?>

Çin’in kiralık bekçileri ve güvenlik şirketleri

Tolga Eşref Göktürk

11 ay önce

Çin’in kiralık bekçileri ve güvenlik şirketleri 

Çin geçtiğimiz 10 yıl içerisinde içe kapanık savunmacı dış politikadan, saldırgan bir dış politikaya ve dünyadaki çeşitli bölgelerde ABD’nin uyguladığı uzak savunma hattı formatına döndü.

Yurt dışındaki çıkarlarını destekleme ve korumak için ise Savunma Bakanlığı, el altından ciddi derecede görev yapıyor.

Çin’in paralı bekçileri, Orta Asya’dan, Sahra altı Afrika’sına kadar Çin'in batıdaki varlığını gösterdiği her bölgede istihdam ediliyor.

Her ne kadar Çin Komünist Partisi tarafından bu şirketlerin yetkileri sınırlı ve vasıfsız olarak olarak tanımlansa da (Her Paralı şirket gibi) bu şirketler, bulundukları ülkelerde yerel kolluk ile ciddi ilişkiler içerisinde bulunuyor ve varlıklarını sürdürüyorlar.

Çin-Kırgızistan-Özbekistan (CKU) demiryolunun inşası, Çin’in gölgedeki güvenlik tehdidine karşı varlığını göstermenin en önemli yolu.

China Security Technology Group (CSTG): Pakistan, Kenya, Angola, Nijerya, Kamboçya, Sri Lanka, Irak ve Özbekistan'daki yatırmaları korumak, sigortalamak ve kollamak ile görevli şirket. Yapılan resmi anlaşmada bile bu açıkça belirtiliyor.

'Kuşak-Yol' çerçevesine hizmet kapsamı, sabit yer ve bölgelerde insan ve teknolojiden oluşan entegre güvenlik devriyeleri, kişilerin kişisel korunmasını içermektedir.

Önemli personel, kara ve deniz güvenliği ****, güvenlik eğitimi, risk değerlendirmesi, kamu güvenliği teknik önleme ve teknik ekipman ürünlerinin kiralanması ve satışı vb.

Huawei Technologies'in belirtilen ülkelerdeki güvenlik hizmetlerinden çoğunu bu şirket sağlıyor. Şirket, Amerika’da bile ihale almış mesela.

Kendi beyanatlarından yine: Los Angeles Güvenlik Departmanına bir hizmet kapsamında çok modlu bir biyometrik tanımlama sistemi satılıyor. Kriminal soruşturmaya yönelik teçhizat veriliyor... Sistem, parmak izleri, avuç içi izleri, yüzler ve iris gibi çeşitli biyometrik bilgileri kullanabiliyor. Kaydediyor, kayıtlar kesin Amerika’dan çıkamamıştır.

Tacikistan’da da işler çok farklı değil.

Özbek bir uzman: “Teknik olarak Çin'in Tacikistan'da askeri varlığı yok” diyor. “Parasını ödediği ve inşa ettiği tesisler, Halk Kurtuluş Ordusu'nun değil, barış zamanında kamu düzenini korumakla görevli yerli paramiliter birimler olan Halkın Silahlı Polisi'nin kontrolü altındadır” şeklindeki iddiası önemli.

China Overseas Security Group (Abbr. COSG) ZhongJun JunHong Group...

Pakistan, Türkiye, Malezya, Kamboçya, Mozambik, Güney Afrika ve Tayland başta olmak üzere Argentina, Djibouti, Ethiopia, Iraq, Jordan, Sri Lanka, Laos ve Endonezya diğer hizmet verilen ülkeler. Gemi ticareti ve ülke ticari güvenliğiyle ilgilendiğini beyan ediyor.

Huaxin Zhongan Grubu, küresel pazar için güvenlik danışmanlığı, güvenlik riski değerlendirmesi, denizde silahlı ****, denizaşırı kara güvenliği, güvenlik ve yangından korunma sistemi entegrasyonu ve bakımı, güvenlik hizmetleri ve mesleki beceri eğitimi sağlayan büyük ölçekli bir güvenlik şirketi olarak resmi tanımlamasını yapıyor ve 15 bin çalışanı olduğunu da ekliyor.

VSS Security Group...

İnternet sitesinde Çin içerisinde özel güvenlik faaliyetleri iddiası olsa da Afrika’da özellikle Sudan ordusuna askeri danışmanlık yaptığı biliniyor.

The Overseas Security Guardians...

Çin Denizaşırı Yatırım Birliği ve ZhongJun JunHong Grubu tarafından ulusal “Tek Kuşak ve Tek Yol” stratejisinin derinlemesine ilerletilmesi için kurulan denizaşırı güvenlik sistemi birliğidir.

Ulusal "Tek Kuşak, Tek Yol" stratejisinin güçlü araçlarla desteklenmesini güvence altına almak, ulusal denizaşırı ekonomik kalkınmayı ve Çin'in denizaşırı yatırım yaptığı işletmelerin ve yurttaşların güvenliğini korumakla mükellef şirket.

Saldırı helikopteri, hafif zırhlı araç, 100 mm kalibreli silah kullanma hakkını vermiş, çeşitli hafif silahlar ve koruyucu ve gözlem ekipmanı, techizat listesinde yer alıyor.

DeWe Security Service Group / Dulwich International Security Group...

Kamerun, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Cibuti, Etiyopya, Gabon ve Nijerya gibi ülkelerde varlık gösteriyor.

300’den fazla yerel polisi eğittiği ve 70 binden fazla personeli olduğu tahmine edilyor. Afrika’da neredeyse 6 milyar dolarlık bir yatırımı koruyor.

RAID Security Corporation...

Çin'den Shandong Huawei Security Group ve Güney Afrika'dan Raid Private Security'nin ortak girişimi olan HW Raid Security Pty.Ltd, Johannesburg merkezli olarak varlığını gösteriyor.

Frontier Services Group...

Genel merkezi Hong Kong ve Pekin'de ve ofisleri Şanghay, Dubai, Nairobi ve Johannesburg vb. yerlerde olan şirket.

Nijerya, Fas, Nikaragua ve Suriye muhtemelen bu grubun görev ülkesi.

Saydıklarımız, sahanın en büyükleri. İrili ufaklı 200'ün üzerinde bu şekilde güvenlik şirketi, Hint Okyanusundan Malta'ya kadar güvenlik hizmeti vermeye çalışıyor, Çin’in Afrika’daki yatırımlarını koruma görevini üstleniyor. Tabii arada bölgeye güvenlik diplomasisi ihracını da sağlıyor.

Rusya’nın da Afrika’da ve sahra altında varlık mücadelesi bilinen bir gerçek. Putin’inin 2006'dan sonraki Afrika gezilerinden sonra Rusya'nın kıtadaki varlığı tekrar parlamaya başlamış durumda.

Rusya'nın Afrika'dakigüvenlik ihracatı” mekanizması iki ana unsura dayanmaktadır: Silah/silah satışı ve terörle mücadele veya isyan karşıtı eğitim ve danışmanlık hizmetleri.

Fransa’nın Afrika’dan çekilmesinden sonra Rusya, bölgede gücünü arttırmaya çalışsa da Ukrayna savaşı belini bükmüş durumda ve Afrika operasyonları yavaşlamış durumda. Bu da Çin'e daha da rahat bir hareket alanı sağlıyor.

Çin'deki yüksek ekonomik daralma, tüketim harcamalarının GSMH içeresindeki payı çok düşük, yatırımlara düşük faiz ve imtiyazlı borçlulara ucuz kredi, zayıf sosyal güvenlik, tüketicinin zayıf satın alma gücü, genç nüfusun her gün artması ve genç işsizliğin hızlı artışı, emlak sektörüne gereksiz yatırımlar bu şirketlere gençler tarafından rağbeti artırıyor.

Çin’in ülke içerisindeki ekonominin yansıması, ülke dışında paralı bekçiliğe Çinlileri sürüklüyor. Böylece paralı askerlik için şirketlerin çok da çabalamasına gerek kalmıyor.

Çin’in 2025 yılı hedeflerinde “dünyanın fabrikası” olmaktan çıkarıp, teknolojik açıdan yetkin bir güç merkezi olma hedefi hali hazırda bilinen bir gerçek.

Afrika kıtasına yığılacak bu teknoloji ile, Asya’dan sonra Afrika’da da elinde tuttuğu alanın kimi ne açıdan tehdit edeceği sizin hayalinize kalmış.

Birileri Çin askerliğinden ‘Vatan’cılığa soyunup, çoktan kendi izini kaybettirdi(!).

Bize de hala “Yaşasın ırkımız, Çin’e bedel kırkımız” türküsünü söyleyip duruyorlar.

Kuteybe bin Müslim’e rahmet olsun.

.

Tolga Eşref Göktürk, dikGAZETE.com

 

https://www.cstghk.com/Insurance.html

https://www.fsgroup.com/index.aspx

https://www.cstghk.com/group/2237.html

https://windowoneurasia2.blogspot.com/2022/02/moscow-largely-unfazed-by-chinas.html

https://www.proekt.media/investigation/prigozhin-afrika/

https://www.hxzatj.com/

https://www.osgjh.com/en/about/15.html

https://carnegieendowment.org/2020/10/08/chinese-security-contractors-in-africa-pub-82916

https://mg.co.za/article/2014-12-21-first-china-sa-security-services/

htps://static1.squarespace.com/static/5652847de4b033f56d2bdc29/t/5e7a733475a31172316a05d5/1585083189926/WP+35+-+Arduino+-+Chinese+Private+Security+Companies.pdf

https://images.mofcom.gov.cn/hzs/201803/20180323112639296.pdf

https://english.www.gov.cn/state_council/ministries/2017/10/12/content_281475904600274.htm

YAZARIN DİĞER YAZILARI