'deki Lod Havalimanı'ndaki eylemden iki yıl sonra, Fusako'nun yoldaşları Hollanda'daki Fransız Büyükelçiliğinde 100 saat süren bir rehin alma olayına karıştılar. Lahey'deki büyükelçilik olaylarına, en az onun kadar yankı uyandıran bir olay eşlik etmişti. ‘Salim’, Paris'teki ‘Drugstore Publicis’ mağazasında el bombası ile bir saldırı düzenledi. Saldırıda iki kişi öldü, 34 kişi ise yaralandı. ‘Salim’ daha sonra ‘Carlos’ olarak nam salacak ve Muammer Kaddafi'nin tetikçisi olacaktı.

Salim; Viyana'da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) bakanlarını rehin aldığında bir dünya yıldızına dönüşecek olan Venezuelalı Ilich Ramirez Sanchez'in kod adıydı. Japon Kızıl Ordusunun  bilinen son eylemi, 1988'de İtalya'da bir ABD askeri kulübüne bombalı araç saldırısıydı.

Fusako Shigenobu, Japonya'ya geri döndü…

Fusako, uzun yıllar Ortadoğu'da saklandı. Fusako Shigenobu, 1997'den 2000'e kadar, başka bir kişinin kimliğine bürünerek yasadışı yollardan elde edilen bir pasaportla defalarca ülkesine giriş çıkış yaptı. Fusako Shigenobu, 2000 yılında Osaka Eyaleti Takatsuki Şehrinde tutuklanmadan önce onlarca yıl yakalanmaktan kurtulmuştu.

2000 yılında, eski yönetici Shigenobu gizlice Japonya'ya döndü ve muhtemelen kendisini Ortadoğu’ya gönderen ekibin bilgisi dahilinde anlaşmalı olarak yakalandı. Uzun bir yargılamanın ardından Shigenobu, 8 Mart 2006'da 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savunması için mahkemesine çıkan tanıklar  arasınd 1969'da TWA Flight 840'ın kaçırılmasıyla tanınan Filistin Ulusal Konseyi üyesi Leila Khaled vardı.

Japon Kızıl Ordusu, "1996 Terörle Mücadele ve Etkili Ölüm Cezası Yasası"na dayalı olarak Ekim 1999'da Amerika Birleşik Devletleri'nde Yabancı Terör Örgütü (FTO) olarak belirlendi. Muhtemelen yakalanmasında bu yasa etkili oldu. Çünkü Japon Devleti, Amerikalı katilleriyle yüz-göz olmak istememişti.

Fusako Shigenobu'nun mahkumiyeti, Japonya'daki radikal sol aktivizm döneminin kapandığını gösteriyordu. 2001'de Shigenobu, Kızıl Ordu'nun feshedildiğini hapishane hücresinden resmen duyurdu ve silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etti. Daha önce de 2000 yılında AUM Shinrikyo tarikatı  benzer şekilde tasfiye edilmişti.  Gerçek adı Chizuo Matsumoto olan AUM'un kurucusu Shoko Asahara, Mart 1995'te Tokyo metro sistemine sarin gazı saldırısı ve diğer suçlarla bağlantılı cinayet ve diğer suçlamalardan yargılanmıştı.

Japon polisi, Şigenobu tarafından 2001'de fesh edilen JRA'nın firardaki 7 üyesini aramayı sürdürüyor. 1974'te JRA'nın Fransa'da gözaltına alınan üyelerinin serbest bırakılması amacıyla Fransız Büyükelçi dahil bazı kişiler rehin alınmıştı.

Japon Ordusunun kurulmasına gerekçe oldular…

Atom Bombası atılınca teslim olan Japonya, Müttefiklerce işgal edildi ama savaşı izleyen ilk yıllardan sonra denetim tümüyle General Dougles MacArthur yönetimindeki ABD’li yetkililerin elinde kaldı. Japon ordusu dağıtıldı ve silahsızlandırıldı. Bazı Japon komutanları, savaş suçlusu olarak yargılandı; idam ya da hapis cezasına çarptırıldı.

Japonya ile ABD’nin barış antlaşması, 1950 Eylül’ünde imzalandı. Bu antlaşmaya SSCB ve Hindistan karşı oldukları maddeler nedeniyle katılmadılar. Antlaşmanın en önemli sonucu, Japonya’nın topraklarının 4 adayla sınırlanmasıydı. Ryu-Kyu, Benin, Mariana ve Mashall adaları Birleşmiş Milletler adına yönetilmek üzere ABD’ye; güney Sahalin ve Kuril adaları ise SSCB’ye bırakıldı. Japonya’nın savaştan önce işgal ettiği Mançurya, Çin’e geri verildi.

Japonya’nın sömürgeci imparatorluğu sona erdi. Ayrı bir antlaşmayla ABD’ye ve Japonya’da askeri güç bulundurma yetkisi verildi. 2. Dünya Savaşı’nda ülkeyi işgal eden ABDJapon ordusunu bir daha kurulmamak üzere dağıttı.

Savaşın ardından Müttefik Kuvvetler ile Japonya arasında 1951 yılında imzalanan San Francisco Barış Antlaşması’na göre, Japonya sadece savunma amaçlı bir ordu barındıracağına dair imza attı. Ülkenin bu kararı almasında, tarih, toprak ve siyasi alanlarda problemler ve komşusu Çin’in savunma alanında ilerlemesinin önemli bir etken olduğu sanılıyor.

Tıpkı ordusu gibi Japon Polis Teşkilatı da 1946'da dağıtıldı. Japon Kızıl Ordusu'nun neden olduğu çok sayıda terörist ve uçak kaçırma olayının ardından, Japon polis yetkilileri bu terörist eylemleri gerekçe göstererek daha sonra Tokushu Butai  "SAT" olarak bilinen özel bir kuvvet birimi, Özel Güvenlik Timi (Special Security Team, SST) kurulmuştur.

2. Dünya Savaşı’nda ağır bir yenilgi alan Japonya, ilk kez Japon Kongresi’ne Savunma Genel Müdürlüğü'nün bakanlık düzeyine çıkarılmasıyla ilgili yasa tasarısını 2006 yılında sundu. 15 Aralık 2006 yılında resmi olarak Japon Savunma Bakanlığı kuruldu.

Nisan 2018’de  Japon ordusundan 'Amfibi Hızlı Konuşlanma Birliği'ne (ARDB) mensup 1500 asker Kyushu adasındaki Sasebo bölgesinde bulunan askeri üste yapılan törenle faaliyete geçirdi. Japonya, böylece 2. Dünya Savaşı sonrasında ilk kez bir deniz piyadesi birliğini aktifleştirmiş oldu.

Filistin Davası kimlerin ekmek teknesi olmamış ki?

.

Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com

 

Seçilmiş Kaynakça

https://www.bbc.com/news/world-asia-61615018

https://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-15189106

https://news.bbc.co.uk/1/hi/world/asia-pacific/4742028.stm

https://peoplepill.com/people/mei-shigenobu

https://www.nikkei.com/article/DGXNASDG1603R_W0A710C1000000/

https://nordot.app/700898705705059425?c=39546741839462401

https://www.moj.go.jp/psia/ITH/organizations/ES_E-asia_oce/nihon-seki-gun.html

https://sankei.jp.msn.com/affairs/crime/090625/crm0906252244048-n2.htm

https://www3.nhk.or.jp/news/html/20220528/k10013646951000.html

https://www.cesnur.org/testi/aum_022.htm

https://www.npa.go.jp/archive/keibi/syouten/syouten271/english/0301.html

https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2001-jun-01-mn-5078-story.html

https://www.enotes.com/homework-help/what-signficance-fusako-shigenobu-her-japanese-red-468955

/https://lebanonwire.com/0305/03050601KDO.asp

https://turkish.aawsat.com/home/article/3673796/gassan-şerbil/japon-‘meryem’den-rus-vladimire

https://tr.sputniknews.com/20220528/japon-kizil-ordusu-lideri-fusako-20-yil-sonra-serbest-merakla-yasamaya-devam-etmek-istiyorum-1056770555.html

https://www.cnnturk.com/dunya/ikinci-dunya-savasindan-ilk-defa-japon-ordusu-harekete-gecti

https://www.dikgazete.com/yazi/gazeteci-olarak-bilinen-japon-istihbarat-elemani-yasudayi-idlibde-esirken-kim-kurtardi-makale,940.html-940.html

https://www.dikgazete.com/yazi/mustafa-kemalin-japonyaya-gonderdigi-istihbaratci-kimdioncesisonrasi-ile-iki-devlet-tek-yurek-makale,730.html-730.html

https://www.habersanliurfa.net/yazarlar/omur-celikdonmez/japonlar-isid-e-neden-ilgi-duyuyor/18917/

YAZARIN DİĞER YAZILARI