?>

Askeri istihbarat ve psikolojik harp

4 yıl önce

Psikolojik harp unsuru, belli bir toplumun davranış, düşünce ve duygularını kontrol etmek, değiştirmek veya yönlendirmek, örtülü bir şekilde hedef kişi veya topluluğa onların farkına varamayacağı bir şekilde ideolojik ve psikolojik olarak lanse edilen tüm yöntemlere verilen isimdir.

Dünyanın en eski savaş metodlarından biri olan “Psikolojik Savaş”ın bizi doğrudan etkilemeye başlama süreci, tarihsel olarak son yüzyıla dayanmaktadır. 

Psikolojik harp, günümüzde çok sık kullanılan ve medyanın dijitalleşmesi ile birlikte daha da kolay yayılan bir yönetme aygıtıdır.

Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı” kitabına bakarsak psikolojik harp dediğimiz olgu, tarihin en eski zamanlarına kadar uzanan bir geçmişe sahip. 

Yine, Çinli komutan Sun Tzu’nun söylediğine göre; “En iyi zafer, savaşılmadan kazanılan zaferdir!

Psikolojik savaş, zamanımızın en önemli ve en etkili savaş yöntemlerinden bir tanesi. 

Medyanın etkin bir şekilde kullanıldığı bu yöntemde, toplum algısının geleneksel medya ile sosyal medya üzerinden yayılan bilgilerle algı operasyonları üretilmesi esasına dayalı.

Psikolojik harp, günümüzde çok sık kullanılan ve medyanın dijitalleşmesi ile birlikte daha da kolay yayılan bir yönetme aygıtı haline gelmiştir.

Son zamanlarda ülkemiz, hedef haline geldiği “silahsız operasyonlar” olarak da nitelendirebileceğimiz psikolojik harp operasyonlarına sıkça maruz kalan ülkelerin başında gelmektedir.

Psikolojik harbin temeli; Propaganda…

Psikolojik Savaş’ın temelini oluşturan siber savaşlarda, psikolojik savaş operasyonları içerisinde büyük rol oynar.Bahsettiğimiz bu kavram siber alemde sınırlı kalmamakla beraber, fiziksel yaşama da müdahele etmektedir.

“Böl Parçala Yönet”, Psikolojik harekatın en önemli yöntemlerinden birisidir…

Psikolojik harbin temeli ‘Propaganda’ ise psikolojik harekatın en önemli yöntemlerinden birisidir ve bu, en etkili silahtır!

19. ve 20. Yüzyıllarda, sömürgeci devletlerin birbirine karşı uyguladığı “böl-parçala-yönet” politikasında yine en önemli silah propaganda olmuştur.

Propaganda ise psikolojik harbin alt unsurudur. 

Psikolojik savaşın saldırı ve savunma silahı olan propaganda, bir nevi eğitim ve provakasyondur. 

Cephanesi ise son zamanlarda sosyal medya kullanımının artması sonucunda ortaya çıkan dev sanal platformlardır. 

Propagandanın bir diğer amacı da insanları ikna etmek, düşüncelerini yönlendirebilmek ve onları zihnen kontrol etmektir. 

Yöntemi ise ‘beyin yıkama’dır. 

Yani asıl hedef, insan beynidir, insana hükmetmektir! 

Propaganda ile belirli fikirler, telkin yöntemi kullanılarak insan bilinç altına yerleştirilmesi sonucu o fikrin empoze edilmesini amaçlamaktadır.

Psikolojik harp etmenlerinden en önemlisi düşman üzerinde psikolojik baskı yaratılması ile düşman kontrolü altındaki bölgelerdeki düşman gruplarının ve diğer hedef alınan toplulukların tutum ve davranışlarını olumsuz yönde etkilenmesi amaçlanmaktadır.

Eğer, her türden olumsuz propagandaların esiri olmak istemiyorsak daha sağduyulu, daha bilinçli olmamız şarttır.

.

Eren Talha Altun, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI