?>

İzzetbegoviç’in de sevmediği, Adnan Oktar’a da Türkiye’ye de düşman İngiliz istihbaratçı kadın kim!.

Ömür Çelikdönmez

7 yıl önce

Boşnak lider Aliya İzzetbegoviç’in "Bizi toprağa gömdüler ama bilmiyorlardı biz tohumduk." sözünü iyi düşünmeli. 

Gerçekten de Dayton anlaşmasına bakıldığında Boşnakların gömüldüğü daha net görülebiliyor.

Bu tespit bana ait değil.

Boşnak Bilim ve Sanat Akademisi Başkanı tarihçi Muhammed Filipoviç söylüyor.

Çözümsüzlük sürdüğüne göre haklılığı kesin.

1-21 Kasım 1995 tarihlerinde Amerika’nın Dayton kentinde süren toplantıların ardından Bosna-Hersek’ten Aliya İzzetbegoviçSırbistan’dan Slobodan Miloşeviç ve Hırvatistan’dan Franyo Tucman 100 binden fazla kişinin öldüğü Bosna Savaşı’nı sonlandıracak ateşkes anlaşmasını imzaladılar. 

Bu anlaşma bugün de geçerli olan Bosna-Hersek anayasasının temellerini oluşturdu.

Dayton AnlaşmasıBosna Savaşı’nı durdurdu ama oluşturduğu bölünmüş siyasi yapı, ülkenin geleceğinin ayaklarına dolandığı ağır bir düğüm oldu. (1)

Bosnalı Müslümanların bilge lideri Aliya İzzetbegoviç; Dayton anlamasına ilişkin hatıralarında İngiliz hükümeti adına barış görüşmelerine katılan İngiliz istihbaratının önde gelen isimlerinden Barones Neville-Jones’in kendilerine düşmanca davrandığından söz eder.

2003’te Bosnalı lider Izzetbegoviç, görüşmeler sırasında Barones Neville-Jones ile ilgili “o bizi sevmediğini asla gizlemeyi denemedi” yorumunu yapmıştı. (2)

Barones Neville-Jones’ten memnun olmayan sadece Aliya İzzetbegoviç değildi.

Diplomasi kariyerine Vietnam’da başlayan, 1991 – 1995 yıllarında eski Yugoslavya’da üç yüz bine yakın insanın ölümüyle sonuçlanan iç savaş döneminin anılarını "Bir Savaşı Bitirmek" adlı kitapta toplayan, ABD Başkanı Clinton döneminde Bosna’da savaşı bitiren Dayton Anlaşmasının mimarı Richard Holbrook da Barones Neville-Jones’ten olumlu ifadelerle söz etmez. 

Latin, Yunan, Fransız ve İngiliz genlerini taşıyan Pauline Neville-Jones, Dayton’da Richard Holbrooke ile çatışmış, Bosnalı Müslümanların lehine sonuçlanabilecek anlaşma metninin ortaya çıkmasını engellemiştir. (3)

SIRPLARIN KULAKLARINA “GEREKİRSE BOYKOT EDİN!..” DİYE FISILDAYAN İNGİLİZ GÖREVLİ…

Onun bu tavrı Sırpları arkalamasının sonucuydu.

Brcko kentinin Boşnaklara bırakılmaması için Sırp delegasyona gerekirse anlaşmayı boykot etmelerini gizlice kulaklarına fısıldayan İngiliz görevli Barones Neville-Jones’ti.

Neden böyle yapmıştı?

Çünkü 1820’lerde Pan-Cermenizm’den etkilenen Panslavizmin çıkışı, Kırım Savaşı’nın ardından daha belirgin hale gelen Avrupa karşıtlığına bir tepkiydi.

Bu nedenle Panslavizm1870’lerde Avrupa kamuoyunda “Rusya’nın öncülüğünde bütün Slavların birleşmesi” olarak algılandı. 

Ancak İngiliz siyasetiPanslavizmi kendi emperyalist çıkarları doğrultusunda kullanmayı başardı ve Pan-Slavizm’i Avusturya Macaristan İmparatorluğuna karşı kullandığı gibi Osmanlı İmparatorluğunun baş belası yapmayı da becerdi.

Slav milliyetçiliği, Balkanları parçalamak için, Rusların ve İngilizlerin maliyeti düşük bir operasyon aracı oldu.

İşte derin İngiliz siyaseti Dayton Anlaşmasının Bosnalı Müslümanların lehine maddeler içermesini elinden geldiğince engelledi.

DÜNKÜ YAZIDA BİR İSİM TASHİHİ...

Dünkü yazımda, Adnan Oktar ve ekibinin ısrarla “-İngiliz Derin Devleti’nin faaliyetlerini deşifre ettikleri için İngiliz İstihbaratının başındaki kadın görevlinin kendilerine yönelik operasyon yapılması için uğraştığını gündeme getirdiklerini” belirtmiş, bu ismin 13 Mayıs 1935 doğumlu, dünyanın en önemli haberalma teşkilatlarından biri olan MI5’ın ilk kadın genel direktörü Dame Stella Rimington olduğunu yazmıştım. (4)

Sanırım biraz acaeleye geldiği için isimleri karıştı. 

Dikkatli bir okuyucu; bu ismin Dame Stella Rimington değil Lordlar Kamarası ve tüm İngiliz istihbaratının başı sayılan Privy Council üyesi, Barones Neville-Jones olduğunu, bu yıl Ocak ayında Cumhurbaşkanıyla görüşmek için beraberindeki diğer LordlarlaAnkara’ya geldiğini, Türkiye ve Türk düşmanlığıyla tanındığı bilgi notunu gönderdi.

Gelen heyetin temaslarını Hilal Kaplan’dan öğrenmek mümkün; “Birleşik Krallık Lordlar Kamarası’ndan dört kişilik bir heyet, Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi’nin davetiyle Türkiye’ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabul ettiği heyet, aynı zamanda Dışişleri ve Enerji bakanları ile görüştü. 

Muhalefet temsilcilerinden işadamları ve sanatçılara kadar uzanan muhtelif kesimlerle de görüş alışverişinde bulundu.

Lordların basın mensuplarıyla toplantısında en dikkat çeken noktalardan biri, Türkiye ile İngiltere’nin NATO ittifakının iki önde gelen üyesi olarak ilişkilerinin pekiştirilmesi gerektiği ve Türkiye’siz bir NATO’nun çok zayıf duruma düşeceği kanaatinin sıklıkla belirtilmesiydi. 

Ayrıca Lord Stuart Polak’ın, Dışişleri Bakanı Johnson’ın sözlerine referansla, “Türkiye’nin sınırlarını koruması sadece hakkı değil, aynı zamanda vatandaşlarına karşı sorumluluğudur” ifadesi önemliydi.. 

Barones Neville-Jones ise, Türkiye’nin terörle mücadeledeki emeklerinin çok kıymetli olduğunu vurgulayarak, şu anda İngiltere’den terör örgütlerine katılan 850 kişi olduğunu, bunların karadaki hareketlerinin takibi ve istihbaratı noktasında Türkiye’ye minnettarlığını ifade etti.” (5)

İNGİLİZ İSTİHBARATININ BİLDERBERG ORGANİZASYONUNDAKİ VAZ GEÇİLMEZ İSİM...

Uzun bir ismi var; Lilian Pauline Neville-Jones. 2 Kasım 1939 Birmingham doğumlu. 

Lady Neville-Jones, Leeds Kız Lisesi ve Oxford (Modern Tarih) Lady Margaret Hall’da eğitim gördü. 

Muhafazakâr Parti’den. 

Barones Neville-Jones; 2007’den beri Birleşik Krallık Parlamentosu üyesi.

Bilderberg toplantılarını organize eden İngiliz İstihbarat Komitesi ve MI5-MI6-GHQC askeri istihbarat ajanslarının vazgeçilmez ismi. (6)

Türkiye’deki Bilderberg yapılanmasını iyi bilenlerden. 

1972-1992 yılları arasında Bilderberg Türkiye Temsilciliği’ni yürütmüş, İş adamı, sanayici ve Galatasaray futbol kulübünün eski başkanlarından, Beyazıt Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Beyazıt’ı mutlaka tanıyordur. 

Selahattin Beyazıt; İngiltere‘de Cambridge Üniversitesinde okurken, Lordlar Kamarası Başkanı Lord Brabazon of Tara hamiliğini üstlenmişti. Lord Brabazon daha o dönemde Beyazıt’ı Bilderberg Grubu ve Mason Locası’na aldırmıştır. 

Lord Brabazon’un Selahattin Beyazıt’e bu kadar sahip çıkmasının sebebi, babasıyla olan dostluk ilişkilerinden dolayıdır. 

Bu yılki Bilderberg toplantısına Türkiye’den de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü de (MIT) akademisyenlik yapan fizik mühendisi Canan Dağdeviren, Koç Holding Başkanı Ömer Koç, Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde görevli Doç. Dr. Behlül Özkan, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Hürriyet Daily News genel yayın yönetmeni Murat Yetkin davet edilmişti. (7)

Neville-Jones; 2006’da Muhafazakâr Parti Ulusal ve Uluslararası Güvenlik Politikası Grubuna başkanlık etmek üzere David Cameron tarafından atanmıştı. (8)

TÜRKİYE’YE DE BİR KAÇ KERE GELDİ-GİTTİ...

Barones Lilian Pauline Neville-Jones, Privy Council üyesi statüsünde Türkiye’ye de birkaç geldi gitti.

1 Mayıs 1708’de kurulan Privy Council, ağırlıklı olarak hem Avam Kamarası hem de Lordlar Kamarası’nın günümüz ya da eski üyeleri olan üst düzey bürokrat ve politikacılardan oluşuyor. 

Sanki bizdeki Encümeni Daniş gibi. 

Ama Encümeni Daniş katılımcılarının sayısı Privy Council kadar kalabalık sayılmaz. 

Bir elin parmağı geçmez. Privy Council, öyle mi ya? 

Büyük ölçüde parlamenterler olmak üzere yaklaşık 500 üyeden oluşan bu kurula Commonwealth liderlerinin yanı sıra kıdemli hâkimler ve başpiskoposlar da yer alıyor. 

Gizlilik içinde faaliyet gösteren, Privy Council kraliyet tüzüğünde yer alan 400 kurum, yardım kuruluşu ve şirketin işlerinden sorumlu.(9)

Baroness, oldukça ilginç birisi olmalı ki en çok sevdiği yemek iguana etinden yapılanlarmış.

Bakınız: 1- https://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/dayton-sart-degildi 2-https://www.unitedagainstnucleariran.com/people/baroness-pauline-neville-jones 3- https://www.prospectmagazine.co.uk/magazine/backtodayton – . https://www.unitedagainstnucleariran.com/people/baroness-pauline-neville-jones 4- https://www.dikgazete.com/adnan-oktar-operasyonu-israil-sempatizanligi-ve-asiri-iran-karsitligi-torpuleniyor-mu-siradaki-kim-makale,741.html – https://kafkassam.com/15071.html – https://www.haber-sanliurfa.com/yazarlar/omur-celikdonmez/adnan-oktara-operasyon-ya-da-tersinden-iran-karsitliginin-faturasi/29602/ 5- https://www.ahaber.com.tr/yazarlar/hilal-kaplan/2018/02/02/lordlar-kamarasindan-turkiyeye-bakis 6- https://tr.pinterest.com/pin/736831189007919314/ 7- https://www.dikgazete.com/bilderbergi-kuran-cekirdegin-cekirdegindeki-turk-kim-makale,694.html 8- https://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-13338508 9- https://www.theguardian.com/politics/2015/oct/08/what-is-the-privy-council#top

Ömür Çelikdönmez Twitter: @oc32oc39

dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI