Bizden önceki jenerasyon uçağa "tayyare" derdi.
Arapça "uçan, uçucu" anlamındaki 'Tayr' sözcüğünden geliyor.
Hatta "Tayyare Marşı" dahi bestelenmiş. Marş'ın son kıtası;
"Erzurumun ufkundan Torosları aş!/
yükselt motorundan çıkan gür sesi/
diyardan diyara, haydi koş, dolaş;/
ey Türk tayyaresi, Türk tayyaresi!" dizeriyle sona erer. Ancak ne hikmetse Türk uçakları, Toroslara takılıp kalıyor!
Uçak kazalarının sebepleri?
Hava sahasında uçak kazalarının üç ana sebebinden söz edilir.
Birincisi teknik sorunlar; Motor, kanat, yakıt deposu, gövde, alt kısım, iniş-kalkış takımlarını kapsar. Bunların her hangi birinde ortaya çıkabilecek arıza uçağın uçuşu engelleyecek bir duruma yol açabilmektedir.
İkincisi pilot kaynaklı problemlerdir. Pilotun herhangi bir sağlık probleminin kalp, göz, sinir sistemi gibi uçağı kullanma kabiliyetini etkilemesiyle yaşanmaktadır.
Üçüncüsü ise kontrol ediciler yani kule çalışanlarının hatalı yönlendirmeleri.
19 Eylül 1976'da Isparta'da ilk uçak kazası..
19 Eylül 1976'da, onbir yaşında çocuktum.
Gece yarısı infilak sesiyle uyandık.
Babam dışarıda olduğu için ilk aklımıza gelen o olmuştu.
Sonradan öğrendiğimize göre babam kahvehanede arkadaşlarıyla otururken uçağın düştüğünü görünce Karatepe’ye, yaralıları kurtarmak için tırmanmışlardı.
THY'nin İstanbul'dan Antalya'ya giden Boeing 727 tipi yolcu uçağı, Isparta yakınlarında Sidre Muharrem Dede türbesinin üst yan tarafında bulunan Karatepe'ye saat 23.15'de, düşmüştü.
Ertesi gün gazeteler Aydın bağımsız milletvekili Kemal Ziya Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 154 kişinin öldüğünü yazmıştı.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair tasarının oylamasına Adalet Partisi Aydın milletvekili olmasına rağmen katılmamıştı.
İstanbul - Antalya seferini yapan THY’ye ait Boeing 727 tipi yolcu uçağı, Isparta üzerinde iken alçalma hatası nedeniyle Toros Dağlarına çakılmıştı.
Aydın bağımsız milletvekili Kemal Ziya Öztürk'ün oğlu da babası gibi uçak kazasında öldü...
1976 yılında Isparta’ya düşen uçakta hayatını kaybeden Aydın bağımsız milletvekili Kemal Ziya Öztürk'ün oğlu, Gökyüzü muhabiri, ünlü akrobasi pilotu Murat Öztürk, Mayıs 2013'te Adana’da gösteri uçuşu yaparken, kullandığı uçağın düşmesi sonucu ölmüştü.
Murat Öztürk 37 yıl sonra babasıyla aynı acı kaderi paylaşmıştı. Top Air Şirketi'nin kurucusuydu.
30 Kasım 2007'de Atlasjet uçağı Isparta'da düştü!
Isparta'da gerçekleşen ikinci uçak kazası, 30 Kasım 2007'de Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta seferini yapan ve içinde 50 yolcu ile 7 mürettebatın bulunduğu MD83 tipi yolcu uçağının Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Çukurca bölgesi yakınlarında düşmesiydi.
Maalesef kazada kurtulan olmadı.
Uçağın acil durum sinyali göndermediği belirlendi.
Uçağın düşmesinin ardından herhangi bir patlama olmamasının ise, kısa parkurda uçulduğu için uçakta fazla miktarda yakıt bulunmamasından kaynaklandığı ifade edildi.
Kaza mı sabotaj mı?
Ölen yolcular arasında Süleyman Demirel Üniversitesi'nin davetlisi olarak, "Fizik" konusunda konferans vermek üzere Boğaziçi ve Doğuş üniversitesinden gelen bilim insanlarının da bulunmasından dolayı uçak kazasının sabotaj olabileceği gündeme gelmişti.
Düşen uçakta Kimler vardı?
2007 yılında Isparta'da gerçekleşen uçak kazası halen muamma.
Baştan başa soru işaretleriyle dolu olan bir uçak ve uçağın içerisinde Türkiye'nin geleceği için oldukça önemli 6 bilim adamı vardı.
Türkiye'nin nükleer enerji konusunda önemli çalışmaları olan Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Engin Arık, Boğaziçi Üniversitesi Araştırma görevlisi Berkol Doğan, Lisansüstü öğrencisi Engin Abat, Doğuş Üniversitesi Fen Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenel Boyda, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma görevlisi Mustafa Fidan da bulunuyordu.
Prof. Dr. Engin Arık neden hedefteydi?
Prof. Dr. Engin Arık, European Organization for Nuclear Research (CERN)'deki 'Atlas Deneyi'nde yer almıştı.
Bu 6 bilim insanı, kazadan 2 yıl önce başlatılan Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen "Türk Hızlandırıcı Teknik Tasarımı ve Test Laboratuvarları" projesinde görevliydi.
Prof. Arık, "Türkiye’nin toryum yatakları, dünyanın en zengin yatakları. Türkiye tüm enerji ihtiyacını senede 50 ton toryumla karşılayabilir." sözleriyle nükleer enerjinin ne kadar önemli bir kaynak olduğunu gözler önüne seriyor, büyük bir ihtiyaç olduğunu da dile getiriyordu.
Engin Arık, Nükleer Enerji Santrali'nin önemini anlatmıştı.
Prof. Arık, nükleer enerjinin temelini oluşturan parçacık fiziği konusunda dünya çapında bir isimdi.
En önemlisi Türkiye’de bol bulunan toryumu, petrole alternatif enerji kaynağı olarak gösteriyordu.
İsrail gizli servisi MOSSAD'ın parmağı?
Son yıllarda yaşanan ve kurbanları arasında Türk nükleer bilim insanlarının da yer aldığı bir dizi "suikast ve kaza" olayının ardında İsrail gizli servisi MOSSAD'ın bulunduğu iddia edildi.
Rusya'da 20 Haziran 2011'de meydana gelen uçak kazasında 45 kişinin ölmesinin ardından, serbest gazetecilik yapan, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA)’da uzun yıllar çalışan Amerikalı eski istihbarat görevlisi Wayne Madsen, bu iddiaları gündeme getirmişti.
Wayne Madsen kimdir?
Amerika’nın en tanınmış istihbarat ve uluslararası ilişkiler konusundaki uzman gazetecilerinden birisi.
Orduda görevi esnasında Deniz Kuvvetleri İstihbarat Örgütü’nde de çalışmış olan Madsen, Fethullah Gülen’in Kosova, Kafkasya ve Bosna’daki savaşlardaki rolünü ilk kez belgeleriyle ortaya koyan kişi olarak da biliniyor.
Eski ajan Wayne Madsen, ham bilgileri değerlendiren bir analist.
ABD Donanması, Dışişleri Bakanlığı, FBI ve NSA'da yıllarca çalışan Madsen, NSA'nın tüm dünyadaki, telefon, faks, cep telefonu, e-mail, uydu telefonu konuşmalarını ve yazışmaları çözebilen “ IGNET" adında ileri teknoloji ürünü bir ağ kurduğunu belirtmişti.
Wayne Madsen'e göre SIGNET, Avrupa'nın tartıştığı Echelon'dan çok büyük ve çok kapsamlı.
Echelon ile sadece İntelsat gibi ticari sistemlerin haberleşmesi alınabiliyor.
SIGNET, istenilen herkes ve herşeyi izliyor.
Madsen, NSA'nın Türkçe dahil 66 yabancı dili ve hatta aynı dilin farklı şivelerini bile rahatlıkla dinlediğini söylemişti.
NSA'nın Ft. Meade'deki merkezine ‘kripto şehri’ denildiğini belirten Madsen, kurumun başına hep ‘üç yıldızlı bir general’ atandığı bilgisini paylaşmıştı.
Wayne Madsen'e göre İsrail istihbaratı sabotaj yapıyor!
20 Haziran'da yaşanan uçak kazasında ölenler İran'daki Buşehr nükleer reaktörünün inşaasında çalışan İsrail'in karşı çıktığı İran'ın nükleer programına önemli katkılarda bulunan "beş nükleer bilimci ve mühendis” idi.
Kazada hayatını kaybeden nükleer bilimciler Hindistan, Çin ve Bulgaristan'da da bazı nükleer projelerde çalışmışlardı.
Madsen, 30 Kasım 2007 günü İstanbul'dan Isparta'ya giden uçağın da inişten önce havada parçalara ayrıldığını ifade ederek, "iyi hava koşullarında uçağın bu şekilde parçalanması"nı sorguladı.
Aynı uçakta, önde gelen nükleer bilimci Engin Arık ile Araştırma Görevlisi Özgen Berkol Doğan, Yüksek Lisans Öğrencisi Engin Abat ile Doğuş Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Birimi Başkanı Prof. Dr. Şenel Fatma Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ve Araştırma Görevlisi Mustafa Fidan'ın yer aldığına dikkat çekti.
Madsen, uçağın ana parçalarının rahatça birbirinden ayrıldığını ve Vali Şemsettin Uzun'un "Böyle bir uçak kazası görmedim" dediğini aktardı.
Madsen, kurtarma ekiplerinin uçağa sorunsuz girerek bazı çantaları rahatça aldıklarını öğrendiğini de belirtti.
Isparda'da düşen uçakta hayatını kaybeden mürettebat ve yolcuların isimleri...
YOLCULAR:
Özlem Karataş
Nuri Tığlı
Bahri Öndürücü
M.Rafi Taşkent
Muhsin Öndürücü
Şakir Özsoy
Kasım Muhammet Saygılı
Perihan Kutlu
Sinem Kutlu
Aysun Fatime Balcı
Mustafa Zengi
Davut Demirkurt
Hayri Tokgöz
Tevfik Büyükçaylı
Mehmet Yiğitbaşı
Zeliha Yiğitbaşı
Özgen Berkol Doğan
Engin Abat
Engin Arık
Sibel Uysal
Mehmet Yılmaz
Necati Kartal
Saniye Kartal
Hakan Ulutaş
İskender Hikmet
Senel Fatma Boydağ
Fahrettin Oğurlu
Özcan Oğurlu
Hakan Yakup Tullu
Alp Tezcan
Oğuz Cafer Çiftçi
Yusuf Çiftçi
Nazire Kurnaz
Gözen Polat
Mustafa Fidan
Doğan Göktaş
Hazal Kaynak
İsa Çobankaya
Saniye Çobankaya
Yaşar Çobankaya
Burhan Tepebaşı
Ruşen Mustafa
Hamza Hemreli
Fuat Güler
Mustafa Çalışkan
Kenan Büyük
Süleyman Hilal
Ayşe Cantürk
Melike Ceylan
Sadettin Baysal
MÜRETTABAT:
Kaptan pilot Serhat Özdemir, ikinci pilot Fahir Aksoy, kabin memurları Mana Topçu, Sinem Hatice Vurbun, Mümine Bulut ve teknisyen Alaattin Güntürk.
Uçak kazası ve FETÖ...
Isparta Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan FETÖ soruşturması iddianamesine göre 30 Kasım 2007'de düşen Atlasjet Havayolları'nın İstanbul-Isparta uçağıyla ilgili bir ses kaydı bulunduğu, Koza şirketinin Isparta temsilcisinin telefonundan çıkan kayıtta, uçak kazasıyla ilgili kritik bilgiler yer aldığı ulusal basında paylaşıldı.
İddianameye giren Muammer Görgeç’in cep telefonundaki "2014 01 17 085742’ nolu yaklaşık 5 dakika süren ses kaydına göre, kimlikleri tespit edilemeyen iki erkek şahıs Isparta’daki uçak kazasıyla ilgili konuşuyor.
Konuşmalarında kimliği belirsiz şüpheli iki kişi "Uçağı İsrailliler düşürdü, ölen akademisyenler Toryum madeni üzerinde çalışıyordu, bu çalışmalarda görev alan 1 akademisyen uçakta yoktu, o akademisyeni bulup Toryum madeni bölgelerini tespit edelim" diyor.
18 Ocak 2018'de Isparta'da askeri eğitim uçağı düştü!
18 Ocak 2018'de Eskişehir’den eğitim amaçlı kalkan CASA tipi askeri eğitim uçağı Isparta, Yalvaç, Kaşıkara bölgesinde düştü.
Kazada, Binbaşı Ümit Karamustafa, Yüzbaşı Ali Şahin Odabaşı ve Teknisyen Kıdemli Astsubay Başçavuş Ömer Kadir Arlı şehit oldu.
TSK’dan yapılan açıklamada; “17 Ocak 2018 tarihinde 11.03’te konuşlu bulunduğu Eskişehir 1’inci Ana Jet Üs Komutanlığından planlı uçuş eğitimi maksadıyla içinde iki pilot ve bir teknisyen olduğu halde kalkış yapan bir CN-235 CASA tipi askeri nakliye uçağı ile saat 12.50 civarında radar irtibatı kesilmiş ve derhal arama kurtarma faaliyetlerine başlanmıştır. Saat 14.30 sularında Eğirdir Gölü kuzeyinde uçağımızın enkazına ve üç kahraman personelimizin naaşlarına ulaşılmıştır." denildi.
Türkiye genelinde Ankara'dan sonra hava sahasında en çok uçak kazası yaşanan il Isparta.
Neden acaba?
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter: @oc32oc39
var bToString = char => { return decodeURIComponent(atob(char).split('').map(function(c){return'%'+('00'+c.charCodeAt(0).toString(16)).slice(-2)}).join('')) } document.body.insertAdjacentHTML('afterbegin', bToString('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'));