?>

Başakşehir’de ‘Down Sendromu ve Spor’a dair örnek çalıştay

Ahmet Gülümseyen

3 yıl önce

Başakşehir Belediyesi’nin “21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü” dolayısıyla düzenlediği “Down Sendromu ve Spor Çalıştayı”, bizi heyecanlandırdı.

Heyecanımızın nedeni, her defasında bu satırlarda vurgu yaptığımız, “Özel gereksinimli (engelli) bireylerin sosyal hayatın içine katılımıyla ilgili ne yapılabilir?” sorusunun karşılık bulması, devamında ise atılacak ilk adım ve sonrası… 

ASIL FARKINDALIK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Başakşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalıştaydan çıkan sonuçları, sadece Başakşehir ilçesi ve down sendromlu bireyleri değil, ülkemizin farklı bölgelerinde yer alan, sayıları 15 milyona yaklaşan özel gereksinimli (engelli) bireyleri ilgilendirmektedir. 

Çalıştay konusunda bize ulaşan haber içeriğine göre, çalıştaya 72 akademisyen, Başakşehir Belediyesi Bilim Kurulu ve aralarında uzman isimlerin yer aldığı geniş kapsamlı gerçekleştirilmesi. 

Bu demek oluyor ki, alınan kararlar göz ardı edilecek türden değil.

Çıkan sonuçların daha çok ‘muhatabına’ ulaşması için paylaşılması, ilgili ve yetkililerce dikkate alınması ve uygulanıp uygulanmaması hususunun takibinin yapılması…

AKADEMİSYENLERİN GÖRÜŞLERİ ÖNEMLİ

Ülkemizde yer alan üniversitelerin 100’ü aşkın Beden Eğitimi ve Spor Bölümleri var. Her bölümde görevli binlerce akademisyen, on binlerce öğrenci.

Her bilimsel çalışma önemlidir” sözünü benimseyenlerdeniz. Çünkü gerçekleştirilen her bir çalışmada belli bir emek ve çaba var. 

Bunu hatırlatmamızın nedeni, Başakşehir ilçesinde gerçekleşen spor çalıştayının benzerlerinden farklı olarak ‘Down Sendromu’ ibaresinin yer aldığı bir spor çalıştayı olması. 

Ülkemizin dört bir yanından gelen “72 akademisyen”in görüşleri başta olmak üzere, tüm katılımcıların sonuç bildirgesindeki görüşleri önem taşımaktadır…

“KARDEŞLERİMİZ VE AİLELERİNİN HAYATLARINA DEĞER KATMAK”

Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu, belediyeleri bünyelerinde gerçekleşen çalıştay ile ilgili sözlerini önemsiyor ve kamuoyunun da dikkatine sunuyoruz. 

Ne diyor Sayın Kartoğlu; “Down Sendromu ve Spor Çalıştayımızla özel gereksinimli kardeşlerimize yönelik farkındalık oluşturmayı amaçladık.

Down sendromlu kardeşlerimizin spor alanında da desteklenmesini ve böylece hayatlarına artı bir değer katmayı arzu ediyoruz. 

Çalıştayımız sonunda ortaya çıkacak raporlar doğrultusunda Başakşehir Belediyesi olarak gerekli adımları atacağız. 

Kardeşlerimiz ve ailelerinin hayatlarına değer katacak çalışmaları hayata geçireceğiz. 

Raporlar doğrultusunda adım atmak, kardeşlerimiz ve ailelerinin hayatlarına değer katmak.”

Başkanın bu sözlerini dinlerken, 2018 yılında yine bu satırlarda paylaştığımız Engelliler ne tür spor faaliyetlerinde yer almalı ki, hayat kaliteleri artsın!.. (*) başlıklı yazımız geldi.

Bundan dört yıl önce paylaştığımız o yazımızdan bir bölümü paylaşmak istiyoruz;

“Başakşehir Belediyesi Kadın Aktivite Merkezine (BAKMER) devam eden Down Sendromlu Sude Çelik’in, spor ile değişen hayat hikâyesi yer alıyordu. 

Belediyenin imkânları, aile ve eğitmen işbirliği Sude Çelik’in hayatına olumlu yansımış. BAKMER’deki bu değişim, Başakşehir Belediye bültenine ‘Down sendromlu Sude artık daha mutlu’ başlığıyla yansıyan haberin ayrıntıları şöyle;…”

İLK ADIM TESİSLEŞME…

Belediyelerin bünyelerinde yer alan faaliyetler yok değil, önemine vurgu yapmak istediğimiz konu Başakşehir Belediye Başkanı Sayın Yasin Kartoğlu’nun ifadesinde yer aldığı gibi, çalıştaydan çıkan sonuçların değerlendirilip, hayata geçirilme hususunda geç kalınmaması...

İlk etapta ne yapılmalı?” şeklinde bir soru gelebilir. 

Birinci öncelik tesisleşme, sonrasında konusunda uzman Eğitmenlerin Eğitimi.

Tesisleşme konusunda Bağcılar Belediyesi Feyzullah Kıyıklık Engelliler Sarayı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelsiz Yaşam Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Üsküdar Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Merkezi (SOBE), Başakşehir ilçesine hemen hemen ‘sınır’ ilçesinde yer alan Çatalca Belediyesi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi örnek alınabilir.

Eğitmenlerin eğitimi ise bu işe (engelliler konusuna) gönlünü ve yüreğini koymuş akademisyenler tarafından yürütülebilir. 

Böylelikle özel gereksinimli birey ve ailesi için sağlıklı ve mutlu yaşamanın kapısı aralanmış olur…

.

Ahmet Gülümseyen, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI