Fazlasıyla yaptırım…

Ali Mevlüt Kaya

6 yıl önce

FETÖ/PKK’ye çalışan ajan rahip Brunson'ın ev hapsine alınmasının ardından, hafta ortası Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, “Türk İçişleri ve Adalet Bakanı'na rahip Brunson'ın tutukluluğunda ilişkili bulunması” nedeniyle yaptırım uygulanacağını açıkladı.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Hazine Bakanlığı da benzer açıklamalar yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan anında; "ABD Hazine Bakanlığı’nın ülkemizle ilgili olarak açıkladığı yaptırım kararını şiddetle protesto ediyoruz… …Hiçbir amaca hizmet etmeyecek söz konusu saldırgan tutumun karşılığı gecikmeksizin aynıyla verilecektir” şeklinde tepki gelirken; kararın Türk hukuk sistemine saygısızca müdahale niteliği taşıdığı belirtildi!..

ABD’ye tepkiler devam ederken, olayın muhatabı olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da karara sert tepki geldi.

Gül; “Benim bu topraklarda yaşamak ve bu topraklarda ölmek dışında bir düşüm olmadı. ABD'de veya Türkiye dışında herhangi bir ülkede ne bir dikili ağacım ne bir tek kuruş param da yoktur” derken; Soylu da; “ABD'de bir malımız var FETÖ… Onu da orada bırakmayız, alacağız” dedi.

*

ABD Başkanı Trump; son dönemlerde Kuzey Kore, Meksika, İran başta olmak üzere belirli ülkelere yaptırım ve savaş tehdidinde bulunmuştu.  

Trump’ın tehdidine; “ABD'ye bugüne kadar yaşamadığı hatta hayal bile etmediği korkunç trajediyi tattırabiliriz” cevabı veren Kuzey Kore’ye karşı Trump, ‘oyun hamuru’ gibi yumuşamıştı.

Yine İran; Hasan Ruhani tarafından yapılan açıklamada; "İran'la barış, barışların; savaş da savaşların anasıdır" diyerek, tehdide boyun eğmemişti.

Masada devamlı kaybederken, çekilmek yerine ‘blöf’ yapa yapa sıfırı tüketen kumarbaz gibi (Kendisi kumarhanecidir), Trump da; blöf yapıyor ve resti görünce de, kıvırma pozisyonu alıyor!..

*

Ülkemize karşı alınan bu tavır ister rahip, ister FETÖ elebaşını vermemek, isterse İran’a karşı Türkiye’yi yanına almak amaçlı olsun; “ver papazı al papazı” konusunda dirayet ve İçişleri ile Adalet bakanlarına yaptırımlara karşı da; onların içişleri, adalet, hazine ve dışişleri bakanlarına aynısıyla yaptırım uygulanmalı hatta İncirlik Üssü’nü kapatma masaya yatırılarak, şantajcılara boyun eğilmeyeceği dünyaya gösterilmelidir!..

*

Bu arada; dışarıdan yapılan benzeri çıkışlara karşı, milletin ve devletin yanında yer almayarak, başkalarının sözcülüğünü yapan CHP, ABD yaptırımına karşı devletin yanında yer aldığı gibi, Meclis’te de AK Parti, MHP ve İyi Parti ile birlikte ortak bildiri yayınlamıştır.

Her ne kadar Meral Akşener, olayı hükümetin dış politikasına bağlasa da, dört partinin ortak bildirisi halkımızı umutlandırmıştır.

*

Öte yandan; Amerika yaptırımlarına sosyal medyadan destek çıkanlar da olmuştur!.. 

Bunlardan birinin paylaşımı enteresandır ki; kategori olarak ne eleştiri, ne tepki ne de hakaret olarak değerlendirilmesi mümkün değildir!..

Tavrı, ABD’nin fino köpekliğinden başka bir şey değildir!..

Sağlık eski bakanının danışmanı olan bu ‘susak’, ‘gapçık ağızlı’; ''ABD’nin Erdoğan rejiminin Bakanları Süleyman Soylu, Abdülhamit Gül’e yaptırım uygulama kararını olumlu buluyor; alınan bu kararın rejimin siyaset, iş dünyası, bürokrasi ve yargıdaki tüm uzantılarını kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini düşünüyorum'' şeklinde paylaşımda bulunmuştur!

Devletin, ABD’ye karşı uygulayacağı fazlasıyla yaptırımı bekliyor ve bu yaptırımın hem Trump’ın hem de içimizdeki düşmanların seslerini keseceğine inanıyoruz!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitter: @alimevlutkaya

YAZARIN DİĞER YAZILARI