İngiltere tarihinde Magna Carta ve Yurtsuz John'u bilmeyen yoktur.
John’un “Yurtsuz” lakabıyla anılmasının sebebi babası Henry’nin sağlığında ülkeyi çocukları arasında paylaştırmak istemesi ve John’a hiç toprak vermemesiydi.
Yani “Yurtsuz John” adıyla anılmasının nedeni, babası tarafından “topraksız” bırakılmasıydı.
Magna Carta ve Değişim…
John'un ağabeyi Arslan Yürekli Richard, haçlı seferlerinde Selahattin Eyyubi’ye karşı savaşırken John, ağabeyinin öldüğü ya da savaşta zayi olduğu dedikodularını yaymaya başladı.
Richard, Haçlı Seferi’nden dönüşünde Avusturya Dükü tarafından esir alınmış ve İmparator VI. Henry’e teslim edilmişti. İmparator, Richard için fidye istiyordu.
John, durumu fırsata çevirme adına Paris’e gitti ve Kral Philip ile müttefiklik anlaşması yaptı.
Anlaşmayı sağlamlaştırma adına karısını boşayarak Philip’in kızkardeşi Alys ile evlendi fakat evlilik John'un annesi Akitanya Düşesi Eleanor tarafından onaylanmadığı için gerçekleşmedi.
Bu esnada İngiltere’de Richard taraftarı baronlar John’un etrafında toplanan asiller ve askerlerle çarpışmaya başladı.
Askeri anlamda daha zayıf olan John, ateşkes ilan etmek zorunda kaldı. 1194 yılında Kral Richard, İngiltere’ye döndü ve John, Normandy tarafına çekilerek ağabeyinden af diledi.
Dizanteri, İngilizler’in tarihini değiştirdi…
Richard’ın ölümünden sonra John tekrar tahta geçti. Kısa süre içinde Fransa ile savaşlar başladı. John, Fransa ile yapılan savaşları desteklemek amacıyla İngiltere’nin ilk donanmasını kurdu.
Askeri faaliyetlerin mali yükünü hafifletmek için baronların ve İngiliz Yahudi iş çevreleri üzerine daha fazla vergi yükü bindirince hoşnutsuzluk arttı.
Tüm bu harcamalara rağmen John, İngiltere’nin Normandiya dahil olmak üzere Fransa’da ki tüm topraklarını kaybetti.
1209 yılında Canterbury başpsikoposunu kimin seçeceği konusunda papa ile anlaşmazlığa düşünce Hristiyanlıktan da afaroz edildi.
Magna Carta işte böyle bir ortamda imzalandı.
“Magna Carta” Latince “Büyük Sözleşme, Büyük Ferman” anlamına gelir ve Ortaçağ'ın en önemli belgelerinden biridir. Anlaşma, feodallerin kral karşısındaki haklarını garanti eden bir belgedir.
Üç temel prensibe vurgu yapar:
-Kilise, din görevlilerinin atanmasında özgür olacaktır.
-Baronların rızası olmadan kararlaştırılan miktardan fazla vergi alınmayacaktır.
-Mevcut yasalara uyan özgür insanlar keyfi olarak cezalandırılmayacaktır.
Kral herhangi bir nedenle bu kanunlara uymayı reddederse, soylular onu azledip yeni bir kral seçme hakkına sahip olacaklardı.
Nitekim John, bu anlaşmaya uymak niyetinde değildi. Bunun üzerine baronlar II. Philippe'in oğlu Louis'i kral olması teklifi ile İngiltere'ye çağırdılar.
John, Fransızlar ve baronlarla mücadele ederken dizanteri hastalığına yakalandı ve Newark Castle'de 18 Ekim'de 1216 yılında öldü. *
Sindirim sistemi hastalıklarından biri olan dizanteri, tarih boyunca en bulaşıcı hastalıklardan biridir. Özellikle çocuk ve bebeklerde son derece tehlikeliydi.
Genel olarak kirli su ve gıda tüketimi ile ortaya çıkan dizanteri; ateş, kramp şeklinde karın ağrısı, ağrılı, sulu ve kanlı dışkılama şeklinde görülen ve kişiden kişiye kolayca bulaşabilen bir hastalık. **
Covit-19 ve küresel sisteme etkisi…
Küresel güç dengelerini zorlayan ekonomik, siyasi, kültürel ve demografik etkenlerle birleşen “Covit-19 Pandemisi”nin, zaten başlamış bir değişimi hızlandırması kaçınılmaz.
Görülen o ki koronavirüs krizinin büyük bir ihtimalle ve doğal olarak, Çin ve ABD ilişkilerinin kötüleşmesine ve Avrupa entegrasyonunun zayıflamasına neden olması kaçınılmaz.
Pandemi sürecinde dünya ekonomisini en çok etkileyen, Doğu Batı Kapitalizmininin küresel tedarik zincirleri ve dağıtım ağlarının kriz anında ne denli korunmasız olduğu ortaya çıkıverdi.
Şaşırdık mı?
Yoo!..
Neden?
Ankebût Suresi - 41. Ayet;
"Allah’tan başka varlıkların korumasına sığınanların durumu, örümceğin durumuna benzer: Örümcek, (ağını) kendine bir yuva yapar, ama yuvaların en çürüğü de örümceğin yuvasıdır. Keşke bilselerdi!”
Bu süreçte her ulus ve hattta her birey, bu hastalığın yarattığı toplumsal baskı ve gerilimi daha derinden hissediyor.
Sonuçta siyasi ve ekonomik sistemlerini, halkının sağlığını göreceli olarak koruyabilen ulusların, salgının daha yıkıcı etkilerine maruz kalanlara nazaran başarılı olduklarını iddia etmeleri söz konusu.
Kısa bir süreç içerisinde kriz, Batı'nın büyük ideolojik odaklarının tüm kamplarına güç katacaktır.
Sağ ve sol sektör üyeleri kendi ideolojik yaklaşımlarının doğru olduğuna inanacaklar.
Milliyetçiler, küreselleşme karşıtları, Çin destekçisi şahinler hatta liberal enternasyonalistler dahi, bu krizde kendi görüşlerine dair bir uyarının izlerini yani göreceli haklılıklarını bulacaklardır.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, mavradan hasta!..
İngiltere Başbakanı Boris Johnson açık sözlü. Lafını evirmeden çevirmeden bodoslama "Daha birçok aile, sevdiklerini zamansız kaybedecek" demişti.
Anlaşılan adamlar, kaşla göz arasında, yaşlı Kraliçe’yi de aradan çıkaracaklar. Kraliçe’nin de sürü bağışıklığı operasyonunda tasfiyesi söz konusu galiba.
Lakin evdeki pazarlık çarşıya uymadı. Salgın İngiltere’ye tüm hızıyla abanınca sürü isyan etme eşiğine geliverdi.
Birleşik Krallık genelinde şu anda 12 bin üzerinde koronavirüs vakası bulunuyor. Şu ana kadarki can kaybı da 600. Hükümet, aldığı önlemler çerçevesinde Pazartesi günü zorunlu alışveriş ve egzersiz dışında sokağa çıkmayı yasaklamıştı.
Kendisine yönelik tepkileri hafifletmek isteyen Boris Johnson, yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.
Amaç kendisinin de süreçten etkilendiğini göstermek. Aklı-sıra “Ada halkı bu oyunu yer mi” diye hesap ediyor olmalı!
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, koronavirüse yakalandığını açıklamasından sonra, İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock'ın da yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıkması şaşkınlıkla karşılandı.
“Twitter” hesabından bir video ile duyuru yapan Johnson "Son 24 saat içinde hafif semptomlar geçirdim ve koronavirüs için testim pozitif çıktı. Şimdi kendimi tecrit ediyorum, ancak bu virüsle savaşırken hükümete liderlik yapmaya video konferans yoluyla devam edeceğim. Hep birlikte bunu yeneceğiz" dedi.
Yahudi asıllı Dışişleri Bakanı, gölge Başbakan…
Geçtiğimiz günlerde Johnson'ın koronavirüs nedeniyle hastalanması durumunda görevi Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın devralacağı açıklanmıştı. ***
1974 yılında Buckinghamshire'da doğan Raab, Peter ve Jean Raab'ın oğludur. Yahudi olan babası, Çekoslovakya'nın bir kısmını Nazi Almanya'ya veren Münih Anlaşması'nın ardından altı yaşında 1938'de Çekoslovakya'dan İngiltere'ye geldi.
Dominic Raab, Buckinghamshire'daki Gerrards Cross'ta büyüdü. İngiliz annesinin inancıyla yetiştirilerek, İngiltere Kilisesi'ne intisap etti.
Raab’ın Ortadoğu ve özellikle İsrail-Filistin ihtilafı ile güçlü bağları var. Raab’ın internet sitesinde İsrail’de ve Batı Şeria’da okuduğu ve çalıştığı yazıyor. ****
Yahudi kanı taşımayan hatta aile kökleri Türkiye’de Çankırı'ya uzanan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, devre dışı bırakılarak yerine vekalet etmesi kararlaştırılan Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın, Yahudi milyarder Rothschild ailesi ile bağlantısı sır değil.
İngiltere, değişim rüzgarına yakalandı…
Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüsü, İngiltere'de de etkisini gösterdi. İngiltere'de corona paniği artınca 93 yaşındaki Kraliçe Elizabeth de çalışanlarıyla birlikte Buckingham Sarayı'nı terk etti.
93 yaşındaki Kraliçe ve 98 yaşındaki eşi Prens Philip, Sandringham’daki Windsor konutunda karantinaya alındı. Daha önce de belirttiğim gibi, ben bu süreci, Kraliçe’nin tasfiyesi ve Kraliyette nöbet değişimi olarak değerlendirmiştim. *****
Yahudi milyarder Rothschild ile Charles’in yakın dostluğu sır değil.
Galler Prensi ve İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in oğlu Prens Charles, 16 Aralık 2019'da, Hıristiyanlar ve Yahudiler Konseyi Ödülü'nü (CCJ) Jacob Rothschild'e vermiş, Prens Charles da İsrail'i korumak için İngiltere'nin büyük sorumluluk alacağını söylemişti.
Daha da ileri giden Prens Charles, tahta çıktığı andan itibaren “İsrail'in en yakın müttefikinin ABD değil, İngiltere olacağını” ilan etmişti.
Veliaht Prens Charles, Covit-19 oldu, ayvayı yedi!..
Corona virüs (koronavirüs) ve sebep olduğu Covid-19 hastalığı, İngiliz kraliyet ailesine de sıçradı.
Kraliçe 2. Elizabeth'ten sonra tahtın ilk sıradaki varisi olan Galler Prensi Charles'ın corona virüs test sonucu pozitif çıktı.
Eşi Camilla Parker Bowles'a da test yapıldı onun sonucu ise negatif.
Prens Charles, annesi ve ailesinin diğer üyeleriyle 9 Mart'ta toplu olarak katıldıkları geleneksel Commonwealth Day etkinliklerinde bir araya gelmişti.
71 yaşındaki Prens Charles'ın durumu ile ilgili olarak Clarence House'dan yapılan resmi açıklamada “Prens, hastalığın semptomlarını hafif bir şekilde gösteriyor" denildi.
Galler Prensi Charles ile eşi Camilla Parker Bowles’un, İskoçya'da kendilerine ait konutta karantinada olduğu belirtildi.
Prens Charles’ın koronavirüs testi pozitif çıktı. İngiliz kraliyet konutu Clarence House’un sözcüsünün yaptığı açıklamada, "Hafif semptomlar sergiliyor, ancak sağlığı yerinde. Son birkaç gündür de evinden çalışıyor. Cornwall Düşesi de test edildi, ancak virüse rastlanmadı. Hükümet ve tıbbi tavsiyelere göre, Prens ve düşes şu anda İskoçya’da karantina altında. Testler Aberdeenshire’daki Ulusal Sağlık Servisi (NHS) tarafından gerçekleştirildi" ifadelerine yer verildi. ******
Bu ne demek?
Demek ki Kraliyet’in Kral adayları ile Rothschild ailesi arasında anlaşmazlık çıkınca Veliaht Prens Charles ve onun soyundan gelenler Prens Harry hariç, Kraliyet’in başına geçme hakkını kaybediyor gibi.
Parayla değil, sırayla Krallık…
Birleşik Krallık'ta teknik olarak devlet başkanı monarşinin başı, yani tacı taşıyan kişi, Kraliçe 2. Elizabeth.
Tac’ın el değiştirmesi de belli bir sisteme göre oluyor. Kraliçe 2. Elizabeth tacı, 1952'de babası Kral 6. George'dan almıştı.
Aile üyeleri bulundukları konuma göre sıra ve ünvan alıyorlar. Yasal olarak belirleniş bu sıra, eğer olur da tacın devredilmesi gerekirse tacı alacakları belirleyen sıra olarak açıklanabilir.
Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybetmesi veya görevi bırakması durumunda sırada bekleyen Kraliyet ailesinin sıralaması kurallara bağlı.
İngiliz Kraliyet Ailesi'nde taht sırası…
1.Galler Prensi Charles:
Şu an taç sırasında ilk pozisyonda Kraliçe 2. Elizabeth'in oğlu 71 yaşındaki Prens Charles bulunuyor.
2.Cambridge Dükü William:
İkinci sıradaki William, Prens Charles'ın oğlu. 1982 doğumlu William, babaannesi ve babasının ardından sırada bekliyor.
3.Cambridge Prensi George:
William'ın en büyük çocuğu George şu anda 5 yaşında. Önceleri erkek çocukların daha üst sırada tutulduğu bir yöntem mevcuttu; ancak değiştirilen kanun ile hanedan sıralamasına yaş kriteri getirildi.
4.Cambridge Prensesi Charlotte:
Babaannesi Elizabeth'e olan benzerliği ile sürekli İngiliz basınının gündeminde olan bu minik, 2015 doğumlu ve taç sırasında dördüncü olarak bulunuyor. Eğer yasa değişmese yeni doğan kardeşinin gerisinde kalacaktı.
5.Cambridge Prensi Louis:
2018 doğumlu Louis taç sırasında üst sıralara oturmuş durumda. Louis sıralamada beşinci pozisyona yükseliyor.
6.Galler Prensi Harry:
Harry, taç sıralamasında yeğeni Louis'in de doğumuyla altıncı sıraya geriledi. Harry'nin kraliyet tacı giyme ihtimali çok düşük. Zaten taç giyme hakkından vaz geçtiğini açıklamıştı. *******
Prens Harry, Kanada'dan ABD'ye taşındı…
Kraliyet hakkından feragat eden Veliaht Prens Charles'ın oğlu ve Kraliyet listesinde kendisine ancak 6. sıradan yer bulabilen Harry ve eşi Meghan, tepkilerini İngiltere’den uzaklaşarak sergilemişti.
Önce Kanada'ya yerleşen çift, şimdilerde Kanada’yı terk etti ve ABD'ye taşındı.
Harry, eşi Meghan'ın memleketi Los Angeles'a yerleşti. Bu ikamet tercihinin nedeni, Meghan'ın annesi Doria ve çiftin sayısız arkadaşının Los Angeles'ta yaşıyor olması.
Meghan'ın, ABD film endüstrisine geri dönüş için Kanada'dan ayrıldıkları yorumları yapılıyor.
Harry ve Meghan, 10 aylık oğulları Archie ile başlangıçta oldukça uzak bir bölgede yaşıyorlar.
Korona krizi nedeniyle, ev dışına nadiren çıkıyorlar. ********
.
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
* https://tr.qwe.wiki/wiki/Dysentery
** https://www.medicalpark.com.tr/dizanteri-nedir-dizanteri-belirtileri-ve-tedavi-yontemleri-nelerdir/hg-1956
*** https://www.bbc.com/turkce/amp/haberler-dunya-52063804
https://www.google.com/amp/s/www.cnnturk.com/amp/dunya/son-dakika-ingiltere-basbakani-boris-johnson-koronaviruse-yakalandi
**** https://www.salom.com.tr/haber-98416-evrenin_sirlari_7_tanri_zar_mi_atiyor.html/haber-110805-Ingiltere_basbakan_adayi_dominic_raabin_babasi_nazilerden_kacan_bir_yahudi.html
****** https://www.tr.euronews.com/amp/2020/03/25/ingiliz-kraliyet-ailesi-nden-prens-charles-n-koronavirus-testi-pozitif-c-kt
******* https://m.sabah.com.tr/galeri/dunya/ingiliz-kraliyet-ailesinde-taht-sirasi/4