Engelli olup olmama, bireylerin kendi isteğine bağlı olmasa da, onlar azim ve kararlıklarıyla, başarılması güç olan ya da imkânsızın üstesinden gelebilmektedirler.
Bu başarılarının sırrı, Allah’ın (cc) yardımı, kişinin iyi niyet ve çalışkanlığı…
Engelli bireylerin tedavi amaçlı başlanılan zaman süreci, kısa bir süre sonra hedef belirleme, sonrasında ise başarıya ve madalyaya dönüşüyor.
Engellilere çeşitli imkânları sunanların arasında belediyeler, spor federasyonları ve spor teşkilatlarının ilgili birimleri var…
ACABA ONLAR MI ENGELLİ YOKSA...
Her ne kadar isimleri engelli olsa da, ulaşılması güç olanın üstesinden gelineni gördükten sonra, insan kendi kendine sormadan edemiyor; "Acaba onlar mı engelli, yoksa onları anlamakta zorluk çekenler mi?.."
Ülke nüfusumuz 80 milyon. Her 10 kişiden birisi engelli olduğu gerçeği göz önüne bulundurulduğunda, elimizde işlenmesi gereken bir cevher var demektir.
Elbette, gönül ister ki hiç kimse engelli olmasın, sportif başarı da gelmesin! Böyle bir durum söz konusu olmayacağına göre, elimizdeki potansiyeli değerlendirmeye mec-bu-ruz!..TFF'DEN ENGELLİLER İÇİN ÖRNEK ÇALIŞMA...
Şimdi sizlerle, Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) engelliler konusunda başlattığı, bugün ise meyvelerini topladığımız örnek çalışmayı paylaşmak istiyoruz.
Futbolun diğer boyutları (Milli Takım, hakemler v.s.) zaman zaman TFF’yi eleştirsek de, icraata dökülen güzel çalışmaları bir o kadar alkışlamak boynumuzun borcu…
Federasyonun Engelliler Koordinasyon Kurulu Başkanlığı görevinde bulunan Ömer Gürsoy'un 2014 yılında kaleme aldığı "Hasan Doğan ve yazgı" başlıklı yazısından bir alıntı yapmak istiyorum.
Gürsoy yazısına, Mevlana Hazretleri’nin sözü ile şöyle başlıyor; ‘“Eğer sana bir diken batmışsa, bil ki onu sen dikmişsindir! Şayet yumuşak ve latif kumaşlar içindeysen, o kumaşı da sen dokumuşsundur...”
Ve şöyle devam ediyor; “2008 yılının ilk dönemlerinde yeni Başkan Hasan Doğan’la, engelli futbolu konusunda görüşlerimizi paylaştık. Doğan, Fransız gazetesi L’Equipe’e verdiği röportajda futbolun sosyal yanını geliştirme gerekliliğine vurgu yaparken, görme, işitme engellilere, sokak çocuklarına ulaşılma gerekliliğini belirtti…"HASAN DOĞAN’IN TFF BAŞKANLIĞI DÖNEMİNDE BAŞLATTIĞI PROJE...
Rahmetli Hasan Doğan ve ekibinin engelli sporu ile ilgili başlattığı proje ile ilerleyen süreçle birlikte gelinen noktada, ülke olarak bugün o projelerin karşılığını almaya başladık.
Engelli spor federasyonlarıyla işbirliği içinde olan TFF sayesinde, Görme Engelli Futbol Takımımız olimpiyatlara giderken, İşitme Engelliler Futbol Takımı 2. kez Dünya Şampiyonu oldu…
"Engelinden dolayı, toplumdan dışlanma-kopma noktasına gelen bireylerin spor sayesinde, mümkün görünmeyenin üstesinden gelerek, büyük başarılara imza atmalarını…" bir değil, birkaç kez düşünmek gerekmez mi!..
Futbol Federasyonu, Engelliler Koordinasyon Kurulu adı altında çalışmalarını, başarılarla süsleyerek devam ettiriyor.
BU ÇALIŞMA, KAMU - ÖZEL KURUM VE KURULUŞLARA ÖRNEK...
Ortada somut bir gerçek var ise, bu yazıyı da bir temenni ile tamamlayalım ve takipçisi olalım.
TFF’nin projesi, engelli bireylerin futbol ile hayatın içerisine katılımlarını sağlamak ve yetenekli bireylerin faal futbol oynamalarına teşvik etme gayesi taşıyor
Dileriz, engelli bireylerin spora teşviki ve devamında sportif başarısına katkı sağlama düşüncesinde olan kamu veya özel, kurum ve kuruluşlara örnek olur!..
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com