?>

İyi Adam’a veda

Nuray Mert

9 saat önce

İyi Adam’a veda

Arkadaşım Fuat Keyman hayatını kaybetti. İyi bir akademisyen, yazar, yorumcu olduğunu tekrar etmeme gerek yok, çalışmalarını hepimiz biliyoruz. Bir televizyon yorumcusu olarak da iyi tanınan biriydi. Ayrıca sonsuz enerjisi ile sivil toplum faaliyetlerinin önde gelen isimleri arasındaydı.

Yıllar önce birlikte bir televizyon programı yapmıştık, pek çok toplantı, panel etkinliğinde bir arada yer aldık.

Bir buçuk yıl önce, Almanya’dan gelen bir grubun düzenlediği bir toplantıya iki konuşmacı olarak katılmıştık. Toplantıyı düzenleyen Alman Orient Enstitüsü eski Başkanı Gunter Seufert, beni başı dertten kurtulmayan bir “hep muhalif” olarak tanıtmıştı. Söz Fuat’a geçince, konuşmasına “I am the good guy” (Ben “iyi adam”ım) diye başladı…

Siyasi olarak ılımlı bakış açısına gönderme yapmıştı. Ama gerçekten de en geniş anlamı ile “iyi adam”dı. Akademi ve medya çevresinin dedikodusu, kavgası gürültüsü çoktur. Ama, uzun yıllara dayalı arkadaşlığımız esnasında, kimsenin hakkında kötü konuştuğuna şahit olmadım.

Bu dünyadan göçen pek çok insan için iyi görüşler ifade edilir. Ama o sahiden çok iyi bir insandı, yüzünden gülümseme eksik olmazdı.

İdare-i maslahatçı değil, gerçekten ılımlı düşünen biriydi. Zaman zaman fikir çatışmalarımız olurdu ama sonuçta pek çok konuda görüşlerimiz örtüşürdü.

Ben “kötü kız” olduğum için, ortamı yumuşatan hep Fuat oldu. Onunla kavga etmek veya küs kalmak imkansızdı. Yıllar önce Kürt meselesi konusunda gücendiğim bir yazı yazdığı için ona küsmüştüm. Diyarbakır’da bir toplantıda öpüşüp barıştık. O kadar içten davrandı ki o tarihten sonra Fuat’ı kırmamaya daha fazla özen gösterdim.

Hastalığını bir yıl önce, onu bir televizyon programına davet etmek için aradığımda öğrendim. Benzer bir süreçten geçmiş olduğum için, onu rahatsız etmemek için pek kurcalamadım.

Daha dün gibiydi, bu kadar az zamanı kaldığını fark etmemişim.

Bu sabah vefat haberi beni derinden üzdü. (*)

Yokluğu sadece arkadaşları için değil, akademik alanda büyük boşluk bıraktı.

İyi, çok iyi bir adamdı, mekanı cennet olsun.

.

Nuray Mert, dikGAZETE.com

Siyaset bilimci ve yazar Prof. Dr. Fuat Keyman vefat etti

(*) https://www.dikgazete.com/haber/siyaset-bilimci-ve-yazar-prof-dr-fuat-keyman-vefat-etti-915429.html

YAZARIN DİĞER YAZILARI