?>

İDO ve işletme tekeli

Suat Gün

5 ay önce

İDO VE İŞLETME TEKELİ 

Sermayesinin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan İstanbul Deniz Otobüsleri A. Ş., 75 km uzunluğunda Marmara kıyı şeridine yerleşmiş bir kent olan İstanbul'un trafik sorununa daha ucuz, daha güvenli, daha konforlu bir ulaşım seçeneği sunmak amacıyla kurulmuştur.

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun hükümlerine göre gerçekleştirilen İDO'nun yüzde 100 oranındaki hissesinin özelleştirilmesi ile birlikte 16 Haziran 2011 tarihinde Şirket, ihalede en yüksek teklifi veren TASS (Tepe-Akfen-Souter-Sera) Ortak Girişim Grubuna devredilmiştir.

İDO, KDV dahil 861 milyon dolara satıldı. İDO'nun yüzde 100 oranındaki hisselerinin özelleştirmesinde en yüksek teklifi Tepe-Akfen-Souter-Sera OGG verdi.

İBB eski Başkanı Kadir Topbaş: “İDO'nun 30 yıllık kullanım hakkı satıldı”, demişti, yalan çıktı.

“Filosunda 10 hızlı feribot, 25 deniz otobüsü ve 17 arabalı vapuru olan İDO'nun 21 tanesi İstanbul şehir içinde, 14 tanesi de İstanbul dışında olmak üzere toplam 35 iskelesi bulunuyor. İDO, 5 tanesi İstanbul şehir içi, 9 tanesi İstanbul dışı olmak üzere toplam 14 ana hatta faaliyet gösteriyor”

İDO, günümüz itibarıyla 103 gemi ve 88 iskelesiyle “dünyanın en büyük araç ve yolcu deniz taşımacılığı” şirketidir. İDO tam bir tekeldir.

Eskihisar - Topçular feribot ücreti 2022’de otomobiller için sadece gidiş 130 TL iken gidiş ve dönüş ücreti 240 TL olarak 2022 senesinde belirlenmiş durumda idi.

2021 yılında Eskihisar feribot giriş ücreti en ucuz 2,90 TL'ydi.

2022 yılında Eskihisar feribot giriş ücreti en ucuz 3,50 TL'ydi.

2023 yılında Eskihisar feribot giriş ücreti en ucuz 6,00 TL'ydi.

2024 yılında Eskihisar feribot giriş ücreti en ucuz 20 TL oldu.

Eskihisar- Topçular feribot 2023 fiyat listesi Otomobil, minivan, jeep türündeki araçlar sadece gidiş için 130 TL öderken, gidiş ve dönüş için 240 TL ödüyor. Minibüs, midibüs, kamyonet kategorisindeki araçlar ise sadece gidiş için 195 TL öderken, gidiş ve dönüş için 360 TL ödüyordu.

Eskihisar - Topçular Feribot Fiyatları (2024 Ağustos)

Araç Sınıfı                                   Tek Yön                            Gidiş Dönüş

Otomobil, Minivan, Jip              275 TL                                  510 TL

Motosiklet                                   115 TL                                210 TL

Minibüs, Midibüs, Kamyonet     415 TL                                770 TL

“Artan maliyetlerimizden dolayı İstanbul'dan Bursa'ya ve Bandırma'ya araçlı yolcu taşıdığımız hızlı feribotlarımız ile yaptığımız seferlerimizi durdurmak zorunda kaldığımızı üzülerek bildiririz.” gibi bir gerekçe ile kamu hizmetinin kesintisiz devam ettirilmesi gereken hatlar, keyfi kararlar ile kapatılabiliyor.

“Şikâyetler”e baktığınızda; feci bir durum ile karşılaşıyorsunuz. Sözde site, demokratik usullerle ve halka açık çalışıyor, çözüm üretiyor sanırsınız, aslında buz üzerine yazı yazıyorsunuz. İşte bir şikâyet metni, böylesi binlerce var:

20 gün önceki fiyat listesi:

Gelelim gemilerin yakıt ve işletme maliyetlerine;

Feribot yakıtı nedir?

Heavy Fuel Oil (HFO), deniz taşımacılığı endüstrisinde en yaygın olarak kullanılan fuel oil türüdür. Yüksek viskoziteye sahiptir ve tutuşturulması zordur. HFO, hava kirliliğine önemli bir katkıda bulunan yüksek kükürt içeriğine sahiptir. Yeşil vergiye tabi tutulması gereken bu gemilerin çoğu, yüksek emisyona rağmen çalışmaktadır. Her yeri ağır yağ kokmaktadır. (Eskihisar’daki gemiler)

Feribot kaç litre yakar?

Toplamda 2320 kWh enerji üretilmektedir ve bunun 1200 kWh kadarı bir gidiş-geliş süresince harcanmaktadır. Her dizel motor sistemi, 50 litre/saat yakıt tüketimi gerçekleştirmektedir. Geminin taşıma kapasitesi ise 2050 tondur. Yani 100 civarında araç taşır. Yani Yalova’ya geçiş mesafesi olan 1 saat 15 dakikada 60 litre yakar. Litresi en çok 20 lira olan Fuel Oil, bu bedeli sadece 2 arabadan tahsil eden insafsız bir fiyatlandırma sistemi!

Taşıma maliyetleriyle taşıma ücretleri arasında bir bağlantı yoktur. Ücretler tamamen maksimum kâr marjına göre tayin edilir. Tamamen keyfidir. Tamamen insafsızdır.

İDO web sitesinde yer alan “emekli, 65 yaş üstü, basın, öğrenci geçiş ücreti” ile tam geçiş ücreti arasında hiçbir fark yoktur. Listeler tamamen aldatmacadır.

Bunun önüne geçilmesinin zamanı gelmiştir.

Hükumetimizin konuya el atması, fiyat istikrarı açısından hayati derecede önemlidir.

Maliye Bakanlığı, böyle işletmelerin her şeyini çarşaf çarşaf incelemesi, aşırı kârları, aşırı vergilendirmeye giderek kamuya aktarması ve kaynak yaratması gereklidir.

Tekelleşme ve özel işletmeler konusunda yazıya devam edeceğiz.

.

Suat Gün, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI