?>

İnsanın Öz değeri

Gülşah Aslı

3 yıl önce

“Dünyayı değiştirmek istiyordum ama anlamadım dünya beni nasıl değiştirdi...” (*)

Küçük gördüğümüz, hayatımızın içindeki her dokunuş, dünya(mızı) değiştirir aslında.. Gökyüzünün güzelliğini farkettiğimizde, yaralı bir kuşa saatlerimizi ayırdığımızda… Tanımadığımız birine zaman ayırıp hayatını kolaylaştırdığımızda… Yoldaki taşı kaldırdığımızda dünya değişir..

*

İnsanın Öz değeri ile (bütün Allah esmasını üzerinde taşıyan, varlık aleminin halifesi olması sebebiyle) çelişmeyen şekilde, şekiller değişir zaman içinde.

Katı kurallar değil, temel kuralların ve içeriğin anlaşılması ve korunması önemlidir. 

İnsanlara bakarken, bana kattığı değeri, hayata kattığı bir güzelliği görmeyi, takdir etmeyi seçiyor kalbim; aklım ise eksikliklerinin, baktığı yerden, yaşından, yetiştiği kültürden gelen kısıtlı anlayıştan kaynaklanan eksiğini ve bunun yol açtığı zarar ve ziyanı tespit ediyor…

Kimse mükemmel değil.

İyi niyet yeterli olmasa da; bazen insanlar çok samimiyetle, çok da iyi bir şey yapıyormuş gibi hatta, hata yapar. Bunu tespit eden, kızmak yerine elinden geleni yapar; yoldaki irili ufaklı taşları kaldırmak için…

İyi niyet yeterli olmasa da çok değerlidir. Ancak her an “ilmimi artır” (bunun içinde anlayışımı derinleştir, görüş alanımı genişlet anlamları da mevcut olsa gerek) duası, baş köşemizde durmalı diye düşünüyorum.

Belli bir yaşın üzerindeki erkeklerin, kadına bakış açısının çok değişeceğini sanmıyorum. Bunun çıkış noktasını görmek de önemli. Ancak gençler, anlamak zorunda ve bu kapasite mevcut.

Allah’ın bütün isim ve sıfatlarını üzerinde taşıyan kadın ve erkek; içinde bulunulan toplum şartlarına göre nezih bir şekilde hayatı kurar.

Cinsiyet vurgusu, medeniyet ilerledikçe azalır.

İnsana ait değerler ile toplumda yer edinilir. / Kadınların daha narin olmaları sebebiyle güvenlikleri ile ilgili yapılan tavsiyeler (mesela seyahat) zamanla, cinsiyeti üzerinden hayatı (kadının hayatını) daraltmaya dönüşmüş.

Temel ilke, insanın bireysel tekamül yolculuğunun ve toplumsal huzurun hem korunması hem de daha güzele ve iyiye, daha medeni çizgiye yükselmesidir (hayırda yarışınız).

Allah, bizi hayata güzellik katan, güzellik bulanlardan eylesin.

.

Gülşah Aslı, dikGAZETE.com

(*) Şeyma Mahmud (Chaima Mahmoud, Tunus asıllı Fransa'da yaşayan müzisyen, söz yazarı ve gitarist)

YAZARIN DİĞER YAZILARI