?>

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi üzerine düşünceler

Muhammed Işık

6 yıl önce

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, dönüşüm sürecinin henüz başındadır. Fiili olarak yeni sisteme geçilmiş görünmekle birlikte, uygulamalar eski sistem ayarlarında devam etmektedir.

Birleştirilen bakanlıkların yakın zaman içerisinde toparlandığını söyleyebiliriz.

Bazı kamu kurumlarında eski sistem hastalıkları varlığını sürdürdüğünden, yeni sisteme uyum sağlaması vakit almaktadır.

Bürokrasi üzerine yazdığım yazılarda temas ettiğim mevzular da halen varlığını sürdürmektedir.

Yeni sistemin doğum sancıları devam ettiğinden sistem üzerinde denemeler, testler ile bazı uygulamalar gözden geçirilmektedir.

Anadolu Ajansı’nın tam olarak İletişim Başkanlığı’na bağlanması, TRT’nin küçülmeye gitmesi gibi yapısal değişiklikleri örnek olarak verebiliriz.

Yeni sistemde, Türkiye’nin iletişim politikalarını belirlemekle ve  kurumlar arası iletişim koordinasyonunu yürütmekle görevli olan İletişim Başkanlığı’nın yeniden yapılanmasının henüz tamamlanmadığını da belirtmekte fayda var.

Hükümet sistemi, bir günde kanunen değiştirilmiş olsa da gerçek anlamda sistem değişikliğinin 2023 sonrasını bulması doğal bir süre olarak görülebilir.

Dar kapsamlı bürokrasi yapılaşmalarının da zamana bağlı olarak çözülme göstereceğini ve profesyonel kadroların iş başına getirileceğini öngörebiliriz.

Sorumluluk sahipleri, kamu görevlileri işlerini hakkaniyetle yapmalıdır. Devletin her kuruşuna sahip çıkarken emri altındakileri de gözetim altında tutup koruyup kollamalıdır.

Bu sorumluluğun sistemlerle bağlantısı olamaz. Vazife başında sorumsuz, keyfi, yanlı veya menfaate bağlı çalışmayı hiçbir şekilde kabul etmemiz mümkün değildir. 

Burada üzerinde durmamız gereken konu liyakat sahibi kamu görevlilerinin iş başına gelmesini sağlayacak yol ve yöntemlerin sistemin omurgasına işlenmesidir. Aksi halde tanıdık, eş - dost - ahbap vasıtasıyla yapılan atamalarla yeni sistemin başarılı olması çok zordur. 

Sistemin işlerlik kazanması ve başarıyla yürütülmesi hepimizin temel arzusu olmalıdır. Tekrar eski sisteme dönme arzusu içinde olanlar olabilir; lakin bu kimseler bilmelidirler ki yeni sistemi uygulamaya çalışırken eski sisteme dönmek, kamunun uzun yıllar bocalaması anlamına gelecektir.

Yapılan büyük yatırımların, bölgedeki gelişmelerin ve sistem değişikliğinin artı-eksi etkilerini yakından hissediyoruz.

Devletimiz, yaptığı hamlelerle üst lige çıkma başarısını göstermiştir. Başta finans krizi olmak üzere, yakın dönemde hissettiğimiz sıkıntıların özünde, yakaladığımız başarılı ivmenin büyük etkisi vardır.

Henüz bizler, üst lige çıkmanın ne demek olduğunu idrak edebilmiş, anlayabilmiş değiliz. 

Yeni Hükümet Sistemi”ni, bu bağlamda çok da kavradığımız söylenemez.

Kısır çekişmeler, tartışmalar ve eski Türkiye’nin hastalıklı siyaset etme tarzından uzaklaşıp, yeni sistem üzerine kafa yorabilsek geçişi hızlandırmış olacağız lakin bunu dahi başaramıyoruz. 

İstanbul Finans Merkezi az bir zaman sonra açılacak ve çalışmalarına başlayacak. 

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi öyle anlaşılıyor ki İstanbul’a taşınarak çalışmalarını çeşitlendirecek. Belki böylece üzerimizde hissettiğimiz finans krizi de çözülme gösterecektir.

Henüz oluşturulan kurul ve ofislerin istenen seviyeye geldiğini söyleyemiyoruz. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Finans Ofisi arasında bağların nasıl kurulduğu veya kurulması gerektiği mevzusunu bu işlere kafa yoranların yakın gelecekte deneme-yanılmalarla işler halde tutacağını öngörebiliyoruz. 

Belki şu anda bazı yetki, görev ve sorumluluk çatışmalarının varlığı bu kurumlar arasında bazı konularda kilitlenmelere sebep olabilir. 

Sabırlı ve kararlı bir şekilde, sistem dönüşümünü takip etmeliyiz ve aksayan yerlerde yılmadan yeni kararlar almalıyız.

Bir üst lige çıkmış olduğumuzun farkında olarak, devletimize yapılan saldırıların artmasına şaşırmadan karşı önlemleri geliştirerek çalışmalarımızı hızlandırmalıyız.

Eski alışkanlıklarımız ile yeni ligde mücadele etmemiz mümkün değildir.

Madem “Yeni Türkiye”den bahsediyoruz ne diye eski elbiseyi üzerimizde taşımada ısrar edelim ki!..

Yapacak çok işimiz, bu işlerin üstesinden gelecek vatan evlatlarımız vardır ve ülkemizin yakın geleceği parlaktır. 

Yeter ki yeni sistemin gereklerini yerine getirelim ve her anlamda yeni sisteme göre kendimizi güncelleyelim. 

.

Muhammed Işık, dikGAZETE.com

Twitter'da bizi takip edin: @leyli_serd , @dikgazete

YAZARIN DİĞER YAZILARI