Sporun engelli bireyler üzerine etkileşimlerini yazarken, zaman zaman takipçilerden gelen istek ve talepleri de değerlendirme durumunda kalmaktayız.
Bu yaklaşımımızın amacı, hüznü azaltmak, mutluluğu artırmak. Müşterek hayatın gerekliliği bunu gerektirmektedir.
Spor denildiği vakit, Gençlik ve Spor Bakanlığı, sağlık dediğimizde Sağlık Bakanlığı, aile dediğimiz vakit Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı akla geliyor. İlgili Bakanlıkların kuruluş amaçlarının gerekliliği de bunu gerektiriyor.
Cumhurbaşkanlığı denildiği vakit, ülke insanın, vatandaşın anası, babası, kısacası herkesi kucaklayan bir makam geliyor akla.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Olağan Büyük Kongresinde, kendi ifadesiyle, bu ülkenin 84 milyon insanını selamlarken, yaptığı konuşmada geçen “…Sizlerin şahsında, bu halkın refahı, bu ülkenin kalkınması, bu devletin büyümesi için gecesini gündüzüne katan herkesi selamlıyorum…” ifadeleri, halkın yanında olmak, dertleriyle dertlenmek, mutluluklarıyla coşmanın ne kadar önem taşıdığının da adeta bir yansıması.
Bu demek oluyor ki, kendi tercihleriyle bir mevkide görev alan kim olursa, asli görevi, üstelendiği sorumluluğu yerine getirmesi.
O nedenledir ki, vatandaşın istek ve talepleri, görev ve makamlarda bulunanlar için, sorun değil çözüm üreten merciler olmalı.
Bunun da en somut örneği, kendilerine ulaşan ve vatandaşın haklılık payı olan sorunların ortadan kaldırılması, yani çözüm odaklı olunması gerekliliğinin önemi ortaya çıkıyor.
Tarafımıza ulaşan ve çözüm bekleyen e-postalardan sadece iki tanesi, ne demek istediğimizi o kadar net özetliyor ki;
PANDEMİ DÖNEMİNDE ENGELLİ RAPORLARI HAKKINDA...
“46741303772 TC Numaralı süreli engelli raporu bulunmakta olan oğlum, 2020 tarihi itibariyle süresi dolmuş olmasına rağmen, covid-19’dan dolayı raporlar uzatılmıştı. 01.03.2021 tarihli kabine toplantısının ardından ikinci bir talimata kadar raporların geçerliliği kabul edilmiştir.
Daha sonra 15.03.2021 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmış ve süreli engelli sağlık kurulu raporları yenilenmesi kararı alınmış ve taleplerin karşılanacağı belirtilmiştir.
Fakat iki haftadır 182 ve MHRS’den sağlık kurullarından (ÇÖZGER) randevu alamamaktayız. 15 sonraya bulunmaktadır. Yarın tekrar ararsanız, o günü verebiliriz, bugün sistem randevu oluşturamıyor denmektedir.
O gün tekrar arandığımızda randevu bulunmamakta denmektedir. Başakşehir’de oturduğumuz için öncelikle Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesinden veya Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden randevu alamamaktayız. Bu konuda yardımcı olunmasını talep ediyoruz.”
Adı geçen e-postalardaki mağduriyet, alınacak raporla birlikte mutlaka fizik tedavi hizmeti alması, bireyin sağlığı açsısından önem taşımaktadır.
Dileriz, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında, çok sayıda vatandaşı ilgilendiren “Rapor Tarihinin uzatılması” mutabakatı sağlanır da adı geçen mağduriyetler ortadan kalkar.
Tüm bunları söylerken, Pandemi sürecinde vatandaşın sağlığı için geceli gündüzlü çalışan sağlık çalışanlarını bir kez daha can-ı gönülden tebrik ediyoruz…
İŞİTME ENGELLİ MİLLİ SPORCU ATAMA BEKLİYOR...
Cemal Kutay Kahraman isimli Olimpiyat Şampiyonluğu yaşamış İşitme Engelli Sporcu da, Öğretmen atamasıyla ilgili e-postasını, tarafımıza ulaştırmış.
Spor Genel Müdürlüğü’ne yazılan dilekçe içeriği ise şöyle;
“GOP Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü bitirdim. Aynı zamanda İşitme Engelliler Milli Futbol takımı kalecisiyim.
U-21 kategorisinde Avrupa ikincisi olduk. Halen A Takımda oynuyorum. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Milli Sporcu kontenjanından öğretmen olarak müracaat etmek istedim.
MEB atama yönetmeliğinde diğer milli sporcular ve paralimpik milliler yer alırken, işitme engelliler yer almıyor.
MEB Tayin Atama Genel Müdürlüğü, konunun Spor Bakanlığını ilgilendirdiğini tarafımıza bilgilendirmiştir. Spor Bakanlığına müracaat ettiğimizde, Spor Bakanlığı ise konunun çözümü için dilekçe ve ilgili belgelerle Spor Genel Müdürlüğü ve Uluslararası Spor Organizasyonları Daire Başkanlığına müracaat etmemizi tarafıma bildirilmiştir. Konunun ilgili Genel Müdürlük tarafından çözümleneceği bilgisi verilmiştir.
Ülkemiz, 2017 yılında Samsun’da İşitme Engelli Olimpiyatları düzenlenmiş, işitme engelli sporcular ülkemizi başarıyla temsil etmişlerdir.
Olimpiyat düzenleyeceksin, sonra da ülkemizi başarıyla temsil eden işitme engelli sporcuları atamada Milli Sporcu saymayacaksın. Bu eşitlik ilkesine aykırı değil mi?
Yıllar önce hazırlanmış yönetmelik ve mevzuattaki eksikliklerin giderilmesi gerekmektedir.
Konunun çözümüyle ilgili mevzuat ve gerekli düzenlemenin yapılması umuduyla gereğini bilgilerinize arz talep ederim.”
2017 yılında 23.’sü Samsun’da düzenlenen İşitme Engelliler Olimpiyatlarında Şampiyon olan Beden Eğitimi Mezunu Futbol Milli Takım oyuncusunun talebi, öğretmen olmak.
Bakanlık ve Genel Müdürlük düzeyinde ikilem yaşaması yerine, yönetmelik ve mevzuata göre talebi, sonuçlanması gereken bir durum. İlgili ve yetkilerine hatırlatırız…
.
Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com