Gençler adına soru-yorum

Dr. Begüm Burak

3 yıl önce

Bugün 19 Mayıs, Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı idrak ediyoruz. Bugünkü köşemde, ülkenin teminatı olarak gördüğümüz gençler adına gündeme taşınması gerektiğini düşündüğüm ve maalesef ana akım medyadaki hızlı değişime direnemeyen ve gündemde pek yer edinememiş konuları ele almak niyetindeyim.

Ben de sosyal medya mecraları ve özellikle “Twitter” sayesinde bu konulardan haberdar oldum.

İlk mesele bir çevre meselesi.

Çevre konusu gibi konularda tüm yurttaşların eşit sorumluluk sahibi olduğuna inanıyorum. Dikkate sunmak istediğim konu da çok ciddi bir konu. 

Maalesef bu konu, medyanın ezici bir kesimi tarafından işlenmese de kimi basın organları ve sosyal ağlarda gündeme geldi. 

Çevre örgütü Greenpeace’in resmi sitesindeki 26 Nisan tarihli haberde Türkiye’nin, 2020 yılında Avrupa’dan en çok plastik atık alan ülke olduğu belirtiliyor. 

BBC Haber Servisi’nden 17 Mayıs’a ait Kathryn Snowdon imzalı haberde de Greenpeace raporuna atıf yapılarak İngiltere'deki plastik atıkların yaklaşık yüzde 40'ının Türkiye'ye ihraç edildiği ve yasa dışı yollarla toplanıp yakıldığı ifade ediliyor. 

Bu haberler, cidden çok vahim ve hem vatandaşlar hem de iktidar adına üzüntü kaynağı, zira mesele sağlık ve çevre.

Geri dönüşü olmayan zararlar söz konusu olabilir. 

Bu konuda derhal işlem başlatılmalı ve incelemeler yapılmalı.

Gençler adına dikkat çekmek istediğim bir diğer konu uzun çalışma saatleri ile ilgili. 

Bilindiği üzere, Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 sebebiyle giderek artan çalışma saatlerinin ölümcül olabileceği uyarısında bulundu. 

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ise pandeminin yaşandığı 2020 yılına ait ortalama çalışma sürelerini ele alan araştırmasında Avrupa Birliği ortalamasının 35,7 saat olduğunu tespit etti. 

EuroStat araştırmasında haftalık ortalama çalışma saatinin en fazla olduğu ülkenin 42,45 saat ile Türkiye olduğu da belirtiliyor.

Bir diğer konu ise CHP’den ayrılan Muharrem İnce’nin yeni kurulan partisi Memleket Partisi ile maalesef gündeme çok zayıf olarak gelen ve bu “çifte standart değil mi?” dedirten bir konu. 

Siyaset Bilimi profesörü Fuat Keyman’ın attığı bir ‘tweet’ ile bu konuyu yazıma taşımam gerektiğini fark ettim. 

Profesör Keyman, “Twitter” hesabından şöyle sormuş: “Dün Memleket Partisi’ne, genelde parti başvurularına 1 gün de onay veren İçişleri Bakanlığı 8 aydır Yeşiller Partisi’ne onay vermiyor. Niye? Hem de, tüm dünyada iklim ve küresel ısınma sorunları ve konuları merkezi önem kazanıyorken.

Bence de gayet yerinde bir soru. 

Şahsen ben hoca olarak kendisinden bir iki yorum da beklerdim. Yorumlar, sorular hep lazım; adım atmak ve aksiyona geçmek için belki de ilk aşama. 

Yazımı, pandeminin gölgesinde gelen 19 Mayıs’ı tekrar kutlayarak sonlandırıyorum.

Umarım ki çok daha fazla sayıda genç, yakın bir gelecekte sadece soru ve yorumları ile değil, somut işlerle de daha müreffeh ve güzel bir ülke için adım atarlar…

Umarım bunun mümkün olduğu günler yakındır…

.

Dr. Begüm Burak, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI