?>

İttifak değil, şutlama ya da pazarlama!.. 

Ali Mevlüt Kaya

6 yıl önce

Erken seçim kararı alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Meral Akşener ile bazı bilgilere göre, CHP’nin meşhur eski genel sekreteri, ABD ile derin ilişkileri olan, Türkiye’deki Mason yapılanmasının önde gelen ismi; Fetullah Gülen’i 1960’lı yıllardan ölünceye kadar kollayıp-koruyan Kasım Gülek’in kızı Tayyibe Gülek’in İstanbul'daki evinde yemekte bir araya gelip konuştukları; ikinci görüşmeyi ise Yeşilköy ya da Avcılar’daki bir otelde yaptıkları ve daha sonra Kılıçdaroğlu’nun emriyle 15 milletvekilinin, partilerinden istifa ettirilerek İYİ Parti’ye geçmeleriyle, Meral Akşener’in Meclis’te grup kurmasını sağlaması, iç ve dış mihraklı derin ilişkiler ağını bir kez daha gösterdi!..

Bu tavır, taraflar arasında karşılığı; ‘anlaşma, uyuşma, bağlaşma’ gibi manalara gelen ‘ittifak’ olarak söylense de, bunun ittifak olmadığı sağ-sol; birçok siyasetçi tarafından dillendirildi! 

Örnek vermek gerekirse; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Burada Güneş Motel olayından çok daha öte bir durumu söz konusu. Parlamentomuzun bu duruma düşmesi bizim için gerçekten bir felaket” derken;

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Gazi Meclisin hür iradesini, 98 yıllık izzetini, ikbal arayışlarıyla, dahası hülle ve hile yoluyla karalamaya, karartmaya çalışan siyasi düşükler; milletimizin demokratik kazanımlarına kast etmenin cezai karşılığını da kuşkusuz sandıkta göreceklerdir” dedi.

Hükümet kanadından Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal ise, FETÖ boyutunu değerlendirerek; “2010 yılında bir kaset operasyonuyla başlayan ve bugüne kadar özellikle CHP içinde devam eden FETÖ siyaset mühendisliği faaliyetlerine bugün yeni bir halka daha eklenmiştir” şeklinde açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner de; Sosyal medya üzerinden tepkisini dile getirerek; CHP'nin bir sol parti olduğunun altını çizerek: "ÖDP, TKP ve DSP için de 20'şer vekil isteriz!" dedikten sonra bu durumun; "CHP Tüzük Madde 1/4’e aykırı olduğunu belirtti!..

En farklı tepki; "Koyun mu bu milletvekilleri? diye soran Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’ten geldi.

Aydın'da, partisinin il başkanlığınca düzenlenen program kapsamında, partililere seslenen Perinçek; "Koyun mu bu milletvekilleri? Burada bir siyasi ahlak var mı? 15 milletvekili ne karşılığında kendi partilerini 15 dakika içerisinde bırakıp başka partiye geçti? …Bir koyun sürüsünü bile şuradan 15 dakika içerisinde 100 metre ileriye götüremezsiniz. Bu nasıl oluyor?

Milletvekili nasıl liderlerin dokunuşuyla oradan oraya savruluyor? Nasıl partilerini programlarını ideallerini bırakıp da ayak oyunları uğruna, kanuna karşı hile yapmak, kanunu cambazlıkla aşmak için liderler arasında yapılan anlaşmalar kendilerine tebliğ edilince hemen buna uyuyorlar? Onlara ne vadediliyor? Ne veriliyor? Bunu sormak hakkımız. Çünkü bu normal bir durum değil. Size soruyorum, siz milletvekili olsanız, vicdanlı insanlar olarak böyle bir dayatmaya boyun eğer misiniz? Bu soruyu kamuoyu önünde soruyoruz" dedi.

Meclis’te grubu bulunan veya bulunmayan her parti günümüze kadar süregelen savunduğu ilkeleri çiğneyerek hatta riyakarlık yaparak ittifak yapabilir fakat Cumhuriyetin kurucu partisi olduğunu iddia eden CHP’nin yaptığı ittifak değil (İttifak olacaksa, senin partinin çatısı altında olmalıydı); bazılarına göre stepne olsa da, bize göre İYİ Parti’ye kuyruk olmaktır!..

***

Tarihe, ‘Güneş Motel’ ya da ‘11’ler’ olarak geçen ve yine CHP’nin başını çektiği aynı zamanda 12 Eylül darbesine zemin hazırlayan 1977’de bakanlık karşılığı milletvekili transferinin farklı versiyonunu yapmıştır Kılıçdaroğlu!..

Rızaları dışında bazıları ağlayarak gönderilen 15 milletvekili, Akşener’in de ilgi göstermemesi ve ‘100 bin imzayla aday olacağım’ demesi nedeniyle ortada kalmış gibi görünmektedirler…

Perşembe günü ajanslara düşen haberlere bakarsak Kılıçdaroğlu, yönlendirme ve talimatları yerine getirirken, CHP’yi adeta orta malına çevirmiş bulunmaktadır!..

Çünkü Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile yaptığı görüşmede, ‘Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanı adayı yapmaları halinde kendilerine 20 milletvekili vererek, Meclis’te grup kurmalarını sağlayacağını söylemiş!..’

Bu arada; FETÖ elebaşı da; Gül’ü sahaya davet ederken, ABD’de bulunan firari FETÖ’cular, sosyal medya aracılığıyla Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanı adayı olmasını istemeleri ve Temel Karamollaoğlu’nun ısrarla Gül’ü aday göstermeye çalışmasıyla Kılıçdaroğlu’nun bu teklifi yapması arasındaki ‘paralel’liği de göz ardı etmemek lazım!..

Güneş Motel olayı için Bülent Ecevit’in yıllar sonra “En büyük siyasi hatamdı” dediği bir çok yerde geçmektedir!..

Kılıçdaroğlu, “En büyük siyasi hatamdı” der mi bilmiyoruz fakat bile bile CHP ve milletvekillerini pazarlamanın karşılığını 24 Haziran akşamı alacağından şüphe yoktur!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitter: @alimevlutkaya

YAZARIN DİĞER YAZILARI