?>

Askeri istihbarat ve elektronik istihbarat savaşları

5 yıl önce

Bir önceki yazıda başladığımız konuya devam edelim; elektronik istihbarat, üstün yetenekli elektronik cihazların kullanıldığı, muhabere istihbaratı, sinyal-telsiz haberleşme seslerini dinleme istihbaratı, fotoğraflama ve film görüntüleme istihbaratı, radar istihbaratı ve telemetrik ölçüm gibi tüm istihbarat alanlarını kapsamaktadır. 

Tüm bu sistemler, teknolojik imkanların kullanılarak, bu sistemler üzerinden elektronik ortamda bilgi edinme mücadelesidir. 

Bilginin toplanması, işlenmesi ve gereğinin yapılması, istihbarat faaliyetinin genel alanıdır. 

Elektronik istihbarat, askeri terminolojiye göre, radyo dalgalarının kullanımı ve bir ordunun taktiksel ve teknolojik üstünlüğünü kullanarak istihbarat elde etmesidir. 

Dijitalleşen ve teknolojinin hızla arttığı günümüzde, uluslararası istihbarat savaşlarında elektronik istihbarat teknolojileri daima ülkeler için en büyük avantaj haline gelmiştir.

Elektronik İstihbarat (ELINT - Electronic İntelligence) bünyesinde sinyal, iletişim ve haberleşme (SİGİNT - Signal intelligence, COMİNT - Communication intelligence) istihbaratı da bunlardan bir tanesidir.

Elektromanyetik radyo dalgalarının etkin olarak kullanılması (electronic attack) ve düşmanının kullanmasına engel olmak…

Askeri İstihbarat ve Hava Muhabere İstihbaratı da bu yazı dizisinin devamında ele alınıyor; askeri istihbaratın olmazsa olmazlarından elektronik istihbarat konusundaki girişten devam edelim. Genel olarak temel bilgileri içeren yazı dizisinin sonraki bölümlerinde, askeri istihbaratın diğer unsurlarına da değineceğim. 

Elektronik İstihbarat, (Elektronik Korunma maksadıyla) yürütülen Elektronik Harp teknolojileridir.

Taarruz meydanında Harp Teknolojileri vasıtasıyla elektromanyetik sinyaller toplanarak, ham sinyaller işlenmek üzere istihbarat personellerine iletilir. Burada işlenen veriler, bir başka karar merceğine gönderilir. 

Elektronik Harp Uzmanları, genel olarak ses ve görüntü analizi yapma, görüntü istihbaratı (IMINT) üretme, şifreli verileri çözme ve siber tehdit unsurlarına karşı çalışmalar yürütmektedirler. 

Tüm bu toplanan istihbaratlar ise ilgili kurumlara sunulur. 

Geçmişten günümüze, sürekli gelişim sağlayan elektronik istihbarat yöntemlerinin, tarihsel süreç boyunca zaman geçtikçe önemi ve çalışma alanı artmaktadır. 

Elektronik İstihbarat, ülkemizde genel olarak düşman sistemlerinin tespit edilmesi, suç unsurlarının tespit edilmesi, terörizmle mücadelede terör faaliyetlerinin tespit edilmesinde ve kaçakçılık araştırmaları gibi birçok alanda uygulanmaktadır. 

.

Eren Talha Altun, dikGAZETE.com

YAZARIN DİĞER YAZILARI