‘Gizli değil, açık ittifak istiyor!’

Ali Mevlüt Kaya

4 yıl önce

HDP eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın gizli ittifakların içerisinde olmayacaklarını, bundan sonra tamamen şeffaf ittifaklar kuracaklarını söylediği haber, hafta içi ajanslara düştü.

Millet İttifakı, HDP’nin varlığını kabul etmese de, Pervin Buldan, seçimlerin ardından sandık başında kurulan ittifakı da açıklamıştı.

Hatta terör örgütü PKK’nın siyasi kanadı HDP’nin Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, “İyi Parti, size söylüyorum: Size rağmen, içinde bulunduğunuz ittifaka, HDP ve PKK'ya içinde gönül vermişlerin de olduğu insanlar oy verdi. Şu an koltuklarınızda HDP'nin oylarıyla oturuyorsunuz. Bu ittifakta, CHP ile yaptığınız ittifakta HDP’nin oylarının etkisi vardır. Ne yapacaksınız şimdi? Ne diyeceksiniz şimdi buna?" ifadeleriyle İyi Parti ile ittifakta olduğunu ifşa etmişti.

Seçimlerin ardından HDP’den uzak durmaya başlayan partiler, aradaki gerilimin artmasına neden oldu.

Bunun üzerine Buldan, “HDP'nin 'öcü parti' olarak gösterildiğini” ifade ederek, ‘bundan sonra gizli ittifaklar içerisinde olmayacaklarını’ söyledi.

“Bakalım biz başkalarıyla ittifak yapacak mıyız? Kazandıran ve kaybettiren bir pozisyonda olan, milyonlarca insanın oy verdiği bir parti, başkalarına gitmek yerine diğer partilere kapısını açacak, şeffaf ve demokratik bir ittifakın kapısını açacak. Vallahi isteyen gelir, istemeyen gelmez. Bu kadar basittir ve nettir bizim anlayışımız" diyen Buldan; "Halkımız şeffaf ve açık bir ittifak istiyor. Bunun için kapımız tüm muhalefet partilerine açık. Gelecek, bizimle ittifak yapacak tüm muhalefet partilerine kapımız açık" şeklinde sözlerini tamamlamıştı.

Pervin Buldan’ın ‘şeffaflık’ istemesine, Millet İttifakı’nın hayır diyeceğini düşünmüyorum…

CHP için bundan iyisi Şam’da kayısı!..

Saadet Partisi, “Erbakan’ın kemiklerini sızlatıyorlar” diyenler için; Necmettin Erbakan’ın 1988 yılında ANAP’a karşı SHP (Erdal İnönü) DYP (Süleyman Demirel) ve DSP (Bülent Ecevit) ile ittifak ederek, seçime gitme teklifi sunduğu videoyu yayına koyarak, Saadet Partisi’nin kemik sızlatmadığını ifade edince, ittifakın içinde olacağı anlaşılıyor.

Bu arada; Hasan Damar’ın İstanbul Büyükşehir Belediye seçimlerinden sonra yaptığı konuşmadaki sevinç ve coşkuya bakarsanız, Saadet Partisi ve Millet İttifakı’nda yer alan partiler İslamcı(!) olduğu için karşılarında kafir(!) olan AK Parti ve MHP’nin bulunduğu Cumhur İttifakı var zannedersiniz!..   

Tek başına iktidar olmak için kurulan ve ittifak için “Ülkenin geleceği ve milletimizin huzuru söz konusu ise bir partiyle değil, bütün partilerle görüşmeye hazırız” denilerek seviyeyi zemine düşüren Gelecek Partisi için Millet İttifakı’na katılmak, ölü doğmuş bebeği kuvöze almak gibi olacaktır!

DEVA Partisi’nde ise, Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, HDP ile ittifak konusuna cevap vererek; “Seçime girmiş, devletin resmi mercilerinden seçim yeterliliğini almış ve parlamentoya temsilci göndermişse, artık millet iradesini yok sayamazsınız” diyerek, ittifakın içinde olacaklarını açıkladı!

 Olası bir erken seçim ya da zamanında yapılacak seçimlerde öyle görünüyor ki; parti katılımı olarak sayısal anlamda Millet İttifakı, çoğunluk olacak…

Milletten oy alma anlamında ise, bazı partiler, kendi ilkelerini çiğnemesi ve yüzde sıfır bilmem kaç ile açıklanan anketlerle yerlerinde sayacaklar!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitterda bizi takip edin: @alimevlutkaya  @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI