DİKKAT! BU YAZDIKLARIM “YATIRIM TAVSİYESİ” DEĞİLDİR.
-BORSA
Bir zamanlar köyün birine bir adam gelmiş ve tanesi 10 dolardan maymun alacağını söylemiş. Köyde çok maymun olduğu için köylüler sevinçle ormana koşup maymun yakalamaya başlamışlar. Adam, binlerce maymunu 10 dolardan satın alınca ortalıkta maymun azalmış, yakalaması da zorlaşmış. Köylüler, tam maymun yakalamaktan vazgeçecekken, adam her maymun için 20 dolar vereceğini söylemiş. Yeniden heveslenen köylüler, tekrar maymun yakalamaya başlamışlar.
Maymun sayısı azaldıkça fiyatı artıran adam, bu kez her bir maymun için 25 dolar ödeyeceğini ilan etmiş. Ama artık maymuna rastlamak bile çok zorlaşmış. Bunun üzerine adam, fiyatı 50 dolara çıkardığını, ancak kendisinin işi olduğu için şehre gitmesi gerektiğini, yardımcısının onun yerine alım yapacağını söylemiş.
Fiyat 50 dolar ama ortalıkta hiç maymun yok. Yardımcı, köylülere demiş ki, "O yokken, şu büyük kafeste topladığımız maymunlar var ya, ben onların tamamını size 35 dolardan satayım, siz de patron gelince ona 50 dolardan satarsınız". Köylüler, büyük bir sevinçle tüm birikimlerini bir araya toplayarak tanesi 35 dolardan maymunların hepsini almışlar. Sonrasında ne adamı ne yardımcısını bir daha gören olmamış. (Genç Beyin Dergisi)
Not: Bu fıkra, ilgili çevrelerce borsayı en iyi anlatan fıkra olarak biliniyor.
-ALTIN
“KÜRESEL PARA OYUNLARI VE PSİKO-SİBER SAVAŞ/İnternet-Bilgi Akışının Değişimi ve Dolar-Altın Üzerinden Küresel Hegemonya Savaşları” kitabı gibi daha birçok kitabın yazarı, Yakın Çağ siyasi tarihi uzmanı, ekonomist ve akademisyen Dr. Ramazan Kurtoğlu, 2018 yılında görev yaptığım şubenin üyesi olduğu ticaret odasının davetlisi olarak bir seminer vermiş, katılımcılara dağıtılan ve yeni kitabına isim olarak da seçtiği “küresel para oyunları” konusuna ayrıntılı olarak değinmişti. Fakat en çok dikkati çeken sözleri, altın ile ilgili olanlardı.
Herkesi şok edecek bir yatırım tavsiyesinde bulundu ve nerede ise tamamı işletme sahiplerinden oluşan topluluğa “işletmenizi kapatın, kepenkleri indirin, neyiniz varsa paraya çevirin ve o parayla altın alın” diyerek salondakileri adeta dumura uğrattı. Oysa gelenler, büyük bir ihtimalle şirketlerini daha nasıl geliştirip büyüteceklerini ve daha karlı hale nasıl getirebileceklerini öğrenmek için gelmişlerdi. Bu tavsiyesini açıklarken de Doların 1944 yılında imzalanan “Uluslararası Para Anlaşması” kapsamında altın karşılığı basılması gerektiği halde, bunun çok uzun zamandır böyle olmadığını ve tamamı ile altın karşılığı basılmış olması durumunda o günlerde 194 TL olan gram altının aslında 2000 TL olması gerektiği idi.
Ayrıca İran gibi “Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS” ülkeleri de doların küresel hegemonyasından ekonomilerini kurtarmak için -gerekirse ihraç ederek- altın rezervlerini arttırmaktaydılar. Dolayısı ile çok yakında altının gramı bu rakama ulaşacaktı. Bu nedenle herkes nesi var nesi yoksa satarak altına çevirmeliydi.
Seminerden sonra, o hinterlantta dükkanını kapatan bir işletme sahibi gündeme gelmedi. Zaten herkesin kepenkleri indirmesi gibi, eğer tam uygulanırsa ticari hayatı dumura uğratacak bir şeyi hangi cesaretle tavsiye ettiği de anlaşılır gibi değildi. Üstelik bu seminerden bir hafta sonra 2018, 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri yapılacaktı.
“Çok yakında” dediği olay ise 5.5 yıl sonra gerçekleşti ve 2023 sonunda gram altın 2.000 TL’yi aştı. 19 Nisan 2024 itibarı ile ise 2 bin 500 TL’ye ulaştı. Yaklaşık 13 kat artmış. Burada itiraz edilemeyecek nokta; ABD’nin halen uluslararası anlaşmaları çiğneyerek, altın karşılığı olmadan dolar basmaya devam etmesi ve gram altının değerinin dünya çapında dolaşan dolar miktarı baz alındığında olması gereken rakamın çok altında olduğudur. Bu nedenle altının halen çok ucuz olduğunu söyleyenler çoğunlukta.
-DOLAR
Uzman olmayan birçok ‘youtuber’ ısrarla dolar alımını tavsiye etse de uzmanların çoğunluğu Dolar ve veya dövizin bir yatırım aracı olmadığını, örneğin altın aldığımızda aynı zamanda dolar da almış olduğumuzu, doların da kendi içinde bir enflasyona tabi olduğunu ve altının her zaman daha çok artış kaydettiğini belirtiyorlar. 2018 yılı Haziran ayında 4.7 TL olan dolar kuru, bu günlerde 32.5 TL. Bu durumda yaklaşık 7 kat artmış görünüyor.
-GAYRİMENKUL
Fazla söze gerek yok çünkü sadece konut değil “gayrimenkul” özellikle ülkemizde her zaman tartışmasız en çok kazandıran yatırım aracı olmuştur.
-GİRİŞİMCİ OLMAK VE TİCARET YAPMAK
Benim gibi aylık düzenli gelire alışmış ve girişimci bir ruha sahip olmayan kişilerin anlayamayacağı bir konu da; bir girişimde bulunmak ve ticaret yapmak. Onlar bir ev alabileceği parayı, sermaye olarak kullanıp o para ile ileride bir değil 10 ev alacak bir duruma gelebiliyorlar.
Onların arasında yine de bir ev almayıp, halen kirada oturmayı tercih edenler bile var. Fakat ülkemizde okul ve ailenin bir olup, öğrencileri girişimciliğe değil daha çok memurluğa teşvik ettiğini de hatırlatmakta fayda var.
-“YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR” ne demek?
Finans piyasalarında ve borsa araçlarının kullanımında uzmanlaşmış kişiler, yatırım tavsiyesi verebiliyor. Sermaye piyasası araştırmacıları, portföy yöneticileri, yatırım danışmanları, finans ve banka kurumlarının yetkilileri de yatırım tavsiyesi verebilen kişiler arasında. Fakat özellikle sosyal medyada yetkisi olmayanlar da sıklıkla bu konuda tavsiyeler veriyorlar, ardından olumsuz sonuçlardan sorumlu olmadıklarını belirtmek için, “Yatırım Tavsiyesi Değildir” ifadesini beyanlarına ekliyorlar.
Bu nedenle ben de bu yazıyı hem “Yatırım Tavsiyesi Değildir” beyanına bir örnek vermek adına, hem de ne olur ne olmaz diyerek şu uyarıyla bitirmek istiyorum:
Yasal Uyarı Notu: Bu yazıda yer verdiğim borsa, döviz, altın ve gayrimenkul konulu tavsiyeler, yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Muhtemel riskler ve kayıplarla ilgili sorumluluk kabul etmemekteyim.
.
Hüseyin Burak Uçar, dikGAZETE.com