Avrupa; mutfaktan konuşan cumhurbaşkanı adayını neden destekliyor?

Mehmet Yıldırım

1 yıl önce

Türkiye Siyasetinde iz bırakacak liderlerden birisi de CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu.

Kendine has kişiliği, narin/naif yapısı dikkat çekiyor. Eşi Selvi Hanım, kocasından bahsederken; “iyi ve çok sakin, yüksek sesle konuşmaz ve hatta tartışmaya bile giremezsiniz” der. Kin gütmediği söylenilen Kılıçdaroğlu; daha önce polemik yaşadığı siyasi liderleri, Millet İttifakı’nın masasına oturtabildi.

1976 yapımı Türk sinema klasiği “Hınç’ın; Ben Kemal, geliyorum” repliği/sözü Kılıçdroğlu için seçim sloganı olur.

Kılıçdaroğlu, son günlerde sosyal medyada yayınlanan videolarda evinin mutfağını halka açtı. Ortadoğu ve Türk kültüründe mutfak, mahremiyeti temsil eder. Mutfak, evin özel yasama alanlarından biridir.

Mutfaktan seslenen Kemal Bey’e; bu aklı kim verdiyse yanlış yapmış.  Muhtemelen Selvi Hanım izin vermiştir. Mutfağın sadeliği ön plana çıkartılsa da uzun zamandır aynı sahne, biraz sıkıcı gelmeye başladı.

Kılıçdaroğlu’nun mutfağı; Türkiye’ye hitap edilen siyasi mekana dönüştürüldü. Siyaset mutfaktan yapılınca; Avrupa yeni bir sloganın peşine düştü: “Patates soğan, güle güle ERDOĞAN

Avrupa neden Kemal Bey’i tercih ediyor?

Avrupa’nın, özellikle Alman, Fransız ve Avusturya haber sitelerindeki analizlerden yola çıkarak; bu soruya cevap aradım.

Türkiye kendi güvenliğini, ekonomik kalkınma azmini ve insani dış politikasını önceleyerek; dahil olduğu NATO ve Batı Cephesinden farklı hareket eder. Türkiye’nin; Suriye, Doğu Akdeniz, Kafkaslar, Libya ve Rusya/ Ukrayna savaşında bağımsız çözüm üretmesi, Küresel Batı İttifakı’nı rahatsız etti.

15 Temmuz Darbe teşebbüsünde bulunan FETO Terör Örgütü’nün sözde üst düzey yöneticilerinin Amerika ve Avrupa himayesinde olması, PKK Çatı Terör Örgütü’nün Suriye’deki askeri birimi YPG ve onun siyasi uzantısı PYD’nin Avrupa tarafından terör örgütü kapsamına alınmayışı, Amerika tarafından da askeri ve ekonomik olarak desteklenmesi; Türkiye ile Batı Cephesi arasında kırılmaya yol açtı.

Türkiye haklı mücadelesini sürdürmeye devam ediyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi sonrasında, Rusya’ya uygulanan Batı kaynaklı yaptırımlara katılmayan Türkiye, aynı zamanda Tahıl/Gübre Transferi Anlaşmasını hayata geçirip; her iki ülke arasında arabuluculuk faaliyeti ile de Avrupa’daki birçok lideri rahatsız etti.

Tüm bunlara rağmen Türkiye, uluslararası anlaşmalara bağlı kalarak ve kendi çıkarını gözettiği için, Batı ile diyaloğunu sürdürmektedir.

Türkiye’nin Oyun Kurucu olarak, birçok devlet ile yakınlığı ve kazan-kazan çerçevesinde uyguladığı dış politikasında öncü rolü üstlenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu; şimdilerde Batı Cephesi için umut oldu.

Demokratik yollarla ve halkın hür iradesi ile birçok seçimi kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; batı basınında “diktatör” olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin başkanlık sistemine geçerek, güçlü bir yönetim sistemi kurması, batının işine gelmiyor. Türkiye’yi, batının emir eri olarak görmeyi ve boyun eğmesini istiyorlar.

Almanya İstihbarat Teşkilatı BND’nin kalemşörlüğünü yapan DW (Almanya’nın Sesi) Türkçe Haber Sitesi; cumhurbaşkanlığı seçimini yakından takip ediyor. Kemal Kılıçdaroğlu’na “kesin kazanacak” gözüyle bakıyor. Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda Türkiye’nin Avrupa Ailesi’ne döneceği vurgusu yapılıyor. Kılıçdaroğlu yönetimindeki Türkiye’nin engellenmeyeceği sözü veriliyor.

14 Mayıs seçimleri, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinin geleceğini de doğrudan etkileyecek. AB, seçimi yerinde takip edecek. Avrupa Konseyi ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyetlerinin temsilcileri 15 Mayıs Pazartesi günü Ankara'da açıklama yapacak.

AB, seçim sonucuna göre resmi tutum belirleyecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanması halinde AB-Türkiye ilişkilerinin devam edeceği fakat üyelik sürecinin rafa kaldırılacağı konuşuluyor.

Brüksel, Paris, Strasburg, Berlin; Kılıçdaroğlu’nun kesin kazanacağı varsayımı ile strateji belirlemeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu ile birlikte AB’nin özellikle hukuk ve demokrasi taleplerinin Türkiye tarafından yerine getirileceği bekleniyor. Zaten Kılıçdaroğlu; “Kızıl Saros” olarak adlandırılan Osman Kavala ile Selahattin Demirtaş’ın mahkümiyetinin sonlandırılacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, sonradan sözünü düzelterek; “bu iki tutuklu, hukuk kuralları çerçevesinde ‘özgürlüğüne’ kavuşturulacak” dedi.

Alman muhabirin; “Siz Türkiye'nin Olaf Scholz'u (Alman Şansölyesi/ Başbakan) musunuz?” sorusuna; cevap veren Kılıçdaroğlu; "Olaf Scholz'a benzetilmek benim için bir onurdur. Sakin insanım, heyecanlanmam, sorunlara odaklanırım. İstişareye önem veririm. Türkiye’de otakrat/ otoriter bir yönetim var. Bu yönetimden kurtulmak için ittifak kurduk. Ve AB tarafından öngörülen tüm demokratik standartların hayata geçirilmesi için mücadele ediyoruz. Siyasi söylemimiz şu: Türkiye'ye bahar gelecek" dedi.

Kılıçdaroğlu, iktidar değişikliğini "dünya siyasetine bir hediye" olarak görüyor.

Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimlerini kazanması durumunda Türkiye'yi NATO ve Batı'ya yakınlaştıracağını, Ankara'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlara uyacağını söyledi.

Kılıçdaroğlu’na, göre “Türkiye, Batı ittifakı ve NATO'nun bir üyesidir, Putin de bunu iyi bilir. 'Türkiye NATO'nun aldığı kararlara uymakla yükümlü.”

Kemal Kılıçdaroğlu ve Ali Babacan’ın; PKK Çatı Terör Örgütü’nün bileşeni YPG’yi “Terör Örgütü” olarak kabul etmeyişi; Avrupa’daki Terör hamilerinin dikkatinden elbet kaçmadı.

Kılıçdaroğlu’nun ikide bir dile getirdiği “300 milyar dolar” ne karşılığında kendisine verilecek?

DW’nin Türkiye’de internet yayın ağı mahkeme tarafından erişime engellendi. Bay Kemal; DW’nin tekrar Türkiye’de yayın yapması için herhangi bir söz verdi mi?

Bay Kemal, Avrupa Birliği’ne basına yansımayan ama kayda alınan başka ne sözler verdi?

Soruları çoğaltabiliriz. Cevabı da seçim sonrası; Millet İttifakı kazanırsa o zaman öğreneceğiz.

Burada dikkatinizi çekmek istediğim asıl konu: Kılıçdaroğlu ve Millet İttifakı’nın temel prensibi olan “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”e; Bay Kemal’in uyup uymayacağı.

Kılıçdaroğlu’nun kendi başına verdiği birçok söz, Avrupa Basınında yer aldı.

Kılıçdaroğlu, söz vermeden önce bu sözlerle ilgili konuları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne götürmeyi düşünmüyor mu?

Avrupa’da Türkiye’nin yanında olan küçük de olsa devletler de var. Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, yaklaşan seçimlerde Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a desteğini dile getirdi: “Türkiye, sadece Türk milleti ve halkı için değil, Balkanlar ve Avrupa için de büyük önem taşıyan bir seçimle karşı karşıyadır.”

Edi Rama’ya göre; vizyonu, cesareti, iradesi ve çalışkanlığıyla Türkiye'yi, tüm dünyanın gözünde muhteşem bir dönüşümün örneğine dönüştüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu duruma getirdi. Bosnalı Sırp lider Dodik de seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı desteklediğini duyurdu.

Kıymetli okuyucular; afiyette kalmanız temennisiyle, esenlikler dilerim.

.

Mehmet Yıldırım, dikGAZETE.com

Kaynaklar;

https://www.dwturkce.com/tr/avrupa-kulislerinde-erdo%C4%9Fan-ve-k%C4%B1l%C4%B1%C3%A7daro%C4%9Flu-senaryolar%C4%B1/a-65578958

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/05/07/turkish-opposition-gathers-in-support-of-kilicdaroglu-potato-onion-goodbye-erdogan_6025787_4.html

https://www.reuters.com/article/t-rkei-istanbul-wahl-idDEKCN1SD1LW

https://www.merkur.de/politik/tuerkei-wahl-2023-kilicdaroglu-erdogan-wahlsieg-umbau-system-politik-verfassung-92260259.html

https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/89534

https://edition.cnn.com/2023/05/08/middleeast/turkey-foreign-policy-elections-russia-mime-intl/index.html

https://www.npr.org/2023/05/03/1172704065/turkey-election-candidate-kemal-kilicsdaroglu-erdogan-challenger

https://apnews.com/article/turkey-president-elections-erdogan-kilicdaroglu-7926cdae47c76718a9c7e1a4966e44e7

https://www.rnd.de/politik/tuerkei-wahl-schicksalswahl-fuer-erdogan-und-die-ganze-tuerkei-FNKTMG5ZRZGHJK7ZHNPWWCDWQY.html

https://www.fr.de/politik/politik-verfassung-tuerkei-wahl-2023-kilicdaroglu-erdogan-wahlsieg-umbau-system-92260197.html

https://www.arti49.com/kilicdaroglu-ardye-konustu-siz-turkiyenin-olaf-scholzu-musunuz-2378643h.htm

https://www.rfi.fr/en/podcasts/international-report/20230429-will-russia-lose-an-ally-if-erdogan-falls-in-turkish-election

https://www.lemonde.fr/en/international/article/2023/05/07/turkish-opposition-gathers-in-support-of-kilicdaroglu-potato-onion-goodbye-erdogan_6025787_4.html

https://responsiblestatecraft.org/2023/05/05/turkish-election-could-spell-end-to-erdogan-era/

https://www.merkur.de/politik/tuerkei-wahl-2023-kilicdaroglu-erdogan-wahlsieg-umbau-system-politik-verfassung-92260259.html

https://www.spiegel.de/ausland/tuerkei-prokurdische-hdp-ruft-zur-wahl-von-erdogan-herausforderer-kemal-kilicdaroglu-auf-a-a022d639-c300-4606-996b-0f885de335dd#ref=rss?utm_campaign=Bundle&utm_medium=referral&utm_source=Bundle

https://kurier.at/politik/ausland/wahl-tuerkei-istanbul-erdogan-kilicdaroglu/402440232

https://www.deutschlandfunk.de/praesidentschaftswahl-mai-tuerkei-erdogan-kilicdaroglu-100.html

https://www.zdf.de/nachrichten/politik/tuerkei-wahl-kilicdaroglu-portraet-100.html

YAZARIN DİĞER YAZILARI