Bir önceki, “ABD ile NATO’nun Avrupa'yı işgali ve Rothschild hanedanının İngiltere’de Kraliyet ayarı!” başlıklı yazımda US Army Europe / Avrupa’daki ABD Kara Kuvvetleri’nin halihazırda sahada bulunan diğer 10.000 ve NATO müttefiklerine ait 7.000 asker ile birlikte ABD’den Avrupa’ya 20.000 askeri getirdiğini belirtmiştim.
“Bu ABD askeri gücü, Avrupa bölgesine yayılmayı planlamış. ABD kuvvetleri, kişisel silahlardan Abrams tanklarına kadar 33.000 parça askeri donanımla Avrupa’ya çıkarma yaptı. Sözde “tatbikat amaçlı” getirilen askeri mühimmatın nakliyeleri için uygun bir altyapıya ihtiyaç var.
Ancak Avrupalılar işi yokuşa sürüyor. Diyorlar ki; “Bu kadar silah ve mühimmata, ABD askerine gerek yok, çünkü 1990’lardan beri Avrupa’nın altyapısı yalnızca sivil amaçlarla geliştirildi.” US Army Europe, bir “Askeri Schengen Bölgesi” oluşturulması talebinde bulundu, ancak tek bir farkla, insanların değil ama tankların serbest dolaşımı için” demiştim. *
Azar azar kader bize ne yazar, virüs oyunu bozar!..
ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle Avrupa’da yapılacak olan Defender Europe tatbikatına askeri personel sevkiyatını durdurdu.
Kovid-19 virüs salgını nedeniyle “Defender Europe 2020” tatbikatının ölçek ve boyutları değiştirildi. 13 Mart’tan itibaren ABD’den Avrupa’ya yapılan tüm personel ve askeri araç sevkiyatına ara verildi.
Ocak ayından bu yana, son 25 yılın en büyük tatbikatına katılmak üzere sadece ABD kara kuvvetleri kanalından yaklaşık 7 bin askeri personel Avrupa’ya aktarılmıştı.
Defender Europe 2020 tatbikatı ile bağlantılı olan Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike ve Swift Response tatbikatları da Koronavirüs pandemisi nedeniyle yapılmayacak, yani iptal.
Defender Europe 2020 kapsamında Avrupa’da konuşlanmış olan zırhlı tugay savaş grubunun Allied Spirit tatbikatı kapsamında müttefikleri ile topçu ve diğer ortak tatbikatlar yapması bekleniyor.
Eğer doğruysa, diğer tatbikatlara katılmak üzere Avrupa’da konuşlanmış olan kuvvetler de ABD’ye geri dönecek. **
Defender-Europe 20’de ne amaçlanmıştı?
Defender-Europe 20 Tatbikatı, ABD'den Avrupa'ya tümen boyutunda güvenilir savaş kuvvetinin, yerleştirilmesi, ekipmanların çizimi ve personel ve ekipmanların harekat alanı boyunca çeşitli eğitim alanlarına taşınmasıdır.
Tatbikatın, ABD ayağında ABD merkezli donanım, silah, mühimmat ve askeri personel dört eyaletteki limanlardan yüklendi ve altı Avrupa ülkesine gönderildi.
Bu donanım sevkiyatı ve lojistik malzemenin intikali birden fazla ülkede on binlerce askeri personelin ve sivilin organizasyonunu gerektiriyor.
ABD’li tatbikat personeli, daha sonra çok uluslu kuvvetlerle ara aşamalar oluşturmak ve çeşitli yıllık tatbikatlara katılmak için bölgeye yayılacaklar.
Bu ABD ve Avrupa tatbikatları, düzenli olarak yapılmaktadır ve DEFENDER-Europe 20'nin bir parçası değildir, daha ziyade ortak bir egzersiz/tatbikat senaryosu, eşgüdümlü görev komutanlığı, karşılıklı sürdürme ve ortak iletişim ortamı aracılığıyla "bağlantılıdır".
DEFENDER-Europe 20, ABD merkezli güçlerin 25 yıldan uzun bir süredir tatbikat için Avrupa'ya en büyük konuşlandırılmasıdır. ***
Tatbikat, ABD ordusunun Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nü (NATO) desteklemek ve herhangi bir krize yanıt vermek için hızlı bir şekilde büyük bir güç uygulama yeteneğini gösteriyor.
DEFENDER-Europe 20, son 25 yıl içinde Avrupa'ya büyük ölçekli ABD askeri kuvvetlerinin dağıtımıdır. Bu bağlamda ABD'nin Avrupa bölgesinde Almanya’dan sonra en büyük askeri yığınağı Katolik nüfusun yoğun olduğu eski SOVYET ülkesi Polonya'da mevcut.
Tatbikata 18 farklı ülkeden yaklaşık 37.000 ABD, müttefik ve ortak hizmet ülkesi hizmet üyesinin katılması bekleniyor.
DEFENDER 20, ABD'nin NATO'ya olan bağlılığını ve Avrupa Müttefiklerinin ve Ortaklarının yanında olma kararlılığını göstermektedir. Avrupa’nın, Rusya korkusu ile Amerika’ya boyun eğmesi yani biat etmesi gibi bir şey. ****
Koronavirüs pandemisi, NATO askeri tatbikatını nasıl olumsuz etkiledi?
Koronavirüs pandemisi Avrupa'ya yayılmasını tam gaz sürdürüyor.
Salgın yayılmakla kalmadığı gibi, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Atlantik ittifakının en büyüklerinden biri olarak belirlenen ve Pentagon’un baş rol üstlendiği NATO askeri tatbikatına katılımı azalttı.
Nisan ve Mayıs aylarında düzenlenecek Defender-Europe 20 tatbikatına 18 ülkeden 37.000 asker katılacak ve ABD'den gönderilen 20.000 askerin de bunlara dahil olması söz konusu.
Avrupa Savunma Tatbikatı 2020 kapsamında Almanya, Polonya ve Baltık ülkelerinde gerçekleştirilecek tatbikatlar, 10 Avrupa ülkesinde de sahaya uygulanacak.
Avrupa, olası NATO görünümlü ABD istilasından koronavirüs sayesinde kurtuldu…
DSÖ, Avrupa'nın yeni bir 'salgının merkez üssü' olduğunu ilan etmesinden kısa bir süre sonra, Trump yönetimi Avrupa'nın Schengen seyahat bölgesindeki 26 ülkeden, ardından da İngiltere ve İrlanda'dan gelen yabancı ziyaretçiler için bir seyahat yasağı çıkardı.
Bu arada, Avrupa Birliği, 30 gün boyunca Schengen bölgesini dış dünyaya kapattı.
Bu yeni seyahat kısıtlamalarının ardından US Army Europe / Avrupa’daki ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı, zaten tatbikat için Avrupa'ya ABD'den 6.000 asker ve 12.000 araç ve ekipmanın gönderildiğini ve '13 Mart itibarıyla, ABD'den Avrupa'ya tüm personel ve teçhizat hareketinin durdurulduğunu açıkladı.
ABD Avrupa Komutanlığı’nın açıklamasından anlaşıldığına göre Covid-19 virüsünün mevcut yayılış hızı, tatbikatın süreç ve yöntemlerinde değişiklik yapılmasına yol açmış.
Değişiklik çerçevesinde zırhlı tugay muharebe ekibi hariç olmak üzere, Defender-Europe 20 için Avrupa'ya konuşlandırılan diğer tüm ABD kuvvetleri kıtadan çekilecek.
ABD'nin umduğu dağlara Koronavirüs yağmış. Her şeyin üstüne Yanki bir bardak soğuk bira içsin.
Koronavirüs günlerinde Bizans entrikası…
Bu ayın başlarında, üst düzey bir Avrupalı general, Almanya'daki Defender-Europe 20 için bir planlama toplantısına katıldıktan sonra Avrupa'daki ABD Ordusu komutanını ve birkaç personelini kendi kendine tecrit etmeye -Türkçesi karantinaya almaya- teşvik ettikten sonra koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını açıkladı.
ABD askeri gücünün Avrupa Birliği sınırları içerisinde daimi konuşlanmasını istemeyen Avrupa Milliyetçi kanadı, Tatbikat için Almanya’daki ABD üslerinde bulunan askerlerde Kovid-19 test sonuçlarının pozitif çıkmasını gerekçe göstererek , tatbikatı iptal etmek veya küçültmek için NATO üzerindeki baskıyı artırdı.
Defender-Europe 20'yi küçültme ve süresini azaltma kararı, NATO'nun artan iç gerilimlerini düzeltmeye çalıştığı bir zamanda gündeme geldi.
Üç yıl önce göreve başladığından beri ABD Başkanı Donald Trump, ittifakın diğer üyelerini savunma için yeterli harcama yapmadığı için eleştirdi.
Aralık ayında, Amerikan başkanı ABD'nin askeri harcamalarını arttırmayan NATO üyelerine ticaret cezası uygulayacağı konusunda uyardı.
Ancak Trump’ın çıkışlarını, Avrupalı liderler pek takmadı.
Bununla birlikte Trump, NATO ile olan hayal kırıklığını ifade eden tek lider değil.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “İttifakın beyin ölümünün gerçekleştiğini” söylediğinde, NATO üyesi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ummadığı bir tepki gördü.
Bu arada, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olan Türkiye, ittifaktan giderek uzaklaştı.
Ankara, geçen yıl Rusya'dan S-400 füze sistemini satın aldığı ve Batı'nın desteklediği Kürt güçlerine karşı kuzeybatı Suriye'de askeri operasyon başlatması kıdemli NATO üyelerinde öfke krizi yarattı.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeli mültecileri durdurmayacaklarını söylemesi, Türkiye ve NATO'nun Avrupalı üyeleri arasındaki ilişkiyi kopma noktasına taşıdı.
Tüm bu zor süreçlere ve kriz ortamlarına rağmen Defender-Europe 20, NATO üyeleri arasında birlik ve beraberlik sağlanmasında tarihi bir fırsat gibi algılandı.
Tatbikat, ayrıca ABD'ye NATO müttefiki ülkelere yönelik veya NATO içinde herhangi bir saldırı olması durumunda, Avrupa'da büyük bir güç uygulama pratiği yapma imkanını sundu.
NATO, Defender-Europe 20'nin herhangi bir ülkeye karşı koymak için tasarlanmadığı konusunda ısrarla ısrar etmesine rağmen, tatbikatın Rusya düşünülerek tasarlandığı pek bir sır değildi.
Konuşlandırmanın büyük kısmı, 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesinin ardından, Kremlin'in niyetleri konusunda giderek endişe duyan NATO'nun doğu kanadındaki ülkelerde gerçekleşecekti.
Şimdi, koronavirus sayesinde Washington, koronavirüs salgını yani pandemi azalıncaya kadar Moskova'ya mesajını ertelemek zorunda kalacak.
Umarım bu sırada Avrupalılar belki Rusya'yla aralarına Amerikan kara kedisi girmeden diyalog kurmayı akıl ederler. *****
Sahi Türk Silahlı Kuvvetleri, Avrupa Savunma Tatbikatı 2020'de nasıl bir misyon yüklendi? .
Ömür Çelikdönmez, dikGAZETE.com
Twitter'da bizi takip edin: @oc32oc39 , @dikgazete
** https://www.eur.army.mil/Newsroom/Releases-Advisories/Press-Releases-Article-View/Article/2113178/exercise-defender-europe-20-update/
https://tr.sputniknews.com/abd/202003171041615655-abd-koronavirus-nedeniyle-avrupaya-askeri-personel-sevkiyatini-durdurdu/
*** https://www.dvidshub.net/feature/DefenderEurope
**** https://www.dvidshub.net/news/365123/us-polish-officials-meet-troops-poland-during-defender-europe-20-exercise
***** https://www.spectator.co.uk/article/how-coronavirus-derailed-the-largest-nato-exercise-in-25-years