Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB Büyükelçileri ile buluşmasında Ermenistan vurgusu

Nərmin Novruzova

3 yıl önce

Azerbaycan, Bakü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan'ın bölgede uzun vadeli barış şansını doğru değerlendirmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Ermenistan'ın işgal ettiği toprakların Azerbaycan tarafından kurtarılmasının ardından Ankara, Erivan ile ilişkileri normalleştirme sürecine başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Perşembe günü AB ülkelerinin büyükelçileriyle Ankara'daki Çankaya konutunda yaptığı görüşmede Ermenistan'ın bölgede uzun vadeli barış şansını doğru değerlendirmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Atılan adımların beklenen sonuçları vermesi için Ermenistan'ın bölgede uzun vadeli barış şansını doğru değerlendirmesi önemlidir" dedi.

Türkiye'nin daha önce olduğu gibi AB'ne tam üyeliği hedeflediğini de kaydeden Erdoğan; “Türkiye, Avrupa Birliği ile aktif bir diyalogdan yanadır. Ancak ülke, Türkiye'nin AB'ye katılımı da dahil olmak üzere Ankara ile işbirliği müzakerelerini ertelemek için adımlar atıyor” dedi.

Türk devlet başkanı, toplantıda koronavirüs pandemisinin sonuçlarına da dikkat çekti. Erdoğan; “Pandemi ne yazık ki 8,5 milyar insandan oluşan insanlığı yakınlaştırmadı, sadece dünyadaki bölünmeyi ve adaletsizliği derinleştirdi. Avrupa Birliği ülkelerinde olumsuz eğilimler hızlanmıştır. Yabancı düşmanlığı ve İslamofobi tezahürü vakaları daha sık hale geldi” dedi.

Türkiye'yi Avrupa'daki birçok sorunu çözmek için "kilit ülke" olarak nitelendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi;

“Türkiye ve AB sınırlarında yaşanan sorunlar çözülmeden göç krizi çözülemez. Avrupa kıtasındaki durumu tarafsız bir şekilde analiz eden herkes, AB ülkelerinin bugün karşı karşıya olduğu sorunları çözmenin anahtarının Türkiye olduğunu anlar ve kabul eder. Türkiye sayesinde göç krizinin boyutu, terör tehdidi ve istikrarsızlık düzeyi azaldı.”

Yasadışı göçmenler ve mültecilerle ilgili olarak uluslararası insancıl hukukun gerekliliklerinin göz ardı edilmemesi çağrısında bulunan Erdoğan, Ankara'nın Suriye krizini çözme çabalarına dikkat çekti.

Erdoğan, "Türkiye'nin çabaları olmasaydı Suriye ve Avrupa ülkelerinde durum farklı olurdu" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'nın 2022'de AB'nin stratejik miyopiden kurtulmasını ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yönelik daha kararlı adımlar atmasını umduğunu söyledi.

*

Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki topraklarını kanlı bir savaş sonucu geri almasının ardından başlayan Ankara - Erivan arası normalleşme sürecinin olumlu gelişme göstermesinin Ermenistan’ın tutumuna bağlı olduğu da bir gerçek.

Ankara’nın Ermenistan’a karşı olumlu tutumuna karşı, Erivan’ın nasıl bir yaklaşımda bulunacağı Azerbaycan tarafından da dikkatle takip ediliyor.

Gelişmeleri takip etmeye devam edeceğiz.

.

Nərmin Novruzova, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI