‘Dinmez Tarla Kuşunun Şarkısı’

Ali Mevlüt Kaya

5 yıl önce

“Bu dünyada bir tek şeye yanar içim, göynür özüm, Yiğit iken ölenlere, göğ ekini biçmiş gibi.”

.

‘Dinmez Tarla Kuşunun Şarkısı;’ Türkiye Yazarlar Sendikası tarafından hazırlanan ve Bursa/Nilüfer Belediyesi’nin ‘Kültür Hizmeti’ olarak yayımladığı Nilgün Marmara, Orhan Veli, Muzaffer Tayyip Uslu, İlhami Çiçek gibi 66 şairin, şiirleri ve hayatından kesitlerin yer aldığı ‘Genç Ölümlü Şairler Kitabı…’

Kitabın arka kapağında da belirtildiği gibi; “Erken ya da geç… Şairin aradığı ölümsüzlüktür. Ölümün zamanı değil, kendisidir şairi geleceğe taşıyan. Yazılan hiçbir şiir boşa gitmez. Şair bilir bunu. Ölümsüz olan şair değil, şiirdir. Onca sözcük, onca imge, onca düş, onca şiir bunun için.

Biriken onca sözcüğü, imgeyi düşü, şiiri unutuşun tozu örtmesin ve bellek unutmayla çürümesin diye, bu dünyada kalanlara da “vefa” adlı bir “cevher” verir zaman.

İşte bu kitap, unutulmaya yüz tutmuş bu som cevherin ışıltısıyla yaratıldı.

Kalanların, erkencilere bir selamı da denebilir bu kitaba…

Sıcacık ve küçücük bir selam…

Bu kitap, şiiri yaşamı kılmış, döneminde dergilerde görünmüş, kitaplarını yayımlamış, en genci 21, en yaşlısı 40 yaşında, 66 şairi kapsıyor.”

Bu hüzünlü çalışmayla ilgili İlhami Çiçek’in ‘GöğEkin’inde;

“Kendini bildi bileli

Yalnız

Konumuyla ilgili yalnızlığında

Gerçekten yalnız olduğunu sanarak

Çıldıran

Korkunç kalabalık bir adamdı dünya” dediği bu alemden göçüp gidenlerin hayatlarını yine hüzünle okurken; (genel anlamda da diyebiliriz) fakat benim açımdan mutlu edici olan, 66 şairin hayat ve şiirlerinin bu kitapla kalıcı olmasının sağlanması olduğu gibi, kitabı okumak isteyenlere ulaştırılmasıdır da!..

Belediyelerin özellikle bülten ve yaptıkları çalışmalarla ilgili yayımlarının yanısıra kültür-sanata yönelik arada farklı kitaplar yayımladıklarını da biliyoruz.

Biliyoruz bilmesine de; burada konu hakkında söz söylemezsem, vicdanen rahatsız olacağım için şunları da ifade etmeliyim.

Belediyelerin neredeyse tamamı, yayımladıkları bu kitapları, bültenlerde, billboarlarda hatta gazetelerde reklam yaparken etkilenen örneğin; o şehirde okuyan bir üniversite öğrencisi, kitaba ulaşabilmek için belediyeye gidip talepte bulununca; aldığı cevap; ya ‘Elimizde kitap yok’ ya da ‘Kitap ücretlidir, almak isterseniz satış yerlerimizden alın’ şeklinde oluyor.

Kitabın ücreti piyasanın çok üstünde olması bir tarafa, reklama verilen paralarla o öğrencilerin tamamına ücretsiz olarak dağıtılabilir.

Bunlar yapılmazken; kitap talep eden öğrencinin ‘gözüne sokar’ gibi, o an orada olan ve başkanı veya orada müdürlerden birini tanıyan ya da belediyeye iş yapan birine paket paket kitap verilerek, (Bizde kitap okuyan yok, istemem demesine rağmen) “Dağıtırsın efendim hediye olarak” türü yavşamaya şahit olan öğrenci; binadan ‘boynu bükük’ ayrılırken, çıkış kapısından sonra hayatında bildiği-duyduğu ne kadar küfür varsa hepsine 5 dakikada ışınlar gibi sıralıyor!..

O belediye başkanının temsil ettiği partinin genel başkanı da; yerel seçim zamanı özellikle gençlere önem verilmesi gerektiğini ifade ederek, onlara programlarının anlatılmasını istiyor.

Siz, o öğrenciyi ikna edeceğinizi mi düşünüyorsunuz Allah aşkına?!

Öğrenci örnektir… Ben ve benim birçok arkadaşım benzeri konulara çok şahit olmuştur!

Bunları görmüş biri olarak, hangi partiden olursa olsun Nilüfer Belediyesi’nin (yazar-çizer filan olmanıza gerek yok) size kitap gönderdiği gibi, kütüphane yetkilileri en başından itibaren sırayla hem telefonunuza hem de mailinize mesaj atarak, en son kargo numarasını verip takipçisi olduğu gibi, ‘ürün elinize ulaştığında olumlu veya olumsuz lütfen bilgi veriniz’ şeklinde bir incelik gösteriyor!..

Bu vesileyle, bir kitapsever olarak 66 şairin hayat ve şiirlerinin bu kitapla kalıcı olmasını sağlayan herkese teşekkür etmeliyim!

İkinci teşekkürüm de kitabın okunması için gayret sarfeden Nilüfer Belediyesi ve Üçevler Kütüphanesi’ne olsun…

Okumak isteyenlere de;

“Bitmeden susarsa

Bitmiş gibi türküsü

Biliyorsanız eğer

Siz sürdürünüz

Solarsa çiçeği

Vaktinden önce

Anılarda yaşatın

Kalsın ölümsüz” dizeleriyle seslenip; “Bu kitapla, 40’ından önce ölen bu şairlerin hüzünlü öykülerine yeniden bakacak, şiirlerini dağarcığınıza katacaksınız” diyeyim!..

.

Ali Mevlüt Kaya, dikGAZETE.com

Twitter: @alimevlutkaya

YAZARIN DİĞER YAZILARI