Asgari ücret konuşmalarına çok erken başlandı ve rakamlar verilmeye başlandı.
Bu izlenim ne kadar doğru bilinmez ama bence yanlış bir izlenim. Yıl bitimine 3 ay kala bu rakamların ortalarda konuşulması, “halkın nabzını yoklama politikası” mı? Eğer ki öyleyse konuşulan 7 bin – 7 bin 500 TL Ocak ayı için çok düşük rakamlalar olarak görülmektedir.
Vergi Uzmanı Muhammet Bayram, “CNN Türk” yayınında açıklamalar yaptı.
Bayram; "5 bin 500 TL’lik asgari ücretin üstüne en az yüzde 40’lık artış bekliyoruz. 5 bin 500 liralık asgari ücret, 7 bin 500 lira seviyesine gelir. Yüzde 35 artış olursa 7 bin 425 seviyesine gelir. Yüzde 30’luk artış olursa 7 bin 100 seviyesine gelir.” dedi.
Bu verilen rakamlar, İstanbul’da yaşayan bir aile için zulüm olacaktır. Zamların ardı arkası kesilmezken bu rakamlar sadece ev kiraları olarak verilir. Eşinin çalıştırmasını istemeyip de buna mecbur kalan çok aile tanıyorum. Bu, aile babası bir erkek için gurur kırıcı hatta psikolojik bunalım anlamına da gelebilir.
Aile içi huzursuzlukların çoğaldığı bu günlerde insanların sadece “karın tokluğuna” bile denilebilecek yaşantısının kalmadığını gözlemlemek kaçınılmazdır.
Hiçbir sosyal aktivite yapılmadan bile bu rakamlar ile geçinilebilmek mucize gibi.
Açlık ve yoksulluk sınırlarının araştırmasını yapan Türk-İş verileri şöyledir;
TÜRK-İŞ Araştırmasının 2022 Eylül ayı sonucuna göre;
- Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 7.245,18 TL’ye,
- Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 23.599,93 TL’ye,
- Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 9.469,35 TL’ye yükseldi.
Bu veriler, içler acısı bir tablo olarak karşımıza çıkıyor.
Açlık ve yoksulluk içerisinde hayata tutunmaya çalışan bir ülkeyiz. Allah (c.c.) yar ve yardımcımız olsun…
“Ya bu deveyi gütmeli ya bu diyardan gitmeli”
.
Yunus Şanlı, dikGAZETE.com