?>

Belarus’ta 33 Rus vatandaşının tutuklanmasının ardında kim var?

Dimitri Kherson

4 yıl önce

KİEV, Ukrayna

Geçtiğimiz günlerde dünya kamuoyunu sarsan bir gelişme yaşandı. 

Takvimler 29 Temmuz'u gösterdiğinde Belarus’un Başkenti Minsk’te 33 Rus vatandaşı tutuklandı. 

Bu 33 kişinin, “Belarus’ta yaklaşan devlet başkanlığı seçimleri öncesinde, ülkedeki istikrarı bozmayı planladıkları için gözaltına alındığı” resmi makamlar tarafından açıklandı. 

Belarus devleti resmi haber ajansı Belta: "Özel askeri şirketi ‘Vagner Grubu’ mensubu otuz iki şahıs Başkent Minsk yakınlarında, bir kişi ise ülkenin güneyinde gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

-Minsk’te tutuklanan Rus vatandaşları-

Bir diğer ifadeye göre, bu 33 Rus vatandaşı, Belarus’taki yerel muhalifler olan Sergey Tihanovski ve Nikolay Statkeviç ile birlikte kitlesel ayaklanma planlıyordu. 

Çeşitli kaynaklara göre bu grubun çoğu daha önceden Donbass’ta Ukrayna’ya karşı savaştı ve Kiev hükumeti, bu şahısların kendilerine iade edilmesini resmi olarak Belarus’tan talep etti.

Peki bu 33 Rus vatandaşı neden Belarus’taydı?

-Minsk’te tutuklanan Rus vatandaşları-

Rus kaynaklarına göre, bu grubun Belarus’a gidişi Mayıs ayında Suriye’den gelen bir telefonla başladı. 

Suriye’de bulunan bir tesisin korunması hususunda “Sergey Petroviç” kod isimli bir şahıs, 33 kişilik gruba teklifte bulundu. 

Bu teklif, “+963 931 42 562” numaralı Suriye hattından gerçekleştirildi. 

Bu numaranın, yapılan incelemeler sonucunda sanal bir telefon olduğu tespit edildi. 

Hiçbir şebekeye kayıtlı olmayan numaranın yer tespiti yapılamazken sadece giden çağrılara açık olduğu belirlendi. 

Sergey Petroviç” olarak kendini tanıtan şahıs, telefonun diğer ucundakilere askeri geçmişlerini sordu. 

Konuşma sırasında karşı tarafa hiçbir tereddüt bırakmayacak derecede titiz davrandı. 

Deneyimli ve üst rütbeli biri gibi görüşmeyi sürdürdü. Adeta Vagner Grubu patronlarından birisi ya da Savunma Bakanlığı’nda çalışan bir Albay gibi hareket etti. 

Satır aralarında bahsettiği özel askeri bilgiler ve Donbass’taki Anti-Terör Operasyon Bölgesi hakkındaki bilgisi, kimsenin onu sorgulamasına yol açmadı. 

Tam tersi ‘güvenilir biri’ gibiydi. 

Sergey Petroviç”, Donbass’ta daha önce çatışmalara katılmış “Şaman” kod adlı Artyom Milyayev’le geçmiş işlerini beğendiğini ve ondan Suriye’deki bir tesis için kendisine adam bulmasını istedi. 

Yine aynı Mayıs ayının ortalarında konuşmalara kendisini Rusya’nın en büyük petrol ve doğalgaz şirketi olan “Rosneft’in yöneticisi” olarak tanıtan Sergey Viktoroviç Bezinskiy de katıldı. 

Bu arada, belirtmem gerekir ki Rosneft’te bu isimle çalışan herhangi birisi yok. 

Zaten online veriler incelendiğinde 31 Temmuz’da, yani Rusların, Minsk’te tutuklanmasından hemen 2 gün sonra, Rosneft’te, Sergey Viktoroviç Bezinskiy isimli birisinin olmadığı ortaya çıktı. Ancak tüm bu süre boyunca Sergey Viktoroviç Bezinskiy, “info@office-rosneft.org" adresli e-postadan iletişim sağladı.

Şaman” kod adlı Milyayev, söz konusu Suriye’deki tesisin korunması için ekip arayışlarına başladı. 

Milyayev, Rus ordusundan eski bir arkadaşı olan Emekli Yarbay Krivenko’ya ulaştı. 

Krivenko, Milyayev’e 90 farklı isim önerdi. 

Hem telefon hem de yüz yüze birçok kişiyi ekibe almak için görüşmelerde bulundu. 

Hatta Sergey Petroviç ile de görüştü. 

Krivenko, Milyayev’e Petroviç ile olan görüşmesinin olumlu geçtiğini söyledi. 

Mayıs ayı sonunda, ekibin 180 kişi olması talep edildi. 

Milyayev, yukarıda bahsedilen Rosneft “e-posta” adresine, seçilen adayların tüm verileri, fotoğrafları, ödeme şartları ve banka bilgilerini gönderdi. 

Adayların kişisel verileri içerisinde bazılarının bilgilerinin yanında özellikle 2018 yılında tasfiye edilen Özel Askeri ŞirketMAR”a çalıştıklarını belirtti. 

Takvimler, 6 Temmuz’u gösterdiğinde “Şaman”, Rosneft’ten geldiği düşünülen e-posta adresinden tatsız bir haber aldı: “Sergey Petroviç, Libya’da cesurca hayatını kaybetti!”

Şaman”ı birkaç gün sonra “+5 841 291 01 091” numarasından, yani Venezuela’dan biri aradı. 

Şaman şüphelendi. 

Numarayı soruşturmaya başladı ve kendisini arayanın, Caracas’taki Rus Büyükelçiliğinin Konsolosluk Bölümü’nden aradığını tespit etti. 

İşte bu noktada şüphelenmeye başladı. 

Çünkü buradan uluslararası aramalar yapmak imkansızdı. Daha sonra, yapılan tespitlerden de anlaşılacağı üzere, bu numara da tıpkı Suriye’den gelen arama gibi sanal bir hattan yapıldı.

Caracas’tan arama yapan kişi kendisini “Artur” olarak tanıttı ve 180 kişilik ekibin, 5 farklı gruba ayrılmasını önerdi. 

Artur, her grubun başında bir komutan olacağını ve bir grubu Şaman’ın almasını önerdi. 

Diğer grupların başında ise kod adları Yuriç, Saniç, Paradoks ve Admin olan kişiler olacaktı. 

4 farklı grup, 4 farklı tarihte Minsk’e intikal edecekti. 

Yuriç’in grubu ise deniz yoluyla Venezuela’ya geçecekti.

Şaman’ın grubunun ödemesi, adı bilinmeyen sakallı biri tarafından “ATM”den yatırıldı. 

Hizmetlerinin karşılığı ise “14 bin ABD Doları”ydı.

-Kimliği tespit edilmeyen bu sakallı şahıs, Temmuz 2020 tarihinde Alfa Bank ATM’sinden Milyaev’in grubunun kıdemli üyelerine para transfer etti-

Şaman’ın grubunda daha önce Donbass’ta savaşan insanlar vardı. Daha önceden Minsk’te bulunan Andrey Bakunoviç ise onlara orada katıldı. 

Şaman’ın grubunun 25 Temmuz’da Minsk’ten kalkan İstanbul aktarmalı uçak ile Caracas’a varması planlandı. 

Şaman, 15 Temmuz tarihinde Kiev merkezli “Must Go” turizm acentasından kesilen Türk Havayolları biletlerinin kopyalarını aldı (Şirketin resmi telefon numarası +380 509 46 82 96).

Ancak biletlerde ilginç bir detay vardı. 

Biletler Kiev merkezli “Must Go” firması tarafından yetkilendirilen Moskova merkezli Coral Travel turizm acentasından kesildi. Burada bir detayı dava vermemiz gerekiyor: Coral Travel, Moskova’da bulunan ve Türk Havayolları’nın resmi acentası olarak çalışmaktadır.

-THY’nin resmi yanıtı, tüm bilet işlemlerinin Ukrayna topraklarında gerçekleştirildiğini açıkça belirtiyor.-

Türk Havayolları’nın Moskova’daki acentasından bilet rezervasyonları sırasındaki girilen iletişim bilgileri incelendiğinde, Kiev’de bulunan “+380 509 46 82 96” telefon numaralı ve Vaclav Havel Bulvarı No: 6/17A Ofis No:706/1 adresli Ukraynalı turizm acentasının bilgileri girildiği tespit edildi. 

Ayrıca Kiev merkezli turizm acentasının 2020 yılının Ocak ayında kurulduğu ve şirket yöneticisinin Ukrayna vatandaşı Nina Leonidovna Kalyujnaya olduğu belirlendi.

Bir diğer ilginç bilgi ise: Bahsedilen uçak biletlerinin bir kısmının da Ukrayna’nın Lviv şehri merkezli ve “+380 975 50 03 25” telefon numaralı Easy Travel turizm acentasının, “Must Go” turizm acentasıyla birlikte aldığı tespit edildi. 

Buradan alınan biletlerin iletişim bilgilerinde ise Anna Aleinik adına alındığı ve “+380 442 22 85 00 / +380 952 94 55 11” telefon numaralarına bilet kesildiği görülüyor.

Saniç’in komutanlığını üstlendiği diğer grubun biletleri ise Kiev merkezli Peçerski Bölgesi Predslavinskaya Caddesi No: 11 adresine kayıtlı “Air Life Logistic” şirketi tarafından satın alındı.

Bu şirketin de yine Ocak 2020 tarihinde ticari faaliyetlerine başladığı görülüyor. 

Şirketin müdürü ise Alena Aleksandrovna Kaşperskaya olarak belirtiliyor.

-Tutuklanan isimlerden Andrey Tokarenko’nun biletinde açıkça görülen “Must Go” isimli firma, Ukrayna merkezli bir firma olmakla birlikte, Moskova ve Yekaterinburg’ta bulunan Coral Travel’dan bileti kestiriyor. Yapılan incelemelerde Coral Travel’in sisteminde böyle bir bilet işleminin olmadığı tespit edildi.-

Şaman’ın grubu İstanbul’a gitmeye hazırlanırken biletler iptal edildi ve 30 Temmuz için yeniden rezervasyon işlemleri yapıldı.

Bütün bu işlemlerden yolcuların haberi olmadı. 

Grubun, Moskova’dan Minsk’e seyahatleri sırasında 30 Temmuz için yapılan rezervasyonlar da iptal edildi ve yine kimsenin hiçbir şeyden haberi olmadı. 

Grup, Belarus sınırında kendilerine daha önce Rosneft uzantılı mailden gelen Minsk merkezli “Rosneft-Zapad” firması çalışanları olduğunu gösteren belgeleri ibraz ettiler. 

Daha önceden “info@office-rosneft.org"tan aldıkları direktif doğrultusunda Belarus sınırını geçtikten sonra Gennadiy Kompan isimli bir şahısla buluşacaktı. 

Kompan bu sırada Belarus güvenlik güçlerinin radarına takıldı ve iş birliğine davet edildi. 

Kompan grubu, Belarus istihbaratının bilgisi dahilinde, 2 minibüsle Minsk’e götürdü.

-Gennadiy Kopman-

Yalnız, Rosneft-Zapad firması adına düzenlenen belgelerin tamamı sahteydi. 

Rosneft-Zapad müdürü Sergey Rustamov adına düzenlenen sahte imzalı ve damgalı belgelerin doğru olmadığı daha sonradan incelemeler sonucu anlaşıldı.

Bu belgeleri kim düzenlediyse işini iyi biliyordu. 

33 isime düzenlenen iş sözleşmeleri neredeyse gerçek gibiydi!

Rosneft-Zapad” logolu antetli kağıtlara düzenlenen evraklar, şirket müdürü Rustamov’un adı ve görevi, damgalar, iş sözleşmesinde bulunan pozisyon, görev süresi, hakları, teşvik primleri, tarife kategorileri gibi bir sürü detay titizlikle yazılıydı.

Ancak belgeyi hazırlayanların atladığı bazı noktalar vardı.

Rustamov, şirketten 1 yıl önce ayrıldı ve “Samaraneftprodukt” şirketinin başına geçti. 

Ayrıca evraklarda kullanılan damga, şirkette kullanılan damgaya benzese bile aynısı değildi. 

Bir diğer önemli ayrıntı ise Rustamov’un imzasıydı. 

İmzanın gerçeğiyle uzaktan yakından bir alakası yoktu.

-Sergey Rustamov’un gerçek imzası-

Ekibin Minsk’teki konaklamasından sözde Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu eski çalışanlarından ve şimdilerde Rosneft adına çalıştığı iddia edilen Larisa Nikolaevna Samarina tarafından ayarlanacaktı. 

Ancak açıkça ortada olduğu gibi bu isimde biri gerçekte yok.

Samokhina” kod adıyla iletişime geçen bu sahte isim, yine sanal bir numara olan ve hiçbir operatörde kaydı bulunmayan “+7 903 399 96 97” numaralı telefon hattını kullandı.

Samokhina” kod adlı isim, yaptığı görüşmelerde Şaman ile İstanbul Havalimanı’nda buluşmak istediğini belirtti ve sözde fotoğrafının bulunduğu bir kimlik kartının görüntüsünü yolladı.

Fotoğraftaki isim ise Dobass’ta yaşayan Larisa Parençuk’a ait.

Parençuk, basına yaptığı açıklamada fotoğrafının Ukrayna pasaportunda bulunan fotoğrafın aynısı olduğunu belirtti.

Herhangi siyasi bir yönelime sahip olmadığını ve sade bir vatandaş olduğunu söyleyen Parençuk, sosyal medyayı aktif kullandığını ve fotoğrafına erişimin kolay olabileceğini belirtti.

Grup, 24-29 Temmuz tarihleri arasında Minsk’te bulunan Belorusoçka Sanatoryumu’nda kaldı. 

25 Temmuz tarihinde, Şaman’a önceden o gün için kesilen biletlerin iptal edildiği söylendi ve biletlerin imha edilmesi konusunda talimat verildi. 

Grup biletleri imha etti ve böylece en önemli deliller bir anda yok oldu. 

Herkesin de malumu üzere 29 Temmuz tarihinde Belarus İstihbarat Servisi KGB’ye bağlı Anti-Terör Birimi Alfa’nın özel operasyonuyla Şaman ve ekibi gözaltına alındı. 

Bu durumu öğrenen diğer gruplardan birisinin başındaki “Saniç” kod adlı isim de Larisa Nikolaevna Samarina’yı telaşla aradı.

Samarina, sorunu çözerken grubu dağıtmasını tavsiye etti. 

Tutuklamaların ardından, tutuklu listesi hızla Ukrayna’nın Minsk Büyükelçiliği’ne teslim edildi. 

Ukrayna Ulusal Güvenliği, Barış, İnsanlık ve Uluslararası Hukuka Karşı Suç İşaretlerini Araştırma Merkezi – Myrotvorets’in sitesindeki listelerde bulunmayan ve daha sonradan eklenen 12 ismin nasıl eklendiği ise buradan anlaşılıyor. 

Tutuklanan isimlerden 16’sı uzun süredir bu sitedeki listede bulunuyordu.

Belarus özel kuvvetlerinin sözde sabotajcıların gelişi konusunda Ukraynalılarla önceden beri yakın temas halinde oldukları düşünülebilir. 

Zaten Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun, 24 Temmuz’da Belarus Özel Kuvvetleri Tugayı’na yaptığı ziyaret sırasında Belarus’ta huzursuzluk çıkarmak için gelebilecek “olası” yabancı paralı askerlerden bahsetmesi tesadüf değildi.

Tüm bu yaşananlardan sonra şöyle geniş bir perspektiften olaya bakarsak: 

Ukrayna istihbaratı, gerçeklikten uzak bir proje oluşturarak 180 Rusya vatandaşını buna dahil etti ve üstelik bu isimlerden bazıları Donbass'taki çatışmalara katılan kişiler. 

Ukrayna Güvenlik Servisi, tüm bu operasyonla Rusya ile Belarus arasındaki iyi ilişkileri vurmayı amaçladı. 

Buna dünya kamuoyunda hakkında çokça spekülasyon çıkan Vagner Grubu’nu ve Rusya’nın en büyük şirketlerinden Rosneft’i de bir şekilde dahil etti. 

Poroşenko’nun köprüyü yıkmak için Kerç Boğazı’na yolladığı denizcilerin intikamını almak isteyen Ukrayna için büyük bir fırsat doğdu. 

Şimdilerde Kiev, tutuklanan 33 Rus vatandaşının kendilerine teslim edilmesini istiyor.

Belarus’ta soruşturma sürüyor. 

Bakalım sonuç olarak karşımıza neler çıkacak?

.

Dimitri Kherson, dikGAZETE.com

-Görseller, “Komsomolskaya Pravda”nın internet sitesinden alınmıştır.-

YAZARIN DİĞER YAZILARI